Micimackó bájos világa – Ezért szeretjük felnőttként is

-

Micimackó erdeje szimbolikusan maga a gyermeki lélek mélye. Róbert Gida kis állatkái emberi archetípusok, alapkarakterek. Ezek a kedves kis figurák megtanítanak minket arra, hogy a szeretet, a közösség, az egymást segítése fontosabb, mint a túlagyalás, a túlgondolás. A Százholdas Pagonyba felnőttként is érdemes visszatérni. Összeszedtünk pár okot, hogy miért.

„Mert ez egy igazi mese, és nemcsak olyan emlékezés.”

Sok millió Micimackó könyv van szerte a világban

Alan Alexander Milne Micimackó könyve először 1926-ban jelent meg, amelyet 50 nyelvre lefordítottak. Érdekesség, hogy még eszperantóra és latinra is. Milne számos humoros esszét, színdarabot és regényt írt, ám igazán ismertté gyermekkönyvei tették, leginkább a Micimackó (Winnie-The-Pooh). A második Mackó-könyv Micimackó kuckója címmel jelent meg 1928-ban.  Szerte a világon több mint 50 millió Micimackó könyv lehet.

Micimackó bájos világa
A. A. Milne: Micimackó , Móra Könyvkiadó

 

Az írót egy valódi medve inspirálta

Mindig van valami izgalmas és misztikus abban, amikor egy írót egy igazi ember vagy állat ihlet meg. A.A Milne egy igazi, élő medvéről mintázta meséjének Csekélyértelmű Medvebocsát. 1914 augusztus 24-én a kanadai hadsereg kapitánya, Harry Colebourn 20 dollárért vett egy medvét. Colebourn állatorvos volt, és a kanadai hadsereg állatorvosi alakulatánál szolgált, ezért is esett meg a szíve egy elárvult fekete medvebocson. Colebourn Winnipegről, azaz a szülővárosáról nevezte el a macit, és Winnie-nek becézte. Bár Winnie hónapokat töltött együtt katonákkal mint kabalaállat, a háború miatt mégis egy londoni állatkertbe került. Itt több mint 20 évig az állatkert fő attrakciója volt. Az állatkertet látogató gyermekek imádták a barátságos medvét. A.A. Milne fia, Christopher Robin is. A kisfiú Winnie-re keresztelte plüssmedvéjét.

Micimackó világa
Az írót egy valódi medve inspirálta. kép:wikipedia

 

Ezért Mici a maci – Micimackó nevéről egy érdekesség

A meseregény nyersfordítását Karinthy Frigyes nővére, a Mici becenevű Emília végezte el. A szöveget Karinthy öntötte irodalmi formába.  Micimackó neve a zseniális író leleménye, aki nővére iránti szeretetből és tiszteletből adta a macinak a Mici nevet. Ettől a névtől és a nyelvi bravúroktól is kicsit jobban a sajátunknak érezhetjük a butácska mackót a maga szózsonglőrködéseivel.

Micimackó mese
ép: Micimackó és Malacka, a Micimackö illusztrációja, E.H.Shepard rajza

 

Fülbemászó dalok

Generációk nőttek fel és nőnek fel a csodálatos Halász Judit hangján megszólaló Micimackó-dalokra, Mackó-költeményekre. Merthogy Micimackó folyton dalokat, verseket költ, ha éppen nem mézet eszik, vagy valamelyik barátját igyekszik a maga suta módján segíteni.

 

Szerethető figurák

Micimackó, és mindegyik erdőbéli barátja, de még maga Róbert Gida is archetípus, alapkarakter. Azért is szeretjük felnőttként ezeket az erdőlakókat, mert mindegyikük egy emberi típus.

Malacka, a félős, de elismerésre ácsingózó picike figura, aki termete miatt is gyámoltalan, de ha kell (és ha Micimackó mellette van) nagyon bátor is tud lenni.

