spot_imgspot_img
spot_img

Ezért tudja mindenki, ki az az Elton John

-

Article Top Ad (AdSense)

Elton John minden idők egyik leghíresebb előadója. Több mint 50 éves pályafutásával és kivételes slágereivel egy életre beírta magát a zenetörténelembe, valamint a fél világ szívébe.

Már a 80 felé közelít, mégsem pihen, hanem folyamatosan gyártja a legújabb slágereit, szóval képtelenség betelni vele és lenyűgöző munkásságával.

Reginald Dwight 1947. március 25-én született az angliai Londonban. A családja jelentős mértékben meghatározta gyerekkorában a zene iránti szeretetét. Édesapja profi zenészként trombitált, és 7 éves korában kezdte el tanítani a nagymamája zongorázására, de sok dalt hallásból játszott le. Képességével végül 11 évesen ösztöndíjat nyert a Királyi Zeneakadémiára. Most pedig… jöhetnek a hajmeresztő érdekességek róla és a kérlelhetetlen tények, aminek köszönhetően az egész világ ismeri?

A bandatagok nevét vette fel

15 évesen megalapította a Bluesology bandáját. A szaxofonost Elton Deannek, az énekest pedig Long John Baldry-nak hívták. Mivel sosem szerette a nevét, fogta magát a 20 éves Reggie Dwight és felvette az Elton John nevet a bandatagok után. 1972-ben, 25 évesen törvényesen megváltoztatta a nevét Elton John-ra.

Azért kezdett szemüveget viselni, hogy Buddy Holly-ra hasonlítson

Elton John színpadi jelenlétének egyik legikonikusabb eleme a szemüvege. A pletykák szerint több mint ezer különböző szemüvege van. Amikor eredetileg elkezdte viselni, még nem volt szüksége rá. Azért kezdte viselni jellegzetes szemüvegét, mert tinédzserként jobban akart hasonlítani Buddy Holly-ra. Ironikus módon, miután annyi éven át viselte őket, végül nem látott nélkülük. Szerencsére annyira szerves részévé vált az imázsának, hogy ez nem számított. Ugyanez a helyzet a színes ruhákkal is, amiket az 1970-es években kezdett hordani. Mivel nem tartotta magát egy szexszimbólumnak, úgy érezte, valamivel ki kell tűnnie a tömegből.

Egy hirdetésen keresztül ismerkedett meg dalszerző partnerével

A Liberty Records egyik menedzsere dalszerzőket keresett. Így ismerkedett meg Elton Bernie Taupinnal, a dalszerző partnerével. Taupin erre a hirdetésre jelentkezett. A menedzsere átadta a Taupin által benyújtott dalszövegeket, John komponált hozzájuk néhány zenét, és az egészet visszaküldte Taupinnak. Így kezdődött egy közel fél évszázados partnerség közöttük.

Elton John és Diana hercegné jó barátok voltak

Elton John szinte lehetetlen mennyiségű sikert élt át az életében, beleértve a minden idők legkelendőbb kislemezének rekordját az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A Candle in the Wind 1997 című dal több mint 33 millió példányban kelt el világszerte. Ez a siker azonban egy hatalmas tragédia eredménye volt.

A „Candle in the Wind” című dal újrafelvétele, amelyet John és szövegírója, Bernie Taupin írt Marilyn Monroe-ról. John újra rögzítette Diána walesi hercegnő tiszteletére, aki 1997-ben hirtelen hunyt el egy autóbalesetben. John és Diana hercegnő barátok voltak, így az eladásokból származó bevétel Diána jótékonysági szervezeteihez került.

Kábítószer-túladagolás miatt kórházba került

A nemzetközi sztárság felé vezető rohamos felemelkedés következménye John drog- és alkoholfüggősége lett. Így próbált megbirkózni a hírnévvel és a turnézással járó stresszel. Ez 1975-ben érte el a csúcsát, amikor kokain túladagolás miatt kórházba került. Szerencsére John le tudta győzni a függőségét, és évek óta józan. Segített néhány híres barátjának is a függőséggel való küzdelmükben, köztük Eminemnek.

Több híres gyerek keresztapja

Elton John legendás zenész, így nem meglepő, hogy John Lennon barátja volt. Amit talán nem tudtál, az az, hogy Elton valójában Lennon fiának, Sean Ono Lennonnak a keresztapja. Mindent összevetve Elton Johnnak tíz keresztgyere van, köztük David és Victoria Beckham, a futballszupersztár és az egykori Spice Girl gyermekei, valamint Elizabeth Hurley modell és színésznő fia, Damian. Nagyon sok születésnapot kell számon tartania!

Johnnak két gyermeke van a férjével

John korábban voltak kapcsolatai nőkkel, de egy 1975-ös interjúban bejelentette, hogy biszexuális, majd végül 1988-ban homoszexuálisként mutatkozott be. Jelenleg David Furnish korábbi marketingvezetővel és filmrendezővel él együtt. 1993-ban ismerkedtek meg, és 2014-ben házasodtak össze, abban az évben, amikor az azonos neműek házassága legálissá vált az Egyesült Királyságban. A párnak két gyermeke van, Zachary és Elijah, akik ugyanattól a béranyától születtek 2010-ben, illetve 2013-ban.

Az egyik legtermékenyebb művész, aki valaha élt

Elton John több mint fél évszázada játszik slágereket zongorán. Dalszerző partnerével, Bernie Taupinnal több mint 30 albumot írtak együtt. 37 aranylemeze és 27 többszörös platinalemeze van, és több mint 250 millió albumot adott el világszerte. A Tony-, Golden Globe-, kétszeres Oscar- és hatszoros Grammy-díjas zeneszerző számos világsztárral énekelt együtt (George Michael, Ozzy Osbourne, Lady Gaga, John Lennon, stb.), miközben filmzenéket és musicaleket is írt, amik közül a leghíresebb, Az oroszlánkirály.

Ő egy lovag

Elton John, aki egy VIII. Henrik király által épített házban él, még lovagi címet is kapott. Sir Eltont 1998-ban II. Erzsébet királynő ütötte lovaggá a zenéhez való hozzájárulása és jótékonysági tevékenysége elismeréseként. A címe mellé tartozik egy címer, amelyen egy billentyűzet és platinalemezek találhatók.

forrás: collider.com

Whitney Houston szívet tépő tragédiája

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!