spot_imgspot_img
spot_img

Így lehet 2023-ban szép otthonod és kerted

-

Article Top Ad (AdSense)

Melyik hónapban milyen lakáskarbantartási és kertgondozási munkát érdemes végezni, hogy minden jól mutasson? Az országos hálózattal rendelkező Praktiker barkácsáruház szakértői éves karbantartási tippeket és részletes menetrendet állítottak össze, amelyből megtudhatjuk a részleteket.

Január-február

A tél utolsó hónapjaiban már nagyon várjuk a jó idő megérkezését, de még sok időt töltünk a lakásban, ezért ez nagyszerű alkalom a közös tervezésre. Gondoljuk át, ebben az évben mit szeretnénk megújítani a lakásunkban, és ennek megfelelően készítsünk éves menetrendet. Ne feledjük, hogy a jó eredményhez gondos tervezésre van szükség. Ha van kertünk, az ezzel kapcsolatos teendőket is gondoljuk át: készítsünk ültetési tervet, ennek megfelelően kezdjük meg a szükséges eszközök, magvak beszerzését. Februártól már készülhetünk a kert ébredésére: elkezdhetjük a gyümölcsfák, díszönvények és örökzöldek metszését, melegebb napokon pedig a lemosó permetezéseket, a fásszárú növények és rózsa ültetését.

A lakásban egy nem túl népszerű házimunka ajánlható a szürke és hideg januárban: olvasszuk le, tisztítsuk ki a hűtőszekrényt. Közben a hűtendő, fagyasztandó ételeket kitehetjük az erkélyre, ablakba.

fotó: pexels

Március-június

A tavasz a megújulás, a nagytakarítás időszaka, persze nem kell feltétlenül túlzásba vinni, de az állagmegóvás, a lakásunk általános állapota miatt érdemes évente legalább egyszer alaposabban kitakarítani. Az ablakpucolás sem a legtöbbünk kedvence, igyekezzünk szép, napos márciusi hétvégét választani hozzá.

A takarítás mellett érdemes néhány felújítási, karbantartási munkát is erre az időszakra időzíteni. A száradás elősegítése és a szellőztetés miatt a parketta csiszolásához, lakkozásához jó időre van szükség, a május-június közötti időszak ezért megfelelő lehet. A festési és tapétázási szezon korán kezdődik, és hosszúra nyúlik a tapasztalatok szerint: március végétől október közepéig tart. Ideálisnak azonban a májust és az augusztus-szeptembert lehet mondani, ugyanis jó idő kell hozzá főként a festék száradása miatt.

Márciustól felpörögnek az átépítések, felújítások, burkolások. A terasz, erkély burkolásához, kültéri falburkoláshoz a 10-30 Celsius-fok közötti hőmérséklet a legoptimálisabb, így célszerű tavaszra vagy őszre időzíteni.

Kerti teendőink is elkezdenek sokasodni: a jó idő beköszöntével megkezdhetjük a kerítésfestést, kültéri bútorok felújítását. Fontos, hogy időben kezdjük meg a talajelőkészítést, lazítást, gereblyézést, valamint a lemosó permetezést. Akad dolgunk az ültetéssel is: jöhet a gyümölcsfák, díszcserjék, évelők ültetése, a korai zöldségfélék vetése szabadföldbe (retek, tépősaláta, hagyma, korai karalábé), a fűszernövények és egynyári, valamint balkonnövények vetése. Idejében érdemes ellenőrizni a grillsütő és kapcsolódó eszközök állapotát, a gyerekes családoknál pedig előkerülhet a trambulin, és nyár elejéhez érkezve készülhetünk a medence-projektre is.

fotó: pexels

Június-augusztus

Noha a falfestés szezonja tavasszal kezdődik, sokan megvárják vele a szabadságolások idejét, és akkor vágnak bele az alapos előkészületet igénylő munkába. Miközben a falfestéshez a nyári hőség nem éppen ideális, a faljavításhoz, képek felfúrásához megfelelő lehet ez az időszak, hiszen feltehetően kevesebb szomszédot zavarunk ilyenkor a zajjal.

