spot_imgspot_img
spot_img

Végre begyógyulhat a Földet védő ózonréteg

-

Article Top Ad (AdSense)

A meggyengült ózonréteg, amely létfontosságú a földi élet védelmében, jó úton halad afelé, hogy évtizedeken belül teljes helyreálljon!

 

A nemzetek globális erőfeszítésének legújabb sikere lehet, ha néhány évtizeden belül helyreállítják az ózonréteget többek között azzal, hogy abbahagyják a felső légkör kritikus rétegét elpusztító vegyszerek használatát.  – állapította meg egy új ENSZ környezetvédelmi jelentés.

Csökkent a károsanyag-kibocsátás

Az Egyesült Nemzetek Szervezete számára készített negyedéves jelentésben az áll, hogy Kína nagyrészt megszüntette az egyik ózont károsító vegyi anyag, a CFC-11 káros kibocsátását. Egykor széles körben használták hűtőközegként, habszigetelésben és az aeroszolok hajtógázaként. A CFC-11-et (klór-fluor-szénhidrogének először egy évszázaddal ezelőtt szintetizálták, és durván roncsolja az ózont, amely blokkolja a nap ultraibolya sugárzását, ami bőrrákot okozhat, és más módon károsíthatja az embereket, növényeket és állatokat. Szerencsére a CFC-11-et betiltották egy mérföldkőnek számító környezetvédelmi megállapodás értelmében, a Montreali Jegyzőkönyvben 1989-ben.  – derül ki a The New York Times cikkéből.

Az ENSZ szerint az ózonréteg elleni intézkedések megóvtak bennünket a bolygó még drámaibb felmelegedésétől. A CFC-k is üvegházhatású gázok, és a folyamatos ellenőrizetlen használatuk akár 1 Celsius-fokkal is megemelte volna a globális hőmérsékletet a század közepére, ami tovább rontott volna az amúgy is szörnyű helyzeten.

fotó: freepik

„Az ózonemelő vegyszerek fokozatos megszüntetésében elért sikerünk megmutatja, mit lehet és kell sürgősen tennünk a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásért, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért és a hőmérséklet-emelkedés korlátozásának érdekében.” – mondta Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára

2040-re begyógyulhat az ózonréteg

Ha az országok továbbra is tartják magukat a tilalomhoz, a sarki régiók közötti ózonszintnek 2040-re el kell érnie az 1980 előtti szintet, az Északi-sarkvidék felett várhatóan 2045-re, az Antarktisz felett pedig 2066-ra áll teljesen helyre. – olvasható a The Guardian oldalán.

„Az ózonréteg helyreállítása jó úton halad” – mondta David W. Fahey, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal igazgatója. – „A globális ózonréteg pusztulási csúcsa mögöttünk van a Montreali Jegyzőkönyv minden nemzet által elfogadott ellenőrző intézkedéseinek hatékonysága miatt.”

Először az 1970-es években állapították meg a tudósok, hogy a klórt vagy fluort tartalmazó szénhidrogének lebontják az ózonréteget a légkörben. Az 1980-as évek közepére a kutatók egy lyukat fedeztek fel az ózonban az Antarktisz felett, ami sürgős nemzetközi erőfeszítéseket indítottak annak javítására. Több mint 100 ózonréteget lebontó vegyületet tiltottak be és fokozatosan szüntettek meg.

fotó: freepik

Az jelentés vezető szerzője, Fahey szerint a CFC-k kezelésére adott egységes globális válasz azt jelenti, hogy a montreali megállapodást „a történelem legsikeresebb környezetvédelmi egyezményének” kell tekinteni. Ennek ösztönzőleg kellene hatnia, hogy a világ országai összefogjanak, és megfelelően cselekedjenek.

Nem mindig volt sétagalopp az ózonrétegért folytatott harc

Tegyük hozzá, az előrehaladás nem mindig volt zökkenőmentes. 2018-ban a tudósok a CFC-felhasználás növekedését észlelték, amelynek forrása Kína volt, de végül orvosolták a problémát. A CFC-ket más az ipari vegyszerekkel helyettesítették: a  fluorozott szénhidrogénekkel (HFC-k,) amik szintén veszélyesek, mert üvegházhatású gázok (és minden ilyen hozzájárul a globális felmelegedéshez), ezért használatuk visszaszorítása érdekében további, nemzetközi megállapodásra van szükség.

Fahey elmondta: a CFC-k elleni gyors globális fellépés ellenére is a vegyi anyagok körülbelül egy évszázadon át a légkörben maradnak. „Kicsit olyan, mintha várnánk, amíg a festék megszárad, csak meg kell várni, míg a természet elvégzi a dolgát, és kiöblíti ezeket a vegyszereket” – mondta.

fotó: freepik

Az üvegházhatást okozó gázok lecserélése még nagyobb kihívást jelent. Ilyen például a szén-dioxid, mivel ez sokkal tovább maradnak a légkörben, és ellentétben a CFC-kkel, amelyeket csak néhány vállalat állított elő. A fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátás sokkal szélesebb körben elterjedt, ráadásul társadalmi szinten jóformán minden tevékenységbe beágyazódott. Természetesen a tudósok javában dolgoznak azon, mivel lehetne fosszilis tüzelőanyagok használatát kiváltani. Legalább a mostani jelentés reménykeltőnek számít, amennyiben sikerül ezt az eredményt tartani és egyúttal tovább csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Szóval, még van esélye a Földnek!

Valóban eltűntek a hideg és havas telek?

Ökonevelés az iskolákban: életre szóló szokásokat alakít ki a gyerekekben

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!