Fontos előkészületek utazás előtt a gondtalan nyaralásért

-

Mielőtt hosszabb időre elhagyjuk az otthonunkat, érdemes pár dolgot leellenőrizni, megszervezni. Magával az utazással kapcsolatban is vannak teendők. Ezeket igyekeztünk összeszedni egy csokorba.  A világjárvány miatti tájékozódást segítő hasznos oldalakat is mutatunk. Az alábbi előkészületeket tedd meg a nyaralás előtt.

 

Egészségügyi előkészületek

A világjárvány teljesen felforgatta az életünket, s csak nemrégiben enyhültek az utazással kapcsolatos szabályok. Amikor a koronavírus ellen beoltott magyarok száma elérte az 5,5 milliót, újabb enyhítések léptek életbe Magyarországon. Megszűnt a kötelező maszkhasználat, és már védettségi igazolvány nélkül látogathatóak a szállodák, az éttermek és a turisztikai attrakciók is. Ezzel szinte egyidőben elérhetővé vált az uniós COVID-igazolvány is, amellyel szabaddá vált az utazás Európában.

A nyári útipatikádat is mindenképp készítsd össze,  vidd magaddal, akár belföldre, akár külföldre mész, mentek.

Utazás Magyarországon – animációs tájékoztató

A Magyar Turisztikai Ügynökség kisfilmben mutatja be a turizmust érintő legfontosabb információkat. Itt nézheted meg:

A turisztikai ágazatot érintő aktuális szabályozás részletesen megtalálható az mtu.gov.hu oldalon.

Tájékozódás az egyes országokba történő beutazás szabályairól

A különböző országokba történő beutazás általános feltételeiről a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az adott országokba akkreditált külképviseletei minél körültekintőbben igyekeznek tájékozódni és tájékoztatást nyújtani a mindenkori rendelkezésre álló információk alapján. Arról, hogy mely  országokba lehet korlátozásmentesen beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon tudsz tájékozódni. Mindenképp kövesd a friss eseményeket, szabályokat! 

Ezekről részletesen egy másik cikkünkben olvashatsz majd!

 

Egyéb egészségügyi tanácsok

Ha az Európai Unión belül utazol, váltsd ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ideiglenes tartózkodás során igénybe vehetőek a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásai. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért elutazása előtt mindenképpen köss biztosítást! Biztosítások témájában még alábbi pontok közt is olvashatsz.

 

Lakás biztonságban tudása

Ha hosszabb útra tervezel, terveztek elmenni a családdal, akkor mindenképp fordíts gondot arra, hogy a lakást, az otthonod biztonságban tudd. Ha kamerarendszer vagy riasztó van, akkor mindez nagy megnyugvás. De nem mindenkinek vannak ilyen lehetőségei, felszerelései. Ebben az esetben kérj meg egy kedves, megbízható szomszédot, hogy figyeljen a mozgásra, esetleg ürítse is a postaládát a távollét alatt. Ha növények locsolásával megbízol egy rokont, barátot, akkor kérd meg, hogy figyeljen arra is, hogy ne legyen bekapcsolva, áram alatt semmi használaton kívül eszköz, nyilván a hűtőszekrény kivételével. A fürdőben a hajszárítót is sokan bedugva hagyják, ahogyan töltőket is úgy felejtünk néha, utazás előtt ezeket mindenképp ki kell húzni. Lakáson belül érdemes a vizet is elzárni az utazás idejére.

otthon
kép: pixabay.com

 

Az autó műszaki állapotának ellenőrzése

Ha autóval kelsz, keltek útnak, ráadásul hosszabb utazásra, akkor a tankoláson és a pályamatricák beszerzésén kívül az autó műszaki állapotát is fel kell mérni. Legyen rendben a guminyomás és az olajszint is, a gumik pedig az évszaknak megfelelőek legyenek. Triviálisan hangzik, de sokan felelőtlenül nem foglalkoznak kellő mértékben a gépjármű állapotával.

 

Jogosítvány és más iratok gépjárműhöz

Ha autóval tervezed az utat, vagy amennyiben gépjárművet kívánsz vezetni a kirándulás alatt egy másik országban, győződj meg arról, hogy jogosítványod (egészségügyi alkalmassági igazolása) érvényes és – amennyiben az Európai Unión kívülre utazol – hogy kiváltottad nemzetközi jogosítványodat. A nemzetközi jogosítványt a lakhelyed szerinti okmányirodában válthatod ki. A nemzetközi jogosítvánnyal kapcsolatos eljárásról itt is tudsz tájékozódni: https://xn--magyarorszg-t7a.hu/szuf_fooldal#fooldal

Amennyiben saját autóval utazol, utaztok, győződj meg róla, hogy biztosítódnál kiváltottad annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve rendelkezel baleset és poggyászbiztosítással. Ismerkedj előre a célország közlekedési szabályaival és szokásaival.

utazás előtti előkészületek
kép: unsplash.com/Averie Woodard

 

Utazáshoz szükséges okmányok ellenőrzése

Ellenőrizd le az úti okmányaid érvényességét, a beutazási és vízumszabályokat, jegyek aktuális állapotát! Ha repülővel utazol, természetesen minden esetben szükség van az utazáshoz használt érvényes okmányra(célországtól függően érvényes személyi igazolvány vagy érvényes útlevél!),vagy ha a célország megköveteli akkor vízumra/beutazási engedélyre, repülőjegyre vagy beszállókártyára. Célországtól, vagy az átszállás helyétől függően szükséges a check-in során elkérhetik és ellenőrizhetik a vízum, utazási engedély meglétét és annak érvényességét.

utazás előtti előkészületek
kép: unsplash.com/jeshoots

 

Készíts másolatot az irataidról!

Egy megszívlelendő tanács: Csinálj fénymásolatokat irataidról és utazás közben tárold őket az eredeti iratoktól elkülönítve, vagy digitális formában egy megbízható internetes honlapon, vagy e-mail fiókban.

Ha először utazol repülővel, érdemes előre tisztában lenni az egész repülési folyamattal. De minden utazó számára jó lehet feleleveníteni, átgondolni, rákészülni a repülésre. Itt rengeteg információt találsz:

https://www.repjegy.hu/sugo/teendok-az-utazas-elott/utazas-elotti-teendok

 

Útikönyvek, appok

A nyaralásra készülve az ember izgatottan merül bele az adott ország, város, tájegység  nevezetességeinek, kultúrájának megismerésébe. Bár ma már rengeteg applikáció hozzáférhető a telefonnal is, a kézbe vehető, nyomtatott útikönyvek báját nem pótolja semmi. Utazás előtt szerez be párat, böngészd, tanulj belőlük!

 

Írj naplót az utazás élményeiről!

A nyaralás élményeit írd össze naplóba, nagyon nagy öröm lesz visszaolvasni azokat később! Blokkokat, jegyeket, emlékeket is ragassz bele! Ne csak a telefonodon tárold a fotókat! Nyomtass ki párat!

útinapló
kép. unsplash.com/Dariusz Sankowski

                            Belföldön is lehet szuper nyaralást szervezni!

Ezeket a cikkeinket is nézd meg, hogy inspirálódj: 

5 különleges fürdő és strand, amit ki kell próbálnod!

A legjobb ingyenes balatoni szabadstrandok

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!