Elhunyt Vivienne Westwood, a legendás divattervező

-

Világéletében lázadó nő volt, a határok feszegetése számára olyan természetes volt, mint virágnak a napfény. Ruhakölteményeit az egész világon ismerik és még a brit királyi család is viseli. A divattervező 81 éves korában hunyt el londoni otthonában.

Egy munkáslány mint művész?

Vivienne Westwood 1941-ben született az angliai Derbyshire-ben egy munkásosztálybeli családban. 14 éves korában a család London külvárosába költözött. Az ifjú Vivienne ékszer – és ezüstműves tanfolyamra járt, de fél év után abbahagyta tanulmányait, mert nem tudta elképzelni jövőjét művészként munkásosztálybeli származása miatt. Gyári munkát vállalt és elvégezte a tanítóképzőt. De művészi vénája ez idő alatt sem pihent: megalkotta első saját ékszereit, amit Portobello Road-on árult szabadidejében. 1962-ben hozzáment Derek Westwood-hoz, aki tanonc volt a gyárban, ahol Vivienne is dolgozott. Westwood saját maga készítette esküvői ruháját. Ez volt a legelső ruha, amit készített.

Fotó: Jean-Claude Deutsch Getty Images

Végzetes szerelem és a punk korszak

Westwood házassága Derekkel azután ért véget, hogy találkozott a 19 éves Malcolm McLarennel a Sex Pistols későbbi menedzserével. Westwood az 1970-es évek punk-divatjelenségének egyik megalkotója volt. Vivienne és Malcolm nemcsak szerelmes pár voltak, hanem üzlettársak is. Együtt nyitották meg a SEX elnevezésű boltjukat, mely fontos találkozási helynek számított a szubkultúra egyre nagyobb létszámú követőinek. Vivienne ruháival sokkolni, ingerelni és reakciót akart kiváltani az emberekben, de egyben változást is akart inspirálni. A ruházat és a zene párosításával közösen formálták a ’70-es évek brit punk-életét, amelyet a McLaren bandája, a Sex Pistols uralt.

Punkok a ’70-es évekből (Fotó: David Montgomery/Getty Images)

A divat császára és császárnője

McLaren és a Westwood első divatkollekciója, amelyet a médiának és a potenciális nemzetközi vásárlóknak mutattak be, a Pirate volt. Ezt követően üzleti partnerségüket az is alátámasztotta, hogy mindkettőjük neve szerepelt minden címkén. A ’80-as évek közepéig összesen 7 különböző ruhakollekciót terveztek és mutattak be közösen. Bár párkapcsolatuk 1980-ban véget ért, üzlettársakként még bő 5 évig tevékenykedtek együtt.

Vivienn és Malcolm (Fotó: Bernard Weil/ Getty Images)

Hírességek Westwood-stílusban

Dita Von Teese lila Westwood esküvői ruhát viselt hivatalos esküvői ceremóniáján, amikor 2005-ben hozzáment Marilyn Mansonhoz. Az egyik legismertebb francia színésznő, Marion Cotillard a Westwood által tervezett vörös szatén pánt nélküli ruhát viselte a Közellenségek című filmjének londoni premierjén 2009-ben.

Marion Cotillard (Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images)

2011-ben a brit uralkodóházhoz tartozó Eugenie hercegnő három Westwood-mintát viselt Vilmos herceg és Katalin Middleton esküvőjén. A híres amerikai énekes Pharrell Williams Westwood Buffalo kalapot viselt az 56. Grammy-díjátadón 2014-ben, amely eredetileg Westwood 1982–83-as kollekciójának darabja volt. A kalap annyira népszerű volt, hogy az előadó saját Twitter-fiókját is ihlette.

Sikeres bolthálózat a nagyvilágban

Westwood négy üzletet nyitott Londonban, és végül egész Nagy-Britanniában és a világban terjeszkedett. 2015-ben a Vivienne Westwood Ltd. 12 kiskereskedelmi egységet működtetett az Egyesült Királyságban, köztük egy outlet üzletet Bicester Village-ben. Világszerte 63 Westwood üzlet volt, köztük kilenc Kínában, kilenc Hongkongban, tizennyolc Dél-Koreában, hat Tajvanon, kettő Thaiföldön és kettő az Egyesült Államokban.

Vivienne és az ő punkjai
(Fotó:Pascal Le Segretain/Getty Images)

Politikai szerepvállalás

Vivienne Westwood egyre színesebb ruhaválasztékának némelyik darabja számos politikai ügyet, mint például a Nukleáris Leszerelési Kampányt támogatta. 1989 áprilisában Westwood Margaret Thatcher miniszterelnöknek öltözve jelent meg a Tatler címlapján. A Westwood által viselt öltönyt Thatchernek rendelték meg. 2005 szeptemberében Westwood csatlakozott a brit Liberty polgárjogi csoporthoz, és exkluzív, korlátozott dizájnú pólókat és babaruhákat dobott piacra, amelyeken a „NEM VAGYOK TERRORISTA, kérem, ne tartóztasson le” felírat volt található.

Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images

Halálával nem csak a divatvilág veszített nagyot, hanem mindazok, akik arra tették fel életüket, hogy az igazságért és egy emberibb világért küzdjenek.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!