Nyuszi folyton pörög, fontoskodik. Szereti átvenni a vezető szerepet és szeret terveket szőni, ám nem bírja, ha nem ő tűnik egy ügy megoldásánál a kulcsfigurának.

Tigris a virgonc, a rakoncátlan, a határokat, kontrollt nem ismerő alak, akire épp úgy nem lehet haragudni, ahogyan a torkos, sokszor idétlenkedő Micimackóra sem.

Bagoly, az önmagát túlértékelő figura. Nyuszi megjegyzése szerint csak nekik kettejüknek van agyuk, a többiekben pedig csak szösz van.

Füles mélabúsan és roppant borúlátóan közelít meg minden helyzetet, de szerencséjére Micimackó mindig teremt valami olyan helyzetet körülötte, ami kizökkenti az önsajnálatból.

Micimackó könyv
Micimackó bájos világa kép: Micimackó, Füles és Róbert Gida, a Micimackö illusztrációja, E.H.Shepard rajza

Zsebibaba nem fél semmitől és mindent játékként fog fel. Töretlen lelkesedéssel fedezi fel a világ apró csodáit.

Kanga az anya, ősanyai ösztönökkel. Rendszerető, aggódó, a családi fészek megteremtője.

Róbert Gida a vezéregyéniség, a titkos dolgok tudója, a szövevényes esetek átlátója. Tudja mikor mit kell, vagy mit nem kell mondania ahhoz, hogy a béke helyreálljon.

Micimackó
Róbert Gida és a többiek kép:wikipedia

 

Bájos együgyűség és tiszta szeretet

Micimackó, azaz Medveczky Medve, Malacka Barátja, Nyuszi Barátja, az Északi-sark és Füles Farkának Felfedezője tiszta és önzetlen szeretettel viszonyul kis bajtársaihoz.

„Egy kis odafigyelés, egy kis gondoskodás mindent megváltoztat.”

A „határozottan Feltűnően és kifejezetten Csekélyértelmű” macit sosem hagyja el az optimizmusa. Derűlátó, jószívű és azért kicsit hiú is, ha tetteinek elismeréséről van szó.

Bájos együgyűséggel, csupa szeretetből épít házat Fülesnek, Malacka segítségével. A borongós hangulatú, depresszióra hajlamos szamárnak kedveskedik, csak közben nem figyeli meg, hogy voltaképp Füles meglévő házának elemeit használja.

Ám nem lehet őt kizökkenteni legbelülről fakadó ősi nyugalmából még akkor sem, amikor egy hétre beszorul Nyuszi „házának ajtaján”.

Nem csoda, hogy még a taoizmussal is kapcsolatba hozták a macihőst. Micimackó ugyanis látszólag semmit sem tud, mégis tisztában van a Lényeggel. 

Micimackó könyv
Micimackó és Róbert Gida kép: Flickr

Filmekben és mesékben is tovább él

1930-ban Stephen Slesinger megvásárolta a Micimackóhoz kapcsolódó megfilmesítési és kereskedelmi jogokat az Egyesült Államok és Kanada területére. Slesinger 30 évig végezte a Micimackó és a kapcsolódó karakterek marketingjét, ő készítette el az első Micimackó-babát, és egyéb Micimackós tárgyakat, műsorokat. 1961-ben a Walt Disney vállalat megvásárolta a jogokat Slesingertől, hogy a karaktereket felhasználhassa.

Az eredeti történeteket, a magyar átdolgozás szellemes szófordulataival, jelzőivel felnőttként is szórakoztató olvasni.

Talán a legtöbb felnőttben maradt egy kis fogékonyság arra, hogy a Százholdas Pagonyt, az Elvarázsolt Völgyet meglássa, ahol a kisfiú meg a medvéje mindig játszani fognak, történjen bármi.

Szerző: R. Szabó Zsuzsa

Ha tetszett, ezeket is olvasd el:

Csodálatos gondolatok a szeretetről – A kis herceg tanításai

A női lélek mélyén- szívfacsaró kortárs versek

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!