spot_imgspot_img
spot_img

Grace Kellyre emlékezünk-akinek szépségét az egész világ csodálta

-

Article Top Ad (AdSense)

Vannak, akik éltükben sztárként csillognak és jelenlétük figyelemre méltó, életútjuk példaértékű. Ebbe a kivételes társaságba tartozik Grace Kelly- ő volt a második, színésznőből lett monacói hercegné.

Grace Kelly gyerekkora

Grace Kelly, születési nevén Gracia Patricia Kelly- Philadelphiában, 1929. november 12-én született. Az ír-amerikai idősebb John Brendan Kelly és a német származású Margaret Katherine Maier Kelly gyermekeként. Ez már magában meghatározta életútját, hiszen nagyon szigorú katolikus neveltetésben részesült. Édesapja komoly erőfeszítések révén teljesen önerőből került a milliomosok közé. Evezősként három olimpiai aranyérmet nyert és politikailag is aktív volt, ezáltal a család gyorsan roppant ismertté vált. Grace Kelly már gyerekkorában is a színészetről ábrándozott, mivel Walter Kelly nevű nagybátyja már akkor filmcsillagként tündökölt. Ettől függetlenül  nem ő volt a család kedvence, mivel teljesen visszahúzódó, roppant csendes gyerek volt. Grace-t a családban „rút kiskacsának”, vagy egyszerűen csak „kis vakaréknak” nevezték. Szigorú neveltetését főleg édesanyjának köszönhette, de nagy hatással volt rá a zárda, ahová általános iskolába járt. Szerény lány volt, de gyorsan kiderült miben tehetséges. Imádta a zenét és szépen tudott rajzolni, nem különben jeleskedett az irodalom területén. Grace már fiatalon elkezdett felkészülni későbbi hivatására, mivel még kislány korában elkezdett balettozni és színész iskolába járt.

Grace Kelly karrier kezdetei

Bár családja nem kifejezetten támogatta a korán mesterséget választó lányt, mégis kitartóan haladt céljai felé. 1947-ben Grace-t felvették az American Academy of Dramatic Arts-ba, New Yorkba, ahol két évet tanult. Bár mindenki ellenezte a családban- ő mégis színésznő szeretett volna lenni, ezért Hollywoodba költözött. Mint már lenni szokott- a sikerek nem jöttek egyből. Tökéletes szépsége indította el őt és modellkedéssel kezdte. A sikerre nem kellett sokat várnia, mivel épphogy elmúlt 22 éves mikor első szerepét megkapta a Fourteen Hours („Tizennégy óra”, 1951) című filmjében. Ezután következett a Délidő című western film (1952)- ez a film csinált sztárt belőle. Majd a Mogambo (1953), ami a kenyai dzsungelben játszódik és egy szerelmi háromszögről szól- Grace Kelly, Clark Gable és Ava Gardner között. A filmezés összehozta őt Clark Gable-el amit később viccesen így kommentált.

„Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban Afrika közepén Clark Gable-lel?”

Sok pletyka keringett róla, hiszen lépten nyomon meghódította a filmvilág nagyjainak szívét. Több színésszel is összekötötték és cikkeztek románcairól, a herceggel kötött házassága előtt. A hollywoodi bulvár szerint Grace Kellynek számos kapcsolata volt. Clark Gable-en kívül többek között Cary Granttel, David Nivennel, Bing Crosbyval, Ray Millanddel és William Holdennel.

Majd Alfred Hitchcock három filmjében kapott szerepet, a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! Akkor már ismert színésznő volt és a nagy elismerést 1955-ben kapta-  a legjobb női főszereplő Oscar-díját, a Vidéki lány-ban nyújtott alakításáért. Filmes karrierje tulajdonképpen nem tartott hosszan, mivel az utolsó film, amiben szerepelt, a Felső tízezer címmel (1956) volt. Kelly filmes karrierjének volt egy magyar vonatkozása is, mégpedig az, hogy egyik utolsó filmje- amit 1956-ban forgatott- A hattyú, Molnár Ferenc írónk regényéből készült. Az esküvője vetett véget a filmezésnek, mivel Rainier herceg és Monaco népe nem nézte jó szemmel, sőt kifejezetten ellenezte a további filmezést.

Hollywood híresség, sztár, és tökéletes hercegnő.

