spot_imgspot_img
spot_img

Így lehetnek fittebbek és őrizhetik meg motivációjukat a szeretteid

-

Article Top Ad (AdSense)

Mutatunk 5 dolgot, amiben segíthetnek az okoseszközök az új, egészséges szokások kialakításában és fenntartásában.

Egy friss Huawei kutatás szerint az európai válaszadók fele elégedetlen egészségi állapotával, és 91 százalékuk változtatni szeretne életmódjának legalább egy aspektusán, azonban a többség motivációs problémákkal küzd. Az év vége, és az új év kezdete kiváló lehetőség korábbi szokásaink újragondolására, új célok kitűzésére és a motivációink megtalálására. Ebben nagy segítséget nyújthat egy okosóra, amely nemcsak segít egészségi állapotunk, táplálkozásunk jobb megértésében, hanem hasznos társ a motiváció fenntartásában is.

A Huawei megbízásából az Ipsos által nyolc európai országban készített, az egészségi állapotot és egészségtudatosságot vizsgáló kutatás[1] rávilágított, hogy az okoseszközök segítséget nyújthatnak a sikeres életmódváltásban: az okosórát használó válaszadók 87 százaléka tudott új, egészséges szokást kialakítani, vagy tapasztalt javulást az alvási és étkezési szokásai terén az eszközétől kapott adatok és javaslatok alapján. A kutatásának főbb megállapításai az alábbiak voltak:

  • A megkérdezett európai válaszadók fele elégedetlen egészségi állapotával, és 91 százalékuk változtatni szeretne életmódjának legalább egy aspektusán.
  • A legtöbbek számára a stressz csökkentése az elsődleges (43 százalék), ezt követte a megfelelő testsúly megőrzése (40 százalék), az egészséges táplálkozás (35 százalék), a megfelelő alvás biztosítása (35 százalék) és a napi testmozgás (34 százalék) bevezetése.
  • A résztvevők 72 százaléka ismerte el, hogy az életmódja megváltoztatásához további motivációra van szüksége, illetve gyakran elveszíti motivációját az egészséges tevékenységek fenntartásában.
  • Az okosórát használók 87 százaléka állította, hogy legalább egy új, egészséges életmóddal kapcsolatos szokást vezetett be az eszközétől kapott információk vagy javaslatok eredményeként.
  • Az okosórákat használók 88 százaléka értett egyet azzal, hogy okoseszközük segített javítani fizikai egészségi állapotukon; 86 százalékuk szerint mentális egészségükön, 76 százalékuk szerint pedig általános életminőségükre is kedvező hatással van.

Íme öt olyan szempont, ami miatt érdemes lehet fontolóra venni az okosóra használatát.

Új szokások kialakítása

Az új, egészséges szokások kialakításában és a rendszeres sportolásban segíthet egy okosóra, amilyen például a HUAWEI WATCH GT 4. Egy átfogó elemzés[2] szerint például azzal támogathat, hogy folyamatosan ösztönzi a fizikai aktivitást, elősegíti, hogy strukturáltabb formában mozogjunk, rendszeresen eljárjunk edzeni, vagy akár csak sétálni.

A motiváció növelésére és az egészséges életmód kialakítására az okosórák egyre innovatívabb megoldásokkal szolgálnak. Nem csupán információt nyújtanak a felhasználóknak, hanem interaktív és játékos elemekkel is rendelkeznek, amelyek ösztönöznek a kitűzött célok elérésére. Ebben a kontextusban a HUAWEI WATCH GT 4 kiemelkedik, kiváló példa arra, hogy az okosórák miként integrálják a motivációra fókuszáló megoldásokat a mindennapi életünkbe.

Az okosórákhoz kapcsolódó alkalmazások, amilyen például a Huawei Egészség, lehetőséget kínálnak célok kitűzésére és követésére. A célok eléréséért járó virtuális érmek, valamint a közösségi funkciók, amelyek lehetővé teszik az eredmények megosztását barátokkal és családtagokkal, mind hozzájárulnak a motiváció fenntartásához. Ráadásul a WATCH GT 4 egyedülálló számlapjának virágmintája nem csupán esztétikai elem, hanem vizuálisan reagál a mozgással kapcsolatos célok elérésére (számlapjának virágmutatója egyre jobban kinyílik, ahogy teljesítjük a célokat), amely tovább erősítheti a felhasználók motivációját és elkötelezettségét az egészséges életvitel iránt.

A Huawei kutatása szerint okosórájuk hatására legtöbben be tudták építeni szokásaik közé a gyakoribb testmozgást (47 százalék), majd a hosszabb edzésidőt (41 százalék).

