spot_imgspot_img
spot_img

Freud különös élete és elméletei

-

Article Top Ad (AdSense)

Sigmund Freud a pszichológia történetének egyik legmeghatározóbb gondolkodója volt, aki igazán akkor vált ismertté, amikor szexualitással kapcsolatos nézeteit botrányosnak kiáltották ki.

Annak ellenére, hogy a mai pszichológusok több elméletét nem fogadják el, az kétségtelen, hogy nagy szerepet játszott a modern pszichológia fejlődésében. Több könyvet és tanulmányt írt a pszichológiáról és inkább tudósnak, mint orvosnak tartotta magát.

Anyuci kedvence

Sigismund Schlomo Freud 1856. május 6-án született. Gyapjúkereskedő apja 20 évvel volt idősebb édesanyjánál, és első házasságából már volt két gyermeke. Amikor vállalkozása csődbe ment a család a morvaországbeli Freibergből Bécsbe költözött. Nyolc gyermekük közül Sigmund volt a legidősebb és mindig úgy beszélt magáról, hogy ő volt édesanyja kedvence: „az aranyhajú Siggie”.

„Megállapítottam, hogy azok az emberek, akik tudják, hogy anyjuk előnyben részesíti őket a testvéreikkel szemben vagy jobban kedveli őket a többieknél egy sajátos önállóságról és rendhíthetetlen optimizmusról tesznek tanúbizonyságot, ami tényleg meghozza számukra a sikert.”

Szerelmes testvérek

Amikor Freud 26 éves volt őrülten beleszeretett a 21 éves Marhta Bernays-ba, akivel két hónap múlva eljegyezték egymást. A férfi ekkor még szegény diákként a szüleivel élt, mert tudományos munkája még nem fizetett annyit, hogy el tudja tartani magát és családját. Hat hónappal megismerkedésük után viszont feladta a tudományos munkát és orvosnak állt. Három évig egy bécsi kórházban dolgozott és csak ritkán tudtak találkozni menyasszonyával, aki időközben Németországba költözött. Végül négy évnyi várakozás után 1886. szeptember 14-én összeházasodtak, és hat gyermekük született. Történészek úgy tartják, hogy Freudnak később viszonya volt sógornőjével, Minna Bernays-el is, akit nővérével ellentétben lenyűgőztek a férfi pornográfnak nevezett munkái és felfedezései.

freud és családja-wikimedia
Fotó: wikimedia.common.com

Freud és a kokain

Freud még a kokain káros hatásainak felfedezése előtt maga is gyakran használta fájdalomcsillapítóként és eufórikus hatása miatt. Mindig is érdeklődést mutatott a kokain antidepresszás hatása iránt és kezdetben széleskörű alkalmazását javasolta. Miután azonban a kokain függőséget okozó és káros mellékhatásai ismertté váltak Freud orvosi hírneve némileg csorbát szenvedett.

Hipnózis és álmok

Freud eleinte hipnózissal dolgozott, de egy idő után úgy gondolta, hogy nem mindenki hipnotizálható, ezért a hipnózissal nem lehet eredményeket elérni. Ezzel egyidőben felfedezte, hogy az elfojtott, tudattalanná vált emlékek szabad asszociáció révén is felszínre hozhatóak, ezért nagy jelentőséget tulajdonított az álmoknak. Az 1900-ban megjelent Álomfejtés című könyvében letette a pszichoanalízist alkotó elméletek alapjait. 1902. környékén bécsi otthonában heti rendszerességgel rendezett beszélgetéseket, később ezek a találkozók a Bécsi Pszichoanalitikus Társasággá nőtték ki magukat.

Hisztéria

Freud forradalmi beszédterápiája részben Bertha Pappenheimmel (Anna O.) folytatott munkájából fejlődött ki, aki megtapasztalta az úgynevezett hisztériát, és akinek számos tünete volt, mint a hallucináció, az amnézia és a részleges bénulás. Freuddal és annak kollégájával Joseph Breuerrel folytatott beszélgetések során Pappenheim beszélt az érzéseiről és tapasztalásairól. Kezdetben Freud úgy gondolta, hogy a hisztéria okait a gyerekkori szexuális visszaélésekben kell keresni. Később felhagyott ezzel az elméletével, és nagy jelentőséget tulajdonított a szexuális fantáziák szerepének a különböző neurózisok és betegségek kialakulásában. Freud idejében merőben szokatlan lett volna elismerni azt, hogy a nőknek is lehetnek szexuális vágyaik, sokkal egyszerűbb volt mindenre ráfogni, hogy hisztéria…

Péniszirigység

Sigmund Freud ellenezte a nők emancipációját és úgy vélte, hogy a nők életét mindössze a reprodukciós funkciók uralják. Pszichoszexuális fejlődésről szóló munkájában azt mondta, hogy a fallikus szakaszban (3-6 éves koruk között) a fiatal lányok elhatárolják magukat anyjuktól és ehelyett apjuknak szentelik az érzelmeiket. Szerinte ennek oka a péniszirigység, mert a lányok ekkor jönnek rá, hogy nincs péniszük.  „Ezért az anyjukat tartják felelősnek, és nem tudják nekik megbocsátani, hogy így hátrányos helyzetbe kerültek.” Annak ellenére, hogy Freud úgy vélte, hogy az Ödipusz-komplexus felfedezése és az ehhez kapcsolódó elméletek, mint például a kasztrációs szorongás és a péniszirigység a legnagyobb eredményei, mégis ezek azok a nézetei, amelyeket a legtöbbször kritizált a szakma.

Anna Freud

Sigmund Freud elméletei nagyban befolyásolták lánya karrierjét, aki távol állt attól, hogy meghúzódjon apja árnyékában,  és saját maga is jelentően hozzájárult a pszichológia fejlődéséhez. Martha és Sigmund Freud legkisebb gyermekét tartják ma is a pszichoanalitikus gyermekpszichológia megalapítójának. Annának egyik testvérével sem volt jó viszonya, nővérével Sophie-val folyamatosan rivalizáltak. Apjuk csak úgy nevezte őket: „szépség és ész”. Apjával ellenben nagyon közel álltak egymáshoz, és tudását sem az iskolában, hanem apjától és annak vendégeitől szerezte meg. Később aktív részese volt apja munkájának, tagja volt a Pszichonalatikus Társaságnak, majd 1923-tól megkezdte saját pszichonalitikus munkáját gyerekekkel.

Anna és Sigmund Freud
Fotó: flickr.com

Menekülés a nácik elől

Amikor a nácik elfoglalták Ausztriát rengeteg gondolkodó, többek között Freud könyveit is elégették. Freud-ot és lányát, Annát is kihallgatta a Gestapo, mielőtt egy barátjuk Marie Bonaparte Angliába juttatta volna őket. Bonaparte megpróbálta Freud négy testvérét is kimenekíteni az országból, de az már nem sikerült. Később mind a négyen egy koncentrációs táborban haltak meg.

Több, mint 30 műtét

Freud szinte egész életében szivarozott, naponta átlagosan 20 szivart fogyasztott el, és ezt a szokását még azután sem hagyta abba, miután 1923-ban rákos daganatot találtak a szájüregében. Betegsége során több, mint 30 műtéten esett át, mire 16 év után belehalt a betegségbe: 1939-ben Freud megkérte orvos barátját, Max Schurt, hogy segítsen neki az öngyilkosságban, aki 1939. szeptember 23-án halálos adag morfiumot adott a férfinak.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Lelkünk titokzatos üzenetei – Így fejtsd meg az álmaidat!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!