Farsangi ételek italok habzsolványok

-

Itt a farsang áll a bál, sürgölődik a kanál! De nem csak a kanál, hanem az emberek is. Az év első időszakában tovább görgetjük az vidámság és a gasztronómiai örömök élvezetét. Ezzel megadjuk magunknak az évzárás folytatását. Szomorkodunk, mert már nincs ünnep, örülünk, mert itt az új esztendő, tehát adunk okot arra, hogy vigadjunk. Eme emberi elme emblematikus eszmei egyenetlensége, arra sarkall minket, hogy fittyet hányva az újévi fogadalmak visszafogottságára, tovább habzsoljuk az élet adta élményeket. Ezek közé tartozik testünk tömjénezése, tömegesen töltjük meg jobbnál-jobb finomságokkal.

Fotó: Pixabay Farsangi maszk

Történet-eset-esen

Történetesen megesett történet, ha ebben az időszakban megpróbáljuk megszabadítani magunkat a hanyatlástól. Ez jelenti a beszürkült napok ünnepi mentességének nyomását és a finom falatok falását. Ezért ki is találtuk magunknak a farsangi szezont, aminek nyomvonalán haladva, okot adhatunk magunknak az élet élvezetére. Megalkottuk hát a farsangot, hozzá a farsangi szokásokat és nem mellesleg a farsangi ételeket, amelyeket így szinte „kötelező” elfogyasztani.

Fotó: Pixabay A farsang szeme

Farsangi fogások

A hazai farsangi szokások két részre oszlanak. Az egyik a mulatságok, melyekhez több megmaradt népszokás, maszk és felvonulás kapcsolódik, a másik pedig az ínyenc falatok. Jellemzőek a gazdagon terített asztalok, melyeket a bőség fogalmával lehet leginkább jellemezni. Középpontban vannak a népszerű fogások, a különféle húsokból készített levesek és sültek gazdagon és jó tömény ízekkel megáldva, illetve sok az édesség, köztük az elmaradhatatlan fánk. Ezen bizonyára kulináris élvezetek ügyében nem találunk fogást, mert szinte minden, mi szem-szájnak ingere. Leginkább a terülj-terülj asztalkához lehet hasonlítani.

Fotó: Pixabay

Mikor is készítsük el a „farsangi” ételeket?

A vízkereszttől- január 6-tól, hamvazószerdáig- kétségkívül jók vagyunk a farsangi fogások prezentálásában. Nem kell elkeseredni, mert ez az időszak majd negyven napig tart, úgy, hogy nem maradhatunk le róla. Karneválozás, mulatozás, evés és kulturált ivás. Biztosan megtaláljuk magunknak az az időt, mikor mi is belevethetjük magunkat ezen élményekbe. Ez idő tájt számtalan felvonulás, bál veszi kezdetét, és óhatatlanul bele fogunk futni a gasztronómia adta élményekbe is.

Fotó: Pixabay Borjú gazdagon

Milyen ételeket készítünk

Ez tájegységenként és családi szokásonként változó, de természetesen vannak olyan ételek, amivel soha nem nyúlhatunk mellé. A magyar „nemzeti” konyha remekeivel nyert ügyünk van. Egyértelműen az igazán tömény, tartalmas ételekre kell rámennünk, amik bőséggel megtalálhatóak a nagymamink receptjei között! Alapvető a töltöttkáposzta, a kocsonya és a fánk.

Fotó: Pixabay Babgulyás

Levesek gazdagon

Az egyik olyan nemzet vagyunk, akik eredendően levesesek. Így hát a farsangi fogások közül kihagyhatatlanok. Csirkebecsinált leves, Babgulyás, Kolbászos krumplileves, pirított szalonnával, Savanyú becsinált leves (savanyaleves). Aztán az elmaradhatatlan Korhely leves, a Falusi kocsonya.

Fotó: Pixabay Grillen süldögélés

Húsok sültek gazdagon 

Azt is mondhatnánk kis túlzással, mindegy mi, csak hús legyen! Marhasült vörösboros pecsenyével, Almával sült libacomb, burgonyalángossal, Kacsacomb fehérboros sült tökkel, Boros borjúpaprikás, gombás feltéttel, Házi tésztás kifli, sonkás paraj mártással, Pirított házi virsli, kelt tésztás bundába sodorva, Mangalica töpörtyű, lángosba hengergetve gazdagon. Nem tévedhetünk a serpenyős sültek végtelen világával sem, mint például, a Tepsis részeges csirke gazdagon, mely mellé bőven dobhatunk gyümölcsöket, és mint a nevéből adódik, kellemes mennyiségű bort önthetünk alá. De tévedhetetlen fogás a pörkölt, leginkább a vörösbors verzió, melyet tepsis korianderes burgonyával tálalhatunk.

Fotó: Pixabay

Édes élvezetek gazdagon

Tepertős pogácsa, Vajas pogácsa, Hájas Tészta, Csörögefánk, Almás fánk sütőtökben, Rakott fánk csokoládémártással, Rózsafánk. Legújabban a dupla fánk is dívik, mely tulajdonképpen egy fánk szendvics megtöltve minden édességgel ami csak a háztartásban fellelhető. Lehet vaníliamártással, csokoládémártással, vagy igazi házi lekvárral felspécizni.

A farsangi időszak tehát igazi étel mámor és kendőzetlenül, bátran éljük meg ezt az időszakot, hiszen ez az idény utolsó nagy habzsolásának ideje. Ez után már nyugodtan elkezdhetünk salátákat majszolni a tavaszt várva, de azért egy jó pöri…na valljuk be, az az igazi!

Szerző: Budafoki Tamás

Fogyókúra, avagy testkontroll- de azonnal

Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé

Mi kerüljön a tányérunkra?

 

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!