spot_imgspot_img
spot_img

Gájer Bálint minden koncertjén megemlíti, hogy apa lett

-

Article Top Ad (AdSense)

A hét COOL embere Gájert Bálint zenész.

Gájer Bálint kisgyermekes apaként újabb rendhagyó koncert megvalósítását tervezi október 6-án a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében: egy nagy közös együtt zenélésre kérte fel Magyarország egyik első számú big bandjét, a Budapest Jazz Orchestrát. Minden koncertjén büszkén megemlíti, hogy júliusban született meg kisfia, Kristóf, akire nagyon büszke. A zenésszel beszélgettünk.

 – Hogyan tudsz felkészülni úgy egy nagy koncertre úgy, hogy közben a családnak is szüksége van rád, hisz a kisfiad még csak három hónapos?
– Kicsit nehezebb a munkámra koncentrálni, mert ritkában van csönd itthon, amióta megszületett Kristóf. Én sem szeretek otthon zajongani, amikor ő alszik,  ezért meg kellett szerveznem, hova menjek el gyakorolni, és hogy őt ne zavarjam. Olyan dolgokat tudok csak otthon csinálni, mint a szöveg memorizálása, dalok összeválogatása, ez is koncentrációt igényel. Leszerveztem két alkalommal a próbát, majd maradt az otthoni gyakorlás. Összeállítottam a repertoárt és végre elmondhatom, hogy most már a finisben vagyunk, pár dolog hiányzik csak. Család mellett is sikerült tökéletesen  felkészülni.
– Milyen dalokat fogsz előadni?
 – A koncert műsorán a klasszikus swing slágerek mellett a lemezeken megjelent saját dalok, feldolgozások is helyet kaptak. A repertoár jó részét már évek óra énekelem, most az a különlegesség, hogy egy nagy zenekarral, big banddal koncertezem. A Budapest Jazz Orchestrával már számos alkalommal dolgoztam együtt: többek között az első nagylemezemen, és a legújabb, még készülő  negyedik nagylemezen is ez a big band működik közre. Önálló Gájer Bálint-esten viszont még nem léptünk fel közösen. A műfajnak az a csúcsa, amikor egy big banddal tudja valaki játszani a dalokat. Annak idején a Frank Sinatra esten is  hasonló felállás volt, de túl sokszor nincs lehetősége az embernek ilyenre.  Ezért nagyon várom már a koncertet.
– Amikor kitaláltad már gondoltál rá, hogy kevés időd lesz, mert időközben édesapai teendőid is akadnak?
 – Voltak már nagyobb koncertjeim, de mindig a karácsonyi időszakban. 2019-es decemberi  Port.hu szervezésű annyira jól sikerült, hogy újabbra kértek fel. A kisfiam, Kristóf már megszületett, ő július 10-én jött a világra, amikor augusztus elején kiderült, hogy most  tudjuk megtartani a koncertet. Először egy december végi időpontról volt szó, kicsit más koncepcióval, arra több időm lett volna felkészülni. Ám így alakult, és jóval kevesebb idő áll a rendelkezésemre és gondoltam, talán ezért is volt a legkézenfekvőbb, hogy egy zenekart kérek fel az együttműködésre. Van saját zenekarom is, egy kisebb létszámú csapattal szoktam  zenélni, de azt gondoltam, ha a MÜPÁ-ban egy big band jobb lesz közreműködőként.

 – Sokan kíváncsiak a koncertre?
 – Most annyival nehezebb a helyzet, hogy a közönség még nem olyan intenzíven látogatja a koncerttermeket, mint a covid előtt. Nehezebb bevonzani őket és kivárnak, ugyanis tartanak attól, hogy bármi történhet ebben a vírushelyzetben a koncertig, ezért később veszik meg a jegyet. Kíváncsiak leszünk, hogy mennyi ember tud majd eljönni, ráadásul ez a koncert hétköznap, szerdán október 6-án lesz, ez szintén nehezítő tényező. Ugyanakkor tudomásul vettük, hogy ebben a helyzetben mindenhol rizikós koncertet tartani, és jelenleg harmad ház előtt zenélünk. A MÜPA 1200 ember befogadására lenne alkalmas, mi örülnénk, ha legalább 900-an élveznék az estét. Majd az utolsó pillanatban derül ki, hogy a koncertet megelőző napokban még hányan vesznek jegyet. Azt semmiképpen sem szerettem volna, ha ismét el kell halasztani.
 – Vendégművész is fellép a koncerteden, Szolnoki Péter a Bon-Bon együttes énekese….
– Szeretem Peti a hangját és munkásságát, a dalait. Kézenfekvő volt, hogy őt kérjem fel, ha már a Budapest Jazz Orchestra zenekar a közreműködő. Ő is ennek a műfajnak a szerelmese, neki is szintén sok élménye, feladata, munkája volt az elmúlt években a Budapest Jazz Orchestrával, elsősorban a „Bon-Bon Swing” nagylemez kapcsán, amelyen az együttes legismertebb dalai hangoznak el swinges, latinos hangszereléssel, igazi kuriózum. Ezekből is hallhatunk,  Peti két dalt szólóban fog énekelni, és természetesen a duett sem maradhat el a  finálé a New York című nóta lesz.

– Családod elmegy a koncertedre?
– Sajnos  a szüleim nem tudnak eljönni, hétköznap vidékről nehéz.. A feleségem, Brigitta pedig a kisfiúval elmegy Sopronba a szüleihez. Most házakat nézegetünk, azért vagyok kicsit szétesve, de majd lesz még időm pihenni. Tudok még gyakorolni.
– Nem vagy kialvatlan?
– A feleségem nagyon jó fej, próbál engem mentesíteni az éjszakai felkeléseknél, hogy ki tudjam pihenni magam. Egyelőre még nem merjük senkire sem rábízni Kristófot, csak a párom nővérére, de most ez nem jött össze. Szomorú volt, mert nagyon szeretett volna eljönni. Ám vasárnap ünneplünk: én 41 éves leszek október 10-én, a kisfiam negyedéves lesz július 10-i. Jön a család, mindkettőnket megünnepelnek.
-Ez az első nagykoncerted, amióta apa vagy?
– Igen, júniustól októberig sok kicsi, úgy 50 fellépésem volt, ez lesz a legnagyobb volumenű. Pont, amikor a lurkó megszületett, beindult a zenélés, de hála istennek legalább a születésénél jelen voltam. Úgy terveztem, hogy akkor ne legyen fellépésem.
– Apaként más érzés színpadra állni?
–  A színpadon nem változott semmi, itthon lett minden más. Hatalmas szeretet vesz körül. A koncerteken el szoktam mondani, hogy az Értem jött a nyár című első, saját dalom videóklip forgatásán ismertem meg Brigit 2013-ban, hogy az első házassági évfordulón már túl vagyok, és a karantén időszak hasznosan telt, mert közben édesapa lettem. Maradandót alkottam. Nagyon szereti a közönség, hatalmas tapsvihar a válasz.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!