spot_imgspot_img
spot_img

Így tegyél jó benyomást a következő állásinterjúdon

-

Article Top Ad (AdSense)

Az interjú során tanúsított magatartás, legyen akár ideges, akár magabiztos, hatással van az interjú végeredményére. Nem számít mennyi felkészülés, karrier coaching és kutatás előzi meg az interjút, az esélyeid egyre csökkennek, ha a munkáltató úgy véli, hogy bizonytalan vagy, vagy ideges. 

Annak érdekében, hogy tökéletesen felkészült legyél, be kell gyakorolnod, hogyan tudsz jó benyomást kelteni másokban. A munkáltatók általában olyan megbízható munkavállalót keresnek, akik rendíthetetlenek, bíznak önmagukban, és a képességeikben. Ha remeg a gyomrod az idegességtől, sokat segíthet, ha jobban odafigyelsz arra, hogy milyen lesz az első benyomás rólad. Íme néhány tényező, amit feltétlenül tarts szem előtt:

Érkezz pontosan, időben!

Alapvető. Mindent tegyél meg, hogy az interjú helyszínére időben megérkezz. Ha korábban érkezel túlbuzgónak tűnhetsz, ha elkésel az viszont egyértelműen piros lap. Ha azt szeretnéd mutatni magadról, hogy megbízható és pontos vagy, akkor a legjobb, ha a megbeszélt időpontban érkezel. Amikor az ember munkát keres és elkésik az interjúról az azt a benyomást kelti, hogy nem tudja jól beosztani az idejét. Ezért tervezd meg előre az odajutást, vedd figyelembe a forgalmat és készülj fel a váratlan nehézségekre, amelyek feltarthatnak. Győződj meg róla, hogy elegendő időd lesz a megérkezésre, és ne kelljen magyarázkodással tölteni az első perceket, mert az nagyon kínos.

Fotó: pexels.com/Andrea Piacquadio

Mindig viselj az interjúhoz megfelelő öltözéket!

Bár elsőre ez is nyilvánvalónak látszik, úgy tűnik sokszor mégsem sikerül alkalomhoz illően felöltözni, és ez akkor is bukáshoz vezethet, ha egyébként képességeid szerint megfeleltél volna. A kinézet és a ruha az első dolog, amit egy másik ember azonnal észrevesz rajtunk, ez alapján már az első másodpercekben kialakul benne egy vélemény rólunk. Ha eljátszod ezt az esélyedet, nem lesz következő, amelyre szépen felöltözhetnél. Tehát okosan öltözz fel a helyzethez. Vannak munkahelyek, ahol egyenruhát kell viselni, míg máshol elég egy elegáns irodai viselet. Ha kétségeid lennének vagy bizonytalan vagy, kérdezd meg inkább, hogy mi a követelmény, miben ajánlott menni az interjúra. Egy állásinterjú gyakran idegtépő tud lenni, de ha felkészülsz és megteszed a megfelelő előkészületeket, akkor máris jó benyomást teszel a munkáltatókra. Vagyis…

Fotó: pexels.com/Andrea Piacquadio

Legyél alaposan felkészült!

Mielőtt részt veszel az interjún, az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz az az, ha végzel egy kis előzetes kutatást a kívánt munkahellyel kapcsolatban. Tanulmányozd a weboldalt, olvasd el még egyszer az állásajánlatot és nézz utána az embernek, akivel interjúzni fogsz. Még az interjú előtt nézd meg még egyszer és alaposan a munkaköri leírást, készülj fel a leggyakrabban előforduló interjú kérdésekből és már előre válaszold meg magadnak őket. Vagyis gyakorold be a helyzetet. Még véletlenül se tűnjön úgy, hogy felkészületlen vagy, mert végzetes lehet a kimenetele. Egy másik fontos gyakorlat, hogy legyen nálad egy másolat az önéletrajzodból. Persze biztos van egy az interjúztatónál, de ha látja, hogy nálad is van még egy, abból azt a következtetést vonja le, hogy felkészült vagy és bármilyen kérdést feltehet neked. Az önéletrajzod természetesen legyen naprakész és igazodjon a munkakörhöz. Ha pedig éppen nincs nála az önéletrajzod, akkor az abszolút jó pont, ha te rögtön át tudsz neki nyújtani egyet.

Fotó: pexels.com/Andrea Piacquadio

Legyél kedves és szerény!

Ismered a mondást: kedvesnek lenni másokkal, nem kerül egy forintba sem. Nos, ez igaz az álláskeresésre is, vagyis légy minél szerényebb, kedvesebb és mutasd meg, hogy van benned alázat.

Mutasd meg, hogy milyen jól szervezett vagy!

Te felvennél valakit, akiről már az első alkalommal látod, hogy rendezetlen és öt fele áll a feje? Hát persze, hogy nem mernél megbízni a képességeiben. Pedig ez az egyik legfontosabb szempont egy állásinterjún. Viszont senki nem fog felvenni téged, ha azt látja, hogy még azt sem tudod, mit hová tettél a táskádban és semmit nem találsz. Ezért mindent készítsd össze, rendezd el az összes dokumentumodat, és indulás előtt győződj meg róla, hogy minden nálad van, amire szükséged lehet és hozzáférhető helyen. Ezzel nagyon boldoggá teheted a potenciális főnökeidet.

Fotó: pexels.com/Andrea Piacquadio

Tedd félre a telefonodat!

A mobilok kedvezőtlenül hatnak a koncentrációra és arra, hogy megfelelően tudjunk a környezetre fókuszálni. Ezért bizonyosodj meg róla, hogy nem fog csörögni és pittyegni, mert az rossz hatással lehet a személyiséged megítélésére. Aggasztóvá válna a helyzeted, ha az interjúztató egyszer csak azt veszi észre, hogy nem rá figyelsz. Egy interjún egyébként is minden éberségedre szükséged lesz, ezért gondoskodj róla, hogy a telefonod ne zavarjon meg. Bármit is kell megnézni rajta, biztosan ráér az interjú végéig…

Lehet, hogy azt hiszed a legtöbb itt írt dolog nevetséges, de igazán nem nehéz megcsinálni ezeket, hogy elnyerd az áhított munkát.  Gyerünk, hozd ki magadból a legtöbbet…

Ha tetszett ez a cikk, akkor ezt is olvasd el.

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!