Fogyókúra, avagy testkontroll- de azonnal

-

Az év elején mindenki fogyózik, de vajon hogyan is kell csinálni?

Test Tények az év elején

Kétségtelenül, kétségbeesetten, kételyekkel és kiábrándultan állunk év elején a tükör előtt. A legtöbben azt kérdezik maguktól, hogy ki az az ember ott szemben. A szobamérleg pedig kíméletlenül meg is mutatja azt, hogy bizony felszedtünk néhány kilót. Ezidáig méltányosak voltunk magunkhoz és engedélyeztük magunknak a táplálkozás kéjes örömét. Ezzel nincs is baj, hiszen „egyszer élünk”- mondja a közmondás, de mindennek ára van. A sok étel, sok kilót jelent, főleg akkor, ha ezt mértéktelenül eszün. Márpedig az ünnepek nem adnak alkalmat a mérték szigorú betartására.

csodálkozik
Fotó: Pixabay Ha komolyan gondoljuk el is csodálkozunk rajta. Diéta okosan!

Ekkor jön el az év eleji testkontroll depresszió, mely egyértelműen kínoz minket mentálisa. Megfogadjuk, na majd jövőre odafigyelek, most már tényleg többet fogok mozogni és hasonló többnyire be nem tartott ígéreteket teszünk magunknak. A tény viszont még mindig a néhány plusz kiló és felgyülemlett zsírpárnácska, itt-ott-amott. Fogyókúrára fel! felkiáltással tehát az év elején sokan szinte ész nélkül kezdik el sanyargatni magukat, amivel nem is fognak elérni semmit!

Zsírégetés vagy csak tévhit

Tényleg a kilóktól és a külalaktól függ az, hogy ki hogyan érzi magát? Az ideális testforma és az egészséges énkép csak a tükörtől és a kilóktól függ? Ha őszinték akarunk lenni, akkor ez két különböző dolog. Az általunk vágyott testsúly és a kívánt alkat egy dolog, de semmi köze az egészséghez. Kétfelé kell szedni a dolgot. Egyrész fel kell fogni jó értelemben a megfelelő ideális természetes testet,és az általunk vélt berögződések által áhított alakot. A kettő nem ugyanaz. Hiába ostorozzuk magunkat általánosításokkal, mert az általunk áhított, és a valós, ténylegesen egészséges alkat között óriási különbségek vannak. A legjobb, ha tudományosan, biológiailag közelítjük meg a témát, a másik pedig úgy, hogy saját magunkat jól érezzük a bőrünkben. A hivatalos adatok szerint a hazai lakosság 60 %-a túlsúlyos, aminek hátterében egészségügyi és lelki problémák sorakoznak. Tehát elsősorban azt kell meghatározni, hogy az egyén számára mi az mi az ideális állapot.

ne már
Fotó: Pixabay

Tehát tudomásul kell venni, hogy nem létezik ideál, mert ez mindenkinél más és más, függetlenül a tükörben mutatott képnél. Az ideális elsősorban az egészséges. A biológiailag- fizikailag reális alkat és súly. Ha belekezdünk a diétába és a fogyókúrába, akkor a legfontosabb az, hogy ez egészséget, a saját magunk által kívánt lelki célt, illetve a mentális egyensúlyt érjük el.

Az ideális test elérése életmódváltással jár

A legtöbb esetben nem elég visszaszorítani az étkezésünket, és leredukálni a bevitt tápanyag mennyiséget, hanem komoly változtatásokat igényel a fogyókúra. Ahhoz, hogy anélkül csökkenjen a súly, hogy megvonnánk szervezetünktől a megfelelő tápanyagokat, nem elég a koplalás. Erre fel kel készülni és tudatosan, meghatározott rend szerint végrehajtani a megfelelő lépéseket. A testünkön fellelhető párnák eltüntetése, a testsúly csökkentése- négy alapvető dolgon múlik. Az egyik a megfelelő mennyiségű és mértékű tápanyag bevitel, a méregtelenítés, a fizikai teljesítőképesség növelése, és a mentálisan ideális állapot elérése. Ennek alapján egyáltalán nem elég csak a diéta, a fogyókúra erőltetése ahhoz, hogy elérjük a kívánt alkatot, hanem egy teljes megújulással, életmódváltással járó komoly feladat előtt állunk.

étel
Fotó: Pixabay Fogyókúrás ételekkel kezdjük az évet.

A legelső lépések

Mérjük le magukat! Ebben az esetben nem csak a mérleget kell használni. Érdemes megtudni a csípőnk, a combunk, a derekunk, a mellkasunk és természetesen a hasunk méretét, körfogatát. Ez azért fontos, mert a súly egyáltalán nem csak kilókban nyilvánul meg, hiszen a tükörben sem a súlyt nézegetjük. Sokkal örömtelibb a fogyókúra során, ha megtapasztaljuk a centik fogyását és ez által jobban is mérhetőek az eredmények. Elengedhetetlen megérteni azt is, hogy a nem kívánatos testsúly jó néhány betegség melegágya is lehet, ezért felettébb kívánt állapot mindenki számára. A fogyókúra alapvetése egyszerűen hangzik, de mégis sok minden függvénye. Azt kell elérnünk, hogy a szervezetünk által felhasznált energia, kalória- pontosan annyi legyen, mint amennyire szüksége van, se több se kevesebb. Ehhez még hozzá kell tenni a megfelelő fizikális állapot elérését- sportolást, mozgást- és ezek összességéből tehetünk szert a megfelelő alkatra.

