spot_imgspot_img
spot_img

Munkahelyi trendek változása – Mire számíthatunk 2020-ban álláskeresőként?

-

Article Top Ad (AdSense)

A digitális világ fejlődése rohamosan átalakította a munkahelyi trendeket is. A mai kor embereként már el sem tudjuk képzelni, hogy annak idején álláskeresők kinyomtatott, papír alapú önéletrajzokkal járták be a kinézett vállalatok listáját. A 21. századi munkaerő-toborzás nagyrésze az online térben zajlik, és a technológiai fejlődés gyökereiben változtatta meg a munkával töltött mindennapjainkat.

Globalizáció és digitalizáció

A modern kor emberének kitárult a munkaerőpiac, a földrajzi távolság már nem jelent akadályt a karrier szempontjából sem. Az internet megteremtette a lehető leginteraktívabb munkakörnyezetet és a mesterséges intelligencián alapuló eszközökkel karöltve a lehetőségek megsokszorozódtak a 21. századi álláskeresőknek. Azt hihetnénk, hogy ez sok területen feleslegessé teszi az emberi munkaerőt – gondolunk itt például az önkiszolgáló kasszák bevezetésére – de a legújabb felmérések szerint a technika vívmányai csak leveszik a plusz terheket az alkalmazottakról, és ezáltal fontosabb feladatok elvégzésére is marad kapacitásuk. Egy munkahelyi trendeket vizsgáló kutatás szerint a munkáltatók 68%-a úgy gondolja, hogy az okos technológiák felszabadítják a képzett szakembereket, és ezáltal marad idejük olyan bonyolultabb munkafolyamatok ellátására, ami a technológiának (még) nem megy. Ezek a gondolatokat a Kinnarps munkahelyi változásokról szóló cikke is megerősíti:

“A jövő munkahelye küllemre és működésre is alapvetően eltérő lesz attól, amit a múltban megszokhattunk. A dolgok internete (IoT), a hálózatok és a Big Data egyre inkább csökkentik a földrajzi elhelyezkedés fontosságát és lehetővé teszik a szabad mozgást. A hagyományos irodák lassan eltűnnek, a vállalatoknak pedig nyitottaknak kell lenniük a számos különböző munkahelyi megoldás elfogadására, ha sikeresek szeretnének maradni.”

Irodai munkavégzés során napunk nagy részében okostelefonunk és számítógépünk képernyője között váltogatunk, és szinte egész napos online jelenléttel kell számolnunk. A technológiai eszközök túlzott használatának negatív hatásairól rengeteg tanulmány iródott már, ezért a 2020-as munkahelyi trendek során a vállalatok próbálnak egyensúlyt kialakítani a technológiai készenlét és az emberi igények között. Furcsa csavar, hogy pont a Google techóriás döntött úgy nemrég, hogy bevezeti a technika nélküli értekezleteket, ahonnan a laptopok és a mobiltelefonok ki vannak tiltva, ezzel elősegítve a dolgozók mentális egészségének fenntartását.

Forrás: Impressico Business Solutions

Home office, távmunka

A koronavírus megjelenésére a munkaerőpiacnak is elképesztő gyorsasággal kellett reagálnia. A vállalatok nagy százaléka lehetővé tette, hogy alkalmazottai home-officeban dolgozzhassanak a pandémiás időszak alatt. De a szakemberek szerint ez a trend nem a járványhelyzet velejárója, A Piac és Profit cikke alapján már korábban is jellemző ez az elvárás a munkavállalói oldalról.

“Egy 2018-as tanulmány szerint globálisan az irodában dolgozók 70 százaléka hetente legalább egyszer távolról dolgozik. Ez a szemléletváltás érzékelhető nálunk is: itthon a fiatalabbak 48 százaléka már csak olyan munkahelyet keres, ahol a távmunka vagy az otthoni munkavégzés megengedett, de az idősebb generáció is úgy gondolja, hogy vonzóvá tesz egy munkahelyet egy ilyen lehetőség.”

