spot_imgspot_img
spot_img

11 szórakoztató tény Antonio Banderas életéből

-

Article Top Ad (AdSense)

Spanyolország leghíresebb férfi színész ma ünnepli 62 éves születésnapját. Bár az Oscar díj még várat magára, ragyogó játékáért az évek során számos filmes elismerésben részesült. Figyelemre méltó személyisége miatt pedig az egyik kedvenc színészünk, akinek bámulatos részletekben gazdag az élete.

1960. augusztus 10-én született José Antonio Domínguez Bandera néven a spanyolországi Malagában – ahová a húsvéti felvonulások idejére azóta is minden évben visszatér. Vezetékneve végén eredetileg nincs „s” betű, Pedro Almodóvar javasolta neki, hogy a jobb hangzás érdekében a Bandera helyett inkább a Banderast használja.

Tizennégy éves koráig focistának készült, de egy lábtörés keresztülhúzta terveit. Szerencsére éppen ebben az időben látta a tévében a Hair című musicalt, amely olyan nagy hatással volt rá, hogy eldöntötte: színész lesz. Beiratkozott hát a főiskola drámatagozatára, és előbb vándorszínészként járta az országot, majd a Spanyol Nemzeti Színház színésze lett. Itt látta meg játékát az egyik legnagyobb spanyol rendező, Pedro Almodóvar (akinek másik kedvenc színész Penélope Cruz), aki azonnal filmszerepet ajánlott neki (A szenvedélyek labirintusa).

Antonio Banderas

Antonio Banderas, fotó: flickr.com

Első hollywoodi filmszerepét az 1992-es A mambó királyai című filmben játszotta. Ekkoriban még nem tudott angolul, ezért az egész forgatókönyvet megtanulta fonetikusan anélkül, hogy tudta volna, mi mit jelent. Ezt a kezdeti kis nehézséget azonban hamar legyőzte és hamarosan már anyanyelvi szinten beszélte az angolt, sőt angolul is énekelt.

És nem is akárhogy! Mert Antonio Banderas nem csak remek színész, hanem zseniális énekes is. Az Evita című filmben olyannyira kiválóan énekelt, hogy emiatt Golden Globe díjra jelölték. De érdemes megnézni Az operaház fantomja című musicalben Sarah Brightmannal közös dalukat is, amelyben máltó partnere az elképesztő hangú énekesnőnek.

Visszatérve az angolra: Banderas életében a nyelvtudásának valószínűleg döntő jelentősége volt abban, hogy megismerkedett második feleségével, Melanie Griffith-el. A két színész 1995-ben a Hárman párban című vígjáték forgatásán ismerkedett meg. Banderas számára ez azért is volt nagyon izgalmas, mert hatalmas rajongója volt a színésznőnek. Bár ekkor még mindketten házasok voltak, a szerelem olyan elsöprő erejű volt, hogy mindketten elváltak és a következő évben, 1996-ban összeházasodtak, majd hamarosan megszületett lányuk, Stella Banderas, vagy ahogy eredetileg hívják: Estella del Carmen Domínguez Griffith. Egészen 2014-ig voltak együtt, amikor is a rajongóikat sokkolva elváltak.

A színész mindig is tagadta, hogy viszonya a holland-német pénzügyi tanácsadóval, Nicole Kempellel vezetett volna a váláshoz, hiszen – ahogy mondta:  „Nicole egészen addig nem volt hajlandó az életét összekötni vele, amíg házasságban élt”. Antonio és Nicole jelenleg egy farmon él Surreyben, az Egyesült Királyságban, ahol Banderas a nagynevű Saint Martin’s College-ban formatervezést tanul.

Egyik leghíresebb szerepe a Zorro álarca című film főszerepe, amelynek kedvéért az olimpiai vívócsapattal együtt edzve tanulta meg a kardforgatást. A másik pedig a Shrek 2-ben a Csizmás Kandúr hangjaként, amely közel egymilliárd dolláros jegybevételt hozott a készítőknek.

Banderas-Zorro
Fotó: flickr.com

A film világán túl Banderas a politikai életbe is bekapcsolódott – igaz, csak a háttérből. Nem csak Barack Obama második választási kampányában vett részt az USA-beli spanyol közösség nevében, hanem az egész kampány a színész los angelesi házában kezdődőtt, ahogy az egy spanyol tévéinterjúból kiderült. „Nagyon örülök, hogy az amerikai elnök az én házamat használja, hogy üzenetet küldjön a latin közösségnek.” – hangzott el az interjúban.

2017-ben, 56 éves korában szívinfarktusa volt annak ellenére, hogy orvosai szerint kiváló egészségi állapotban volt. „Ez volt a legjobb dolog, ami az életemben történt.” – mondta – „Felnyitotta a szememet, hogy jobban megértsem magamat és az életben betöltött szerepemet, és felismerjem azokat a dolgokat, amelyek igazán számítanak.”

Két évvel ezután született a Fájdalom és dicsőség című újabb közös alkotása Pedro Almodóvarral, amelyért Oscar díjra jelölték. A filmben Banderas a rendező, Almodóvar részben kitalált változatát játsza: a fizikai és pszichés hanyatlás szélén álló filmrendezőt, aki testi-lelki fájdalmát a heroinnal akarja gyógyítani.

fájdalom-és-dicsoség
Antonio Banderas (a kép jobb szélén), Penélope Cruz (jobbról a harmadik) és Pedro Almodóvar (jobbról a második) a Fájdalom és dicsőség című film bemutatóján. Fotó: wikimedia.commons.com

Az idén 61 éves színész nemrég így jellemezte az életét egy interjúban: „Tökéletesen elégedett vagyok. Már nem sietek sehová, és nem akarok bizonyítani semmit. Húsz évvel ezelőtt sokkal nyugtalanabb és feszültebb voltam, és mindig mást akartam. Állandóan lógott a nyelvem, annyira rohantam. De most nagyon jól érzem magam. Elégedett vagyok.”

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

10 nyári film, amit idén mindenképp nézz meg

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!