A nyári kánikulában fontos a lakás hűvösen tartása, a rendszeres szellőztetés. Legkésőbb nyár elején ellenőrizzük a redőnyök állapotát, ha szükséges, végezzük el a szükséges felújítási munkákat. Noha a kánikulában nem ez az első gondolatunk, a Praktiker szakértője szerint fontos tapasztalat, hogy érdemes ilyenkor elvégeztetni a fűtési rendszer éves karbantartását, mert szeptembertől már nehezebb lesz elérni a szakembereket.

A kertben az intenzív öntözés a felmelegedés miatt nagyon fontos, és figyeljünk a növények folyamatos tápanyagutánpótlására is. Akinek van lehetősége kisebb vagy nagyobb medencével hűsíteni magát, a víztisztításra, megfelelő pH értékre figyeljen rendszeresen.

fotó: pexels

Szeptember-október

Noha a fürdőszoba ráncfelvarrását bármikor elvégezhetjük, a kisebb munkákat érdemes lehet ősszel elkezdni, a szabadságokról visszaérkezve. A felszerelés és bútor cseréjét magunk is megoldhatjuk, de a komolyabb felújítás szakembert igényel, és fontos a sorrend. A vízvezetékek és szerelvények kiépítése, kádak és zuhanytálcák beállítása és szerelvényezése a hidegburkolás előtt, míg a szekrények, tükrök, fürdőszobai kiegészítők rögzítése a hidegburkolás után történik. A karbantartási munkálatokat (szifontisztítás, vízkőtelenítés) viszont rendszeresen, akár havonta végezzük el, mert elhanyagolásuk gondot okozhat. A Praktiker szakértői szerint csöpögő csap megjavításához a legtöbb esetben elegendő egy alapos vízkőtelenítés és a tömítőgyűrűk cseréje.

Még a nagy hidegek beköszönte előtt érdemes átnézni a szigeteléseket, beszerezni a szükséges eszközöket. A rezsiszámlán már az is meglátszik, ha ablakszigetelő fóliával, hőtükrös fóliával, ablaktömítő szalaggal támogatjuk a szigetelést. Jelentős megtakarítást otthonunk teljes kültéri szigetelésével (EPS, XPS, kőzet-, üveg- és ásványi gyapot) érhetünk el. Ennek pozitív hatásait nemcsak télen, hanem a nyári kánikulában is élvezhetjük.

A kertben használjuk ki minél tovább a jó időt, de időben kezdjük meg a téli előkészületeket, a metszést és a növények fagyvédelmét.

fotó: pexels

November-december

Az ünnepi időszak előtt érdemes ellenőrizni az otthoni szerszámkészletet: ha esetleg úgy látjuk, hiányzik valami, abból még nagyszerű karácsonyi ajándék is lehet. Ha van rá megfelelő helyünk, ilyenkor elvégezhetjük a kisebb-nagyobb bútorjavításokat, sőt, a Praktiker szakértői szerint a fugák, láblécek javítására, újraillesztésére is megfelelő időszak lehet a karácsonyt megelőző ünnepi ráncfelvarrás.

A karácsonyi hangulatot árasztó kerti világítást már novemberben érdemes felszerelni. Belső udvarokon, lépcsőházakban is egyre gyakoribb, sokféle színt, ünnepi hangulatot varázsol elénk, de fontos, hogy egyeztessünk róla a szomszédokkal.

Praktiker: 2023-as lakáskarbantartási és kertgondozási naptár
Január – február
Lakás Ház, kert
Essünk túl a nehezén

Mi is lehetne megfelelőbb a szürke és hideg januárban, mint egy mindenki által gyűlölt házimunka, a hűtő leolvasztásának elvégzése? Közben a hűtendő, fagyasztandó ételeket kitehetjük az erkélyre, ablakba. A leginkább családkímélő megoldás, ha a többiek addig kirándulni mennek. Pro tipp: ha már szétkapjuk a hűtőt, kössük össze a konyha nagytakarításával.