Grace Kelly új élete

Grace Kelly filmcsillagként óriási karriert futott be rövid idő alatt, de élete fordulópontja kétségtelenül a monacói herceggel való találkozása volt. 1955. április 5-én a nyolcadik Cannes-i Filmfesztivál során került sor a herceg és Grace találkozójára. Az akkor már ismert sztárnak a közélet központjában zajlott az élete és Franciaországban a cannes-i Carlton Hotelben szállt meg. Az este elég zűrösre sikerült, mivel áramkimaradás miatt sem ő, sem az előre elkészített ruhája nem tudott időben elkészülni. A helyzet elég nehézkes volt, mivel már Paris Match fotósai az előszobában vártak rá. Kelly egyáltalán nem érezte jól magát, sőt ki akart menekülni a helyzetből, aztán a barátai jöttek a segítségére. Rupert Allan a Look divat magazin kiadója azon nyomban nekilátott, hogy megnyugtassa a felháborodott filmcsillagot. A végén tulajdonképpen ő volt az, aki elhívta őt Cannes-ba, hogy cikket készítsen a herceggel való találkozásáról. Mint minden nő, egy-egy nagyobb találkozás előtt ő is a legjobb formáját szerette volna nyújtani, de a díva segítői megoldották a ruha problémát. A herceggel, akiről igazából semmit nem tudott, délután két órára volt megbeszélve a találkozó. Ekkor még nem volt vége a sztár megpróbáltatásainak, mivel késésben is volt és egyáltalán nem azzal a külsővel rendelkezett, amit elképzelt magának. A dolgokat az is tetézte, hogy mikor Monacóba érkezett- akkor kapta meg a hírt, hogy a herceg egy órát késni fog. Grace Kelly majdnem visszafordult a találkozóról- amit mindenki várt- és a Paris Match fotósainak köszönhetően maradt csak ott, akik kérlelésére mégis csak kivárta az időt. Alapvetően nem sokon múlott az, hogy a nagy találkozás létrejöjjön- mivel a herceg két óra késéssel futott be.

Grace esküvője
Esküvője az első olyan esküvő volt amit a TV-ben is közvetítettek.

Csodás esküvő

A késésekkel és bonyodalmakkal megtűzdelt találkozó végül is létrejött és a színésznő kétszer is végigjárta a palotát a herceggel. Hosszan beszélgettek- és ahogy lenni szokott, a nőt elvarázsolta a férfi. Itt már egyáltalán nem a színész és a herceg találkozásáról volt szó, hanem két emberéről, akik első látásra egymásba szerettek. Természetesen a frigy váratott magára, hosszan leveleztek és egyre jobban megismerték egymást. Az eljegyzésre 1955. decemberének végén került sor New Yorkban. Esküvőjüket pedig 1956. április 18-án tartották meg, mikor Grace Kelly 27 éves volt, III. Rainier herceg pedig 33. Innentől kezdve az uralkodói család tagjaként a Grácia hercegné nevet viselte. Az esküvőt azóta is az „évszázad mesebeli esküvőjének” emlegetik, mivel a világ előkelőségei, a filmvilág nagyjai- mind részt vettek rajta. Különlegessége az volt, hogy ez volt az első olyan esküvői szertartás, amit a tévé Európában és Amerikában is egyaránt közvetített és milliók ragadtak a képernyő elé.

Grace Kelly hercegnő

Színésznőből hercegnő

Az esküvő után Grace Kelly-nek teljesen megváltozott az élete. A hollywoodi sztárból- a gyönyörű színésznőből- egy csapásra hercegné lett, ami azzal járt, hogy fel kellet hagynia azzal, amit eddig csinált és amiért eddig küzdött életében. Az esküvő utáni évek viszonylagos boldogságban teltek Grace számára, de egész további életében nem tudta feldolgozni, hogy a színészetet abba kellett hagynia. Hogy lekösse magát, rengeteget festett, a művészetbe menekült, melyben sikeresnek bizonyult, 1977-ben Párizsban kiállítása is nyílt. A hercegi párnak három gyermeke született az évek alatt. Grace Kelly 1956 és 1982 között, 26 éven át volt Monaco hercegnéje. 1982. szeptember 13-án távozott el egy autóbalesetben, ami 52 éves korában történt Monacóban.

Forrás: Wikipédia

Fotó: Pixabay

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Belmondo, az én szuperhősöm

 

11 szórakoztató tény Antonio Banderas életéből

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!