Fogyni lassan kell

A diétázás és a fogyás hosszabb távú igénye érdekében ne hirtelenkedjünk! A koplalás, a tápanyagok megvonása teljesen ellenkező hatást vált ki a szervezetből. Aki hirtelen akar fogyni az hízni fog! Az ideális az, ha heti fél-egy kilónyit adunk le, ami azt jelenti hogy körülbelül két-három hónap alatt adhatunk le tíz kilót egészséges módon. Ennek alapszabálya a megfelelő kalóriabevitel és a rendszeres testmozgás. Aki itt felszisszenne, nem muszáj egyből konditerembe rohanni, elég ha sétálunk naponta egy órát, de azt tényleg meg is tegyük. A fizikai megterhelést is fokozatosan kell szervezetünknek megszokni, ellenkező esetben csak negatív következményekkel jár.

has
Fotó: Pixabay

Fogyókúra okosan

A súlyvesztés ideális meglétéhez és a „strand body” eléréséhez körülbelül 400 kalóriát kell vesztenünk naponta és minimum egy órát mozognunk. Természetesen ez már nem titok senki számára, kerülni kell a zsíros kalóriáktól hemzsegő ételeket. Ha mégis kívánjuk a húsokat, süssük olajon, teflonserpenyőben, vagy pároljuk őket, de a legideálisabb, ha étrendünk nagyrészt zöldségből és gyümölcsből áll. Ne feledjük, hogy a fogyás nagyrészt a bevitt táplálék minőségétől és mennyiségétől függ, ezért alaposan válogassuk meg az alapanyagokat amikből ételt készítünk és természetesen kerüljük a fehér lisztes pékárut, kenyereket. Nem javasolt sem a gyorsételek, sem a pizzák fogyasztása, mert bármennyi zöldséget tömünk magunkba, ha kenyeret is eszünk akkor semmi értelme nem lesz. Alapszabály a fogyókúrához amit elméletileg mindenki tud, hogy teljesen redukáljuk le a cukor bevitelét. Sütemény, csokoládé- tabunak számít.

Ha általánosítunk- bár azt elég nehezen lehet egy tudatos fogyókúra esetében- egy átlagos felnőtt szervezet kalória bevitelének nagy részét a szénhidrátok teszik ki. Tehát ezek bevitelét kell csökkenteni és -lehetőség szerint egy napra vetítve- inkább a nap elején vigyük be a szervezetbe. Az már régen rossz, ha valaki lefekvés előtt próbálja a táplálék nagy részét magába tömni. Ebből adódóan rendkívül fontos a fogyókúra esetében az elosztott táplálkozás. Soha nem túlterhelve a gyomrot, napi 4-5 étkezéssel fedezzük a megfelelő energia és táplálék bevitelt.

zöldség
Fotó: Pixabay

Fehérjék-Rostok

A legfontosabb a fogyásnál, hogy zsírból próbáljunk fogyni. Ha nem ezt tesszük akkor izmot is veszíthetünk- ezért továbbra is fontos a fehérje bevitel. Ezt alacsony zsírtartalmú fehérje forrásból tegyük, ilyenek a sovány húsok és a halak. Fogyasszunk rengeteg zöldséget! Az egyik legfontosabb, hogy rengeteg rostot vigyünk a szervezetbe, amik fokozzák az anyagcsere folyamatokat is, illetve a zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint is tartalmaznak. Az év első szakaszában kiemelten fontos a vitaminpótlás és a méregtelenítés.

Igyunk nagyon sokat

A folyadékbevitel- a hidratálás- a fogyókúra másik alapszabálya. Kerülni kell minden alkoholos és szénsavas italt, ezek helyett fogyasszunk gyümölcslevet, turmixot és szénsavmentes ásványvizeket. A fokozott folyadékbevitel segít a szervezet méregtelenítésében, tisztításában- ezért a fogyókúra alatt kiemelten ajánlott.

A tudatosan elvégzett fogyókúra mindenképp segíteni fog a plusz kilók elvesztésében és a fitt lét létrehozásában. Aki viszont tényleg egészségesen szeretne fogyni, annak mindenképp javasolt az, hogy forduljon szakemberhez. A test felmérése, szükségletei és egészségügyi állapota- mind befolyásolják a diétát, ezért a legjobb ha „tudományosan” , felmérve biológiai szükségleteinket közelítjük meg a témát. Ténylegesen hatékony, egészséget nem károsító fogyókúrát, csakis dietetikus segítségével lehet a legmegnyugtatóbban elvégezni.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

5 ízletes és immunerősítő tearecept a hideg estékre

Nincsen farsang fánk nélkül

A csodálatos kocsonya

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!