 

Tervezzük meg az évet

Gondoljuk át, ebben az évben mit szeretnénk megújítani a lakásunkban, és ennek megfelelően készítsünk éves menetrendet.

Örüljünk a hónak, ha van

Ha szükséges, távolítsuk el a havat a fás növényekről, hogy elkerüljük az ágak törését. Tegyük biztonságossá jégmentesítéssel a ház előtti járdát, beállókat. Etessük a madarakat, akár házi készítésű etetővel. Készítsünk ültetési tervet, ennek megfelelően kezdjük meg a szükséges eszközök, magvak beszerzését.

Készüljünk a kert ébredésére

Legfontosabb teendőink:

·     gyümölcsfák, dísznövények, örökzöldek metszése,

·     a tél folyamán lehullott ágak eltávolítása,

·     fagymentes napokon fás szárú növények és rózsaültetés,

·     melegebb napokon lemosó permetezések megkezdése,

·     talajelőkészítés: forgatás,

·     kúszónövények támasztékainak beszerzése, kihelyezése,

·     konyhakerti növények (pl. paradicsom, paprika) magvetése cserépbe, csíráztató, palántanevelő tálcába,

·     fűtés nélküli fóliaházakba a gyökérzöldségek, káposztafélék, leveles zöldségek vetése.

Tippek

·     Néhány alternatív fűtési eszközt vagy kapcsolódó terméket (pl. olajradiátor, hősugárzó) kiárusításon ilyenkor jó áron beszerezhetünk.

·     Tűzhelytisztításhoz kifejezetten erre kifejlesztett kaparót is lehet kapni, amely nagyszerűen eltávolítja az odaégett maradványokat.

·     Írjuk be a naptárunkba a teendőket és a szükséges eszközök beszerzésének időpontját.

Tippek

·     Könnyedén készíthetünk madáretetőt: egy üres műanyag palack aljától néhány centiméterre keresztbe szúrjunk egymásra merőlegesen két pálcikát vagy ceruzát úgy, hogy a végük kilógjon. Fúrjunk föléjük lyukat, a palackot pedig töltsük meg magokkal és akasszuk a fára.

·     Nézzük át, milyen állapotban vannak a kerti szerszámaink. Ilyenkor érdemes kiválasztani és beszerezni a veteményezésre és vágás-metszésre szükséges eszközöket (ásó, lapát, metszőolló, ágvágó, keretes fűrész, ágazófűrész, gereblye, lombseprű, kesztyű, permetező stb.).

 

Március – június
Lakás Ház, kert
Ezt sem ússzuk meg: tavaszi nagytakarítás

Persze nem kell túlzásba vinni, de érdemes évente egyszer a szokásosnál alaposabban kitakarítani a lakást. Ha nem vagyunk maximalisták, készülhetünk úgy, hogy az adott évben kiválasztunk egy helyiséget, és arra koncentrálunk.

 

Átépítések, felújítások, burkolások

Márciustól felpörögnek az átépítések, felújítások, burkolások. A terasz, erkély burkolásához, kültéri falburkoláshoz a 10-30 Celsius-fok közötti hőmérséklet a legoptimálisabb a Praktiker szakértői szerint, így célszerű tavaszra vagy őszre időzíteni.

 

Lakkozás, parkettafelújítás

A száradás elősegítése és a szellőztetés miatt a parketta csiszolásához, lakkozásához jó időre van szükség, ezért érdemes a május-június közötti időszakot választani.

 

Falfestés, tapétázás

A falfestő és tapétázási szezon korán kezdődik, és hosszúra nyúlik a tapasztalatok szerint: március végétől október közepéig tart. Ideálisnak azonban a májust és az augusztus-szeptembert lehetne mondani, ugyanis jó idő kell hozzá a festék száradása, illetve bútorok erkélyen való tárolása miatt.

