spot_imgspot_img
spot_img

Evészavarról szól 2023 legjobb ifjúsági könyve

-

Article Top Ad (AdSense)

Az év gyerekkönyve díjat diákok szavazzák meg minden évben, több iskola versenyez a zsűrizés lehetőségéért.

Idén egy budapesti és egy ceglédi középiskola olvasóköre dönthetett arról, melyik ifjúsági regény viszi el a pálmát. Választásuk a mindössze 17 éves Keszthelyi Gréta Kata „Vékony jégen” című könyvére esett, amely egy fontos, sokakat érintő problémáról szól tiniknek és szüleiknek.

A saját élmények alapján írt, 2022 őszén megjelent regény a 16 éves Lina történetét meséli el, akinek olyan magánéleti és családi problémákkal kell megküzdenie, hogy anorexiás lesz. A „Vékony jégen” azt meséli el, hogyan birkózik meg a kamaszlány a kontrollvesztéssel, evészavarral és a bántalmazó kapcsolatokkal otthon és a jégpályán. Miközben próbál megfelelni a felé irányuló elvárásoknak, a folyamatos teljesítménykényszert és toxikus családi légkört a testképe sínyli meg.

A diákzsűri véleménye szerint azért ezt a könyvet szavazták legjobbnak, mert „bárki tud azonosulni Linával a problémái miatt, és mindenkit változtatásra inspirál: arra, hogy változtasson a saját nézőpontján és életén.” A gyerekek laudációjukban kiemelték: „Középiskolás diákként nagyon sokat találkozom azzal a problémával, hogy nagyon keveset tanulunk az iskolában a szexuális és nemi kisebbségek problémáiról, vagy akár arról, hogy mennyire fontos felismerni – és egyáltalán ismerni – a testképzavarokat, étkezési zavarokat, vagy a családon belüli bántalmazás jeleit. Ez a könyv nagyon sokat beszél ezekről, és arról, hogy ezek összefüggenek, ahogy Linán keresztül is megtapasztaljuk, hiszen otthon őt is bántják, és ebből következik az, hogy azokba a problémákba ütközik, amiket nem ismer fel, mert nem tudott róluk, nem gondolta, hogy vele ez egyáltalán megtörténhet, és a környezete sem jött rá, hogy ilyesmivel küzd.”

Magyarországon becslések szerint közel 50 ezer ember él valamilyen evészavarral. A kóros soványsággal járó, pszichés eredetű evészavar serdülőkorban a harmadik leggyakoribb krónikus betegség, amelynek kezeléséhez az érintett kamaszt támogató szülői, oktatói, szakértői háttér elengedhetetlen. Ám gyakran már az evészavar felismerése sem egyszerű, ebben nyújthat segítséget ez az ifjúsági regény.

Az ifjúsági regény nemcsak a diákok elismerését vívta ki, pszichológusok is ajánlják tinik és szüleik figyelmébe. Gyányi Andrea, klinikai szakpszichológus ezt emelte ki a mű kapcsán: „Magával ragadtak a kedves, szerethető szereplők és a történet vonalvezetése, ami az anorexia cseppet sem könnyű témáját karolja föl. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik nem szakmai könyveken keresztül szeretnének bepillantást nyerni az evészavarok dinamikájába.”

A díjat a 93. Ünnepi Könyvhéten vehette át az ifjú írónő, aki elmondta: „Még mindig nem tudom elhinni, hogy mindez velem történik. Leírhatatlan érzés, hogy a korosztályom annyi sok könyv közül az én regényemet találta a leginkább méltónak erre a címre.  Köszönöm, hogy vagytok és olvastok, és hogy az én könyvemet is olvassátok! Ti vagytok a legnagyobb motivációm az írásra!”

További információ: budapest@emeraldpr.hu

A kaktusz, ami lehoz a netről

Jó vagy rossz, ha a gyerek sokat lóg a neten?

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!