spot_imgspot_img
spot_img

Egy szuperérzékeny kislány és egy rejtélyes hely

-

Article Top Ad (AdSense)

A moly.hu, Magyarország legnagyobb olvasói közössége rendszeresen kiosztja a Merítés-díjakat. A Merítés-díj különlegessége, hogy két lista készül: egy szakmai zsűri által összeállított, és egy, az olvasóközönség kedvenceit tartalmazó. Szeptember elején kiderült, kik lettek az idei győztesek. Nyert az Emma csöndje és Csend apó kertje két Pagonyos könyv is. Mutatjuk, miért különlegesek.

 

Díjazott gyermekirodalom

A Merítés-díj független, a magyar irodalmat szerető olvasók által 2014-ben alapított díj, melyet évente négy kategóriában – széppróza, líra, gyermek- és ifjúsági irodalom – ítélnek oda az adott naptári évben megjelent első kiadású magyar művek közül válogatva. A szakmai zsűri díja mellett a moly.hu felhasználóinak szavazatai alapján egy közönségdíjat is kiosztanak.

A Merítés-díj Gyermekirodalom kategóriájának 2023. évi győztese a zsűri szavazatai alapján: Gimesi Dóra Emma csöndje című érzékeny, gyönyörű és informatív mesekönyve Takács Mari csodálatos rajzaival.

A moly.hu felhasználóinak szavazatai alapján a Merítés-díj közönségdíját kapta Bojti Anna Csend apó kertje című könyve, mely az Abszolút könyvek sorozatban jelent meg Fülöp Ferth Tímea illusztrációival. Az interaktív kalandkönyv a logika és a matematika titkos világába vezeti olvasóit.

Emma csöndje

Emma érzékenyebb, mint a társai, retteg, ha meg kell mások előtt szólalnia. Zavarják a zajok, az erős fények, a gyerekek zsivaja frusztrálja. Ám az állatok közt kiegyensúlyozottnak érzi magát. Egy állatkórházban nagy felfedezéseket tesz az emberek és az állatok lelkében lejátszódó folyamatokról is.

Egy szuperérzékeny kislányról
kép: Pagony Kiadó

Kívülállóság érzése

Vannak olyan kisgyerekek, akik azért nem tudnak feloldódni nagy társaságban, mert az érzékszervi ingereket erősebben észlelik. Gimesi Dóra Emma csöndje című meséjének főszereplője egy ilyen kislány. Hétéves, iskolába jár, ahol egy akváriumban ücsörgő tengeri uborkának érzi itt magát. A tengeri uborkák szerinte láthatatlanok és nem zavarnak senkit. a világot és az iskolát is egy nagy akváriumnak látja az szuperérzékeny lány.

Láthatatlannak tartja magát, megfigyeli a társai viselkedését és nézi, érzékeli a csoportdinamikát. Önmagát kívülállónak tartja. Zavarják a nyüzsgő, furcsa szokású osztálytársak. Néha froclizzák is, nem értik a visszahúzódó természetét. De megvédi magát, ha kell.

Emma saját, békés kis világa az Akvárium és Tengerbiológiai Kutatóintézet. a kislány itt találja meg azt a közeget, ahol nyugton lehet, ahol a formák, színek, hangok kellemesek a számára. A Takács Mari rajzaival megjelenített Emma a vizek szerelmese, imád úszni, odáig van a halakért, és tengerbiológus akar lenni.

Empatikus készség

Egy hajócsavartól megsebzett Iván nevű fehér cápa az egyik kedvence. Valahogy pedig ért is a polip, a tengeri csillag, a delfin, a bálna nyelvén, tud velük kommunikálni.

A nagyon szenzitív embereknek különleges érzékelő csápjaik vannak arra, hogy mások fájdalmába, szomorúságába beleéljék magukat. Emma az állatok érzéseit tudja mély megértéssel dekódolni.

A mese többek közt azért is nagyon bájos, hogy Emma az állatokkal tudja megosztani a gondolatait, és ahogy a vízi lények segítenek rajta, úgy ő segít rajtuk. A mese az egymás megértéséről, elfogadásáról és még a természetvédelemről is tanít. Én örömmel olvastam, és szívből ajánlom.

Itt bele is hallgathatsz a mesébe:

 

Csend apó kertje

A matematika nem csak monoton és unalmas számolás, hanem izgalmas rejtvények sora. Ahogy az Bojti Anna könyveiben megszokott, ennek a történetnek is többféle kimenetele van, az olvasó gyerekek döntései irányítják a cselekményt, így sokszori újraolvasás után is tartogat meglepetéseket.
A könyvnek az olvasó a főhőse, aki regénybeli barátjával, Zsigával indul el Csend apó titokzatos kertjébe, hogy megkeressék Zsiga eltűnt nővérét. Ám a kertet megtalálni sem könnyű, nemhogy eljutni benne Csend apó házához…   Történetbe ágyazott matematikai rejtvények és logikai feladványok állják a nyomozó gyerekek útját: agyafúrt kérdéseket feltevő griffek, bódító illatú tulipánok, homályos útbaigazításokat nyújtó tengerimalacok. Szerencsére egy walkie-talkie-n keresztül segítséget is kérhet az olvasó, ha elsőre nem jut dűlőre a megoldással.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@konyvkaptar által megosztott bejegyzés

A Csend apó kertje bevezeti a gyerekeket a logikai gondolkodás alapjaiba, és észrevétlenül győzi meg őket arról, hogy a matek izgalmas rejtélyek sora, így rejtvényekkel, kalandos logikai feladványokkal észrevétlenül, játszva fejleszthető a gyerekek matematikai érzéke.
A könyvben 10 átdolgozott feladat van elrejtve, melyek a Zrínyi matekverseny 3. és 4. osztályos kérdéssoraiban is megállnák a helyüket, így azoknak, akik szeretik a matematikát, egy szuper izgalmas játék és kihívás lesz ez a kötet. Nem kell megijedniük azoknak sem, akiknek épp nem a kedvenc tantárgyuk a matek, hiszen a feladatok megoldására rávezet a könyv, így talán ők is nyitottabbá válnak a matematika világa felé.

A Pagony oldalán tudsz nézelődni: Pagony

R. Szabó Zsuzsa

Ezeket is nézd meg:

Kalandos expedíciók a Déli-sarkon

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!