Egészséges étkezés

Vannak már olyan okosórák, amelyekben beépített kalóriaszámláló funkció található – ezek segítségével valós időben nyomon követhetők a kalóriabevitellel és súlycsökkentéssel kapcsolatos célok és eredmények. A WATCH GT 4-ben például a Maradjon Fit kalóriakezelő alkalmazás napi kalóriabevitelt ajánl a személyes információk és súlycélok (fogyás vagy súlymegőrzés) alapján, amelyet hozzárendel az egyes étkezésekhez is (reggeli, ebéd, vacsora és pótétkezés), hozzájárulva a kalóriaeloszlás optimalizálásához. Nagy segítséget jelent, hogy az egyes ételek, receptek összetevői egyenként felvihetők, így a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy a rögzített érték a megfelelő arányban tartalmazza a hozzávalókat, nem pedig egy adag előre megadott kalóriaszámából indul ki. Az alkalmazás egyik legnagyobb előnye, hogy az összes elégetett kalória számolásakor figyelembe veszi a pihenés és az aktivitás (edzés, napi mozgás) közben elégetett kalóriát is.

A Huawei felméréséből kiderült, hogy az okosórát használók tudatosabbak egészségi állapotukkal kapcsolatban, és 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel ismerik többek között a megfelelő napi kalóriamennyiségüket. Emellett általánosságban fittebbnek (56 százalék, szemben a 45 százalékkal) és egészségesebbnek érzik magukat (57 százalék, szemben a 45 százalékkal.), és elégedettebbek egészségi állapotukkal is (60 százalék, szemben az 50 százalékkal).

Társ a mozgásban

Az okosórák fejlett edzésfigyelő funkciókkal rendelkeznek, és képesek folyamatosan monitorozni a sporttevékenységet. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy elérjük a céljainkat vagy javítsunk edzésteljesítményünkön. A HUAWEI WATCH GT 4 például a sport közbeni pulzust, a sebességet, a távolságot, a kalóriafogyasztást és más fontos adatokat is rögzít, továbbfejlesztett szoftverével pedig a felhasználók akár 30 százalékkal pontosabb értékeket kapnak szívük állapotával kapcsolatban még intenzív mozgással járó tevékenységek (például futás, ugrókötelezés) közben is. További motivációt adhatnak az okoskészülékek személyre szabható kiegészítő megoldásai, amilyen például a WATCH GT 4-ben található továbbfejlesztett Tevékenységgyűrű funkció, amely megjeleníti a napi fitneszstatisztikát beleértve az elégetett kalóriákat, az edzések időtartamát és az állva végzett aktivitásokat.

A Huawei felméréséből kiderült az is, hogy az okosórákat használók túlnyomó többsége, 88 százaléka szerint okoseszközük segít javítani fizikai egészségi állapotukon, 76 százalékuk szerint pedig általános életminőségükre is kedvező hatással van.

Alvásfigyelés

Az alvás minősége és mennyisége fontos szerepet játszik a fogyásban. Számos kutatás bizonyította, hogy ha keveset alszunk, másnap sokkal éhesebbek leszünk, többet nassolunk, hogy ébren tudjuk maradni, és el tudjuk látni a feladatainkat. A Huawei felmérésében a megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozott alvással kapcsolatos problémáról, ami azt jelenti, hogy minden harmadik válaszadó tapasztal nehézségeket az alvás területén.

Az okosórákban található alvásfigyelő funkció hozzájárulhat az alvási szokások javulásához: átfogó képet adnak a pihenés időtartamáról, minőségéről. Néhány gyártó már ennél is többet nyújt, például a HUAWEI WATCH GT 4 alvásfigyelő funkciójában alvás közbeni légzési rendellenességeket szűrő légzésfigyelés funkció is található.

A vállalat friss felmérése kimutatta, hogy az okosórát használók körében nagyon népszerű az alvásfigyelő funkció, a megkérdezettek jóval több mint fele, 61 százaléka használja, és ez pozitív hatással van az alvásra is; a válaszadók 39 százaléka állította azt, hogy eszközük hatására jobban figyelnek alvásukra.

Stílusos kiegészítő

Napjainkban a modern okosóráknál egyre inkább hangsúly kerül a stílus és funkcionalitás ötvözésére. Jó példa erre a HUAWEI WATCH GT 4, amely a gyártó „Fashion Forward” („Előremutató Stílus”) koncepcióját tükrözi. Az ilyen típusú eszközök igyekeznek áthidalni a technológia és divat közötti szakadékot, lehetővé téve a viselők számára, hogy különféle stílusokhoz, személyiségekhez és különböző alkalmakhoz igazítsák megjelenésüket. A HUAWEI WATCH GT 4 például elérhető több különböző színben és variációban, amelyek közül mindenki megtalálhatja az egyéni stílusához legjobban illeszkedőt. A különböző szíjak és óralapok széles választékát kínálva ezek az okosórák a funkcionalitás mellett az egyediséget és személyre szabhatóságot is előtérbe helyezik.

 

[1] A “Kutatás az okosóra használatról és attitűdökről” c. online felmérést az Ipsos végezte 2023 szeptemberében: Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország és az Egyesült Királyság lakosai körében. Az országok átlaga, N=8019, a válaszadók a 18-64 év közötti lakosságot reprezentálják.

[2] Effectiveness of wearable activity trackers to increase physical activity and improve health: a systematic review of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet – https://www.thelancet.com/journals/landig/article/PIIS2589-7500(22)00111-X/fulltext

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!