 

Szobanövények tápoldatozása

Áprilistól a szobanövényeket elkezdhetjük intenzívebben tápoldatozni egészen ősz közepéig, utána ismét csökkentsük az adagot.

Fa- és fémfestés, kerti bútorok felújítása, kerítésfestés

Március végétől megkezdhetjük a kültéri bútoraink felújítását, lefestését, valamint a jó idő beköszöntével a kerítésfestésbe is belevághatunk. Zománcozásra (fémfestésre) az április-májusi időszak ideális, ilyenkor nekieshetünk a kerítésnek, korlátoknak.

 

Indulhat a kerti munka

Teendőink:

·     talajelőkészítés, lazítás, gereblyézés,

·     védőtakarók eltávolítása,

·     magaságyás megépítése,

·     növényvédelem, lemosó permetezés,

·     gyepszellőztetés, gyeptrágyázás,

·     gyümölcsfák, díszcserjék, évelők ültetése,

·     korai zöldségfélék vetése szabadföldbe (retek, tépősaláta, hagyma, korai karalábé),

·     fűszernövények vetése,

·     egynyári és balkonnövények vetése (kakastaréj, estike, bohócvirág, viola, petúnia stb.),

·     díszfüvek visszavágása,

·     fóliasátorban a kihajtott palánták ritkítása,

·     koratavaszi növények beszerzése (árvácska, primula, boglárka, nefelejcs),

·     folyamatos magvetés szabadföldbe (borsó, konyhakömény, salátafélék, gyökérzöldségek),

·     trágyázás, füvesítés, mulcsozás, dekorkérgek kiszórása,

·     virághagymák ültetése, fagyok elmúltával mediterrán növények kihelyezése,

·     kültéri növények tápoldatozása, tápozása,

·     citrusfélék kihelyezése fagyosszentek elmúlásával,

 

Kezdődik a kerti buliszezon

·     Készüljünk a kerti grillezésre, ellenőrizzük a felszerelésünket, ha szükséges, tisztítsuk meg, vagy vásároljunk újat.

·     Gyerekeseknek ilyenkor alakul kültéri vidámparkká a kert: állítsuk össze vagy ha nincs még, vegyünk trambulint, kültéri medencét, kosárpalánkot és ping-pong asztalt.

Tipp

·     A tisztítószereket, tisztítóeszközöket szerezzük be már jó előre. Válogassunk, fogjuk kézbe a terméket az áruházban: nem is gondolnánk, hogy egy jó kialakítású ablaklehúzóval mennyivel könnyebb lesz a munka!

 

Tippek

·     Érdemes ebben az időszakban szakember segítségét kérni a megfelelő rügyvédelem érdekében.

·     A veteményezéshez, faültetéshez elengedhetetlen a folyamatos vízutánpótlás az elmúlt években tapasztalható csapadékhiány miatt. (Szivattyú-házi vízmű, locsolótömlő, öntözéstechnika kiegészítők, öntözőkanna, esővíztároló stb.)

·     Szerezzük be a kertápoláshoz, kerti kényelemhez szükséges eszközöket, bútorokat. Fűnyíró, kerti bútorok, párnák, árnyékolók. Pro tipp: a robotfűnyíró sok kerttulajdonosnál bevált.

 

Június – augusztus
Lakás Ház, kert
Hűtés, szellőztetés

A nyári kánikulában fontos a lakás hidegen tartása, a rendszeres szellőztetés. Engedjük le a redőnyöket, ha szükséges, szellőztessünk többször. Nyár elején vagy már késő tavasszal ellenőrizzük a redőnyök állapotát, ha szükséges, végezzük el a szükséges felújítási munkákat.

 

Falfestés, faljavítás

Noha a falfestés szezonja tavasszal kezdődik, sokan megvárják vele a szabadságolások idejét, és akkor vágnak bele a sok előkészületet igénylő munkába. Miközben a falfestéshez a nyári hőség nem éppen ideális, a faljavításhoz, képek felfúrásához megfelelő lehet ez az időszak, hiszen feltehetően kevesebb szomszédot zavarunk ilyenkor a zajjal.

