spot_imgspot_img
spot_img

Elektromos kisautó deríti jobb kedvre a gyerekeket egy barcelonai kórházban

-

Article Top Ad (AdSense)

A Hyundai által támogatott projekt egyszerre nemes gesztus és technológia-kirakat, hiszen egy nap a közutakon is jobb kedvre deríthet a mesterséges intelligencia. Kérdés, hogy buborékot is kapunk-e majd az arcunkba?

A Barcelonai Gyerekkórházban kezelt gyerekek arcára csal mosolyt a Hyundai által fejlesztett mini elektromos autó, amiben mesterséges intelligencián alapuló technológiát alkalmaznak. Az egyedülálló kisautóhoz a 45 nevű koncepció szolgált alapul, és az EAVC technológiát használják benne, ami az aktuális érzelmekhez alkalmazkodó járműkontrollt takarja.

Fotó: Hyundai

A program célja, hogy jobb kedvre derítsék az intézményben kezelt gyerekeket a kórházi ágy és a kezelő közötti szakaszon, ami az egyik legstresszesebb szakasz számukra. A Hyundai a Massachusetts Institute of Technology (MIT) segítségével fejleszti a kisautóban is található technológiát, mely az autón belül és az azon kívül nyert információkra alapozva optimalizálja annak környezetét.

Az autó arcfelismeréssel operál, és az ülés előtt található kamera „leolvassa” az aktuális utas érzelmi állapotát. A test köré tekert öv segíti a légzést, ugyanis a bene található, levegővel töltött zsebek enyhe nyomást fejtenek ki, mérsékelve a stresszt, stabilabb légzést eredményezve a kis páciens számára. Mindezek mellett természetesen a szívverést is szemmel követik egy tableten keresztül.

Fotó: Hyundai

A rendszer kombinálja ezeket olyan paraméterekkel, mint az autó sebessége, a gyorsulás, a zaj és a vibráció. Ezt követően a feldolgozott adatok segítségével állítják be a világítást, a klímát, a zenét és az illatosítót is. Az autó háromféle színt – piros, sárga, és zöld – használ attól függően, hogyan alakul az utas hangulata, míg az illatosító a légzéshez igazítja tevékenységét, hogy teljes legyen az öröm. A kis Hyundai még buborékot is fúj, megünnepelve a jó hangulatot.

Az autó folyamatosan kommunikál utasával és fotót is készít róla, ami rögtön megjelenik egy profilkép formájában a tableten, miközben az orvos a szülőkkel egyeztet a folyamatról.

A jópofa és egyben rendkívül előremutató autó működését egy 6 perces videóval szemléltették.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!