spot_imgspot_img
spot_img

67 éve történt Elvis Presley első Szerződése  

-

Article Top Ad (AdSense)

A mai napon 67 évvel ezelőtt a világ legismertebb zenei ikonja Elvis Presley aláírta élete első lemezszerződését. A sztár Mississippi államban 1935. január 8-án született. Életével egy új korszak indult el a zeneiparban. Sokan csak úgy emlegetik „A KIRÁLY”. Elvis, a Rock ‘n’ Roll királya, kétséget kizáróan még a mai napig is a világ első számú énekese, akit mindenki ismer. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert. Emellett 1971-ben a Grammy Életműdíját is neki ítélték. Karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Records-szal aláírta első lemezszerződését, és innentől kezdve megállíthatatlan karriert futott be. Ő volt a rockabilly egyik legelső énekes legendája, olyan stílust meghonosítva, mely addig ismeretlen hangzásával, ritmusvilágával meghódította a világot. A gyors tempójú country, és a rhythm and blues keveréke volt az, ami meghozta számára a sikert. Később szakított a Sun Records-szal és a RCA Records adta ki dalait. Első kislemeze, a Heartbreak Hotel 1956-ban jelent meg, hatalmas sikert aratva.

A Fiatal Elvis, mint katona

Tudtad róla?

Szegény családba született. Volt, hogy se villany, se víz nem volt a házukban. A család elég gyakran járt templomba, és ez meghatározó volt a fiatal Elvis életében. Itt itta magába a gospel zenét és nagy érdeklődéssel hallgatta a kórust minden alkalommal.

Elvisz Presley haja eredetileg szőkésbarna volt! Jellegzetes frizuráját tinédzserkorában kezdte el hordani. Ezzel már akkor is kirítt a tömegből minek eredményeként kezdetben elég sokat bántották, sőt volt, hogy az iskolában kinevették érte, vagy épp megverték.

Elvis Presley soha nem tanult zenélni! Amit zenei tanulmányoknak lehet nevezni a csak annyi volt a számára, amit az iskolai énekórákon tapasztalt. Nem járt énektanárhoz, nem fordított energiát zenei tanulmányokra. Leginkább a rádiót, és lemezeket hallgatott, s így képezte magát, de ezt még akkor ő sem tudta. Nem kétséges: ezt hívják úgy, hogy Isten áldotta tehetség. Tizenegy éves volt mikor megkapta élete első gitárját, és teljesen autodidakta módon megtanult rajta játszani.

Első lemeze 1954-ben jelent meg

A Király Karrierje

Karrierje 1954-ben kezdődött. A Sun Records tulajdonosa, Sam Philips az afroamerikaiak zenei stílusát szerette volna népszerűsíteni, és ezzel a célzattal keresett hozzá megfelelő hangi kvalitásokkal rendelkező énekest. A fiatal Elvisben megtalálta az erre a célra kitűnően megfelelő előadót. Mikor Elvis először ment a stúdióba, két célja volt. Édesanyjának akart felvenni egy dalt, amivel meg szerette volna lepni őt, és Sam Philips érdeklődését is szerette volna felkelteni. Első próbálkozásai nem voltak túl fényesek mert eléggé izgult. A felvétel szünetében kissé elkeseredve, csak úgy magának elkezdete játszani Arthur Crudup blues énekes That’s All Right (Mama) című eredetileg blues dalát. Mivel csak úgy zenélgetett, teljesen más stílusban hozta a dalt és erre lett figyelmes Philips. Azon nyomban fel is vették, és egy kislemez B-oldalára került fel. 1954-ben csak úgy sebtében kiadták, és attól függetlenül, hogy csak Memphisben jelent meg, napok alatt több ezer darabot adtak el belőle. Akik akkor hallgatták meg voltak győződve róla, hogy Elvis afro-amerikai, hiszen stílusa country és rhythm and blues keveréké volt. Ezt a napot tartják a Rock ‘N Roll megszületésének.

Első komoly menedzsere

Első komoly menedzsereTom Parker volt, hosszú éveken keresztül és Elvis átigazolt a RVA Records-hoz. 1956-ban jelent meg „Heartbreak Hotel” mely meghozta számára a robbanásszerű sikert. Új műfajt teremtett. Ezt további slágerek, sőt filmes szerepek követték. 1958-ban katonai szolgálatot teljesített és emiatt átmenetileg felhagyott a zenei karrierrel. Egy ideig filmeket készített, viszont ezekkel nem volt elégedett. Ezért hét év kihagyás után újra színpadra állt és ott folytatta pályafutását, ahol abbahagyta. Ekkor már az egész világ ismerte a nevét, és rendkívül aktívan koncertezett. Haláláig több, mint ezer fellépést tudhatott maga mögött.

Legsikeresebb számai

Heartbreak Hotel, Don’t Be Cruel, All Shook Up, Jailhouse Rock, It’s Now or Never, Are You Lonesome To-night?, valamint az utolsó, a Suspicious Minds 1969-ben.

Elvis örökké…

Lemezei milliós számban fogytak és a halála utáni évben többet vettek meg belőlük, mint Elvis egész életében. Jelenleg az eladott lemezek tekintetében a Beatles mögött a második, illetve a legsikeresebb szólóénekes, több mint egymilliárd eladott lemezzel.

Elvis Presley Élt, Él, és Élni fog!

Fotó: Pixabay

Olvass tovább minket! 

Most kiderül az igazság: sosem hallott sztorik a tíz éve elhunyt Amy Winehouse-ról!

Újraforgatta Korda György Reptér című dalának 40 éves videóklipjét a Budapest Airport

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!