 

Hidegburkolás (csempézés, járólapozás)

A hidegburkolás egész évben végezhető, ugyanakkor a Praktiker forgalmi adatai alapján márciusban, júniusban és októberben vágnak bele a legtöbben.

 

Ablakok és ajtók cseréje

Nem egyszerű feladat, de ha belevágunk, érdemes valamikor a július-október közötti időszakot belőni.

 

Szobanövények szellőztetése

A nyári hónapokban a beltéri növényeknél folyamatos szellőztetés, kártevők megjelenése esetén pedig növényvédelem szükséges a Praktiker szakértői szerint.

A nyári melegben sem áll le a kerti munka

Teendőink:

·     gyümölcstermő növények kálium túlsúlyos trágyázása,

·     növények folyamatos tápanyagutánpótlása, (ebben az időszakban kezdenek a hiánytünetek megjelenni),

·     intenzívebb öntözés a felmelegedés miatt,

·     tavaszi hagymás növények felszedése, (felszedés után száraz, szellős helyen tároljuk),

·     ha van árnyékos helyünk, a nyári hónapok alatt is vethetünk fűszernövényeket és leveles zöldségeket.

 

Medencetisztítás

Kis- és nagyobb medencék esetén egyaránt alapvető fontosságú a víz minőségének biztosítása. Ennek érdekében cseréljünk vizet rendszeresen, valamint alkalmazzuk a megfelelő mennyiségű klór-, és pH-értéket biztosító tablettákat.

Tippek

·     Készüljünk előre, végeztessük el nyáron a fűtési rendszer ellenőrzését, hiszen szeptembertől már kevésbé elérhetőek a szakemberek.

·     Gondoljuk át, milyen alternatív fűtési megoldásokat szeretnénk idén használni, és ha lehet, szerezzük be minél előbb – akár már nyár végén.

Tipp

·     Augusztusban már válogathatunk az őszi kerti gépek és kéziszerszámok, nyelezett kerti szerszámok nagy választékából (láncfűrész, láncélező, rönkhasító, ágaprító, kapálógép, lombszívó-fújó, fejsze, balta, gereblye, lombseprű, ásó, lapát, metszőolló, ágvágó, sövényvágó, kesztyű stb.).

 

Szeptember – október
Lakás Ház, kert
Fürdőszobafelújítás, mosdó és lefolyótisztítás, vízkőtelenítés

Ha csak kisebb ráncfelvarrást szeretnénk, azt magunk is megoldhatjuk például a felszerelés és bútor cseréjével, a komolyabb felújítás viszont szakembert igényel. Fontos a sorrend: a vízvezetékek és szerelvények kiépítése, kádak és zuhanytálcák beállítása és szerelvényezése a hidegburkolás előtt, míg a szekrények, tükrök, fürdőszobai kiegészítők rögzítése a hidegburkolás után történik. A karbantartási munkálatokat (szifontisztítás, vízkőtelenítés) viszont rendszeresen, akár havonta végezzük el. A Praktiker szakértői szerint csöpögő csap megjavításához a legtöbb esetben elegendő egy alapos vízkőtelenítés és a tömítőgyűrűk cseréje.

 

Laminált- és vinyl padlóburkolás, szőnyegpadló lerakás

A melegburkolási munkák egész évben végezhetőek, ugyanakkor a tapasztalatok szerint az április és október hónapokban állnak neki a legtöbben. Arra mindenképpen kell figyelni, hogy hidegben ne ragasszunk, és fontos a lakás folyamatos szellőztetése is.

 

Felkészülés a fűtési szezonra, szigetelések javítása

Még a nagy hidegek beköszönte előtt érdemes átnézni a szigeteléseket, beszerezni a szükséges eszközöket. A rezsiszámlán már az is meglátszik, ha ablakszigetelő fóliával, hőtükrös fóliával, ablaktömítő szalaggal támogatjuk a szigetelést. Jelentős megtakarítást otthonunk teljes kültéri szigetelésével (EPS, XPS, kőzet-, üveg- és ásványi gyapot) érhetünk el. Ennek pozitív hatásait nemcsak télen, hanem a nyári kánikulában is élvezhetjük.