Hihetetlen mértékű az az információ-tenger ami az álláskeresőket körbeveszi. Ez a munkaerőhiány hatásaival kiegésztve azt eredményezte, hogy napjainkban a vállalatok versengtek a jó alkalmazottakért. Aztán jött a járványhelyzet, és a Kormányinfó adatai szerint körülbelül 30-40 ezer ember maradt állás nélkül Magyarországon. Ennek hatásaitpedig csak később mérhetőek majd igazán… Mindenesetre a technológia beszivárgott a humán erőforrás területére is, olyannyira, hogy külön programokat fejlesztenek a felvételi eljárás adminisztratív folyamatainak csökkentésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számítógép venné fel a kapcsolatot a jelöltekkel, majd az előzetes interjú lebonyolítása után a program ki is értékelné a hallottakat és így már csak a paramétereknek megfelelő jelöltek listája jutna el az emberi munkaerőhöz, ezzel megkönnyítve a HR-esek munkáját. Elég bizarrul hangzik, de ma már semmin nem tudunk meglepődni.

Forrás: Tres PM

A tudatos munkavállaló

A modern dolgozóra jellemző a folyamatos mozgás, többször váltanak munkahelyet például az Y és a Z generáció tagjai, mint az idősebb korosztály. Ennek elsődleges oka, hogy az internet miatt több információ elérhető a cégekről és a globálisan jellemző szabadabb életvitel miatt akár több területen is kipróbálja magát egy-egy munkavállaló. Az is fontos szempont, hogy a munkavégzés a korábbi létfenntartási szükségletből átalakult az önmegvalósitás egy fontos eszközévé, ezzel megteremtve a tudatos karrierépítés lehetőségét. A kötetlen életvitel népszerűségét jelzi, hogy egyre több vállalkozóval és szabadúszóval találkozhatunk a 2020-as munkaerőpiacon. A jelenkor munkavállalója már személyiségének megfelelő állást keres magának, fontos számára, hogy hogyan érzi magát a munkahelyén.

Forrás: Facility Executive Magazine

Megváltozott környezet

A jó alkalmazottak kegyeiért vívott harc közben a vállalatok egyre inkább megtanultak odafigyelni az alkalmazottak közérzetére. Mára a munkáltatói oldalon is egyértelművé vált, hogy a megbecsülés és a biztonságérzet nem csak etikai szempontból kulcsfontosságú, hanem szó szerint, a profitot tekintve is kifizetődő. Láthatjuk ezt az egyre több, kismamáknak létrehozott részmunkaidős pozícióból, a nyitott és befogadó vállalati légkörből, vagy a kutyabarát munkahelyek számának rohanos növekedéséből is.

Ennek megfelelően a munkakörnyezet kialakítása is rendkívül fontossá vált a cégek életében. Sok irodában találkozhatunk színes berendezésekkel és jópofa babzsák fotelekkel, amik az alkalmazottak hangulatán kívánnak javítani. De ugyanilyen funkciót töltenek be a gyümölcsnapok, a sportolás támogatása és a klimatizált tér is.

„A kutatások azt mutatják, hogy a funkciójukat ellátni képtelen, unalmas irodák kétségtelen egészségügyi kockázatot jelentenek, és több táppénzes napot eredményeznek. A legnagyobb hatást környezetünk gyakorolja agyunkra. Az emberközpontú, figyelmes környezetben egyetértés van arról, hogy a morális értékek létfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az emberek jól érezzék magukat, valamint hogy a környezet kialakítása és a lelkiállapot összefügg.” – Kinnarps Tudásbázis

Forrás: Endless Smile

A merev és hűvös office környezet fellazulása az irodai öltözködés szabályait is jelentősen átalakította. Ha érdekel a téma, olvasd el az erről szóló cikkünket is!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!