spot_imgspot_img
spot_img

Tavaszi nagytakarítás titkos tanai

-

Article Top Ad (AdSense)

Közeleg az idő, mikor akár akarjuk, akár nem, neki kell kezdeni a tavaszi nagytakarításnak. A legtöbb ember számára ez rémálom. Rengeteg idő, sok macera, és fejtörés. Első körben mindenféle