Őszi kerti munkák, felkészítés a téli időszakra

Teendőink:

·     gyökérzöldségek felszedése, megfelelő tárolása,

·     zöldségfélék és burgonya végleges betakarítása,

·     szarvasmarhatrágya, komposzt bedolgozása a földbe,

·     gyümölcsfák, díszfák, díszcserjék ültetése,

·     gyeptrágyázás, gyep felkészítése a téli időszakra,

·     örökzöldek tápozása, téli felkészítése,

·     őszi lemosó permetezések elvégzése,

·     metszés,

·     lehullott levelek összegyűjtése,

·     növények fagyvédelme,

·     talajelőkészítés a veteményeshez.

 

Homlokzatfestés

Mivel nagy melegben nem ideális, a homlokzatfestésre a szeptember-október lehet leginkább alkalmas időszak.

Tipp

·     A lefolyótisztításhoz nagyon hatékony vegyszerek kaphatóak, azonban van, aki a hagyományos pumpára esküszik. Pro tipp: a nagyon elkötelezettek a csőgörényt is kipróbálhatják, de komolyabb dugulás esetén szakembert érdemes hívni.

Tipp

·     Időben szerezzük be a téli kerti szerszámokat és kiegészítőket (hólapát, hótoló, útszórósó, jégtörő, sószóró eszközök).

 

November – december
Lakás Ház, kert
Házi szerszámkészlet ellenőrzése, bútorjavítás

Az ünnepi időszak előtt érdemes ellenőrizni az otthoni szerszámkészletet: ha esetleg úgy látjuk, hiányzik valami, abból még nagyszerű karácsonyi ajándék is lehet. Ha van rá megfelelő helyünk, ilyenkor elvégezhetjük a kisebb-nagyobb bútorjavításokat, sőt, a fugák, láblécek javítására, újraillesztésére is megfelelő időszak lehet a karácsonyt megelőző ünnepi ráncfelvarrás. A bútorfestés kevésbé javasolt, de kisebb felületek ilyenkor is könnyen száradnak, különösen, ha nem nedves kint a levegő. Figyeljünk arra, hogy a ragasztást, festést követően szellőztessünk.

 

Karácsonyi dekorációs előkészületek

A karácsonyi dekorációs elemek, világítás felhelyezése előtt érdemes alaposan körbenézni: nem szükséges valahol kijavítani az eddig észre sem vett régi hibákat? Ha szükséges, tisztítsuk le a falat, esetleg használjunk falmatricát.

Kert téliesítése

A remélhetőleg hosszúra nyúló ősszel használjuk még ki jó sokáig a kert nyújtotta örömöket, azonban november elejétől vagy időjárástól függően ne halasszuk sokáig az alábbiakat:

·     kerti bútorok elpakolása, lefedése,

·     kerti csap elzárása, fagyvédelme.

 

Karácsonyi külső világítás

A karácsonyi hangulatot árasztó világítást már novemberben érdemes felszerelni. Belső udvarokon, lépcsőházakban is egyre gyakoribb, sokféle színt, ünnepi hangulatot varázsol elénk, de fontos, hogy egyeztessünk róla a szomszédokkal.

Tipp

·     Régi ragasztómaradványok, fennmaradt celluxok eltávolítása a Praktiker szakértői szerint hatékonyan megoldható a ragasztó- és matrica-eltávolító spray használatával.

Tippek

·     A fagyvédelem egyik leggyakoribb módszere a szövetes takarás. Nagy előnye, hogy lég- és vízáteresztő.

·     Használjunk időzítővel ellátott kapcsolót a világítás szabályozásához, a környezetbarát izzók mellett ezzel is energiát takarítunk meg.

 

Ez lehet 2023 legjobb hűtője

Csempészd be 2023-as év színét a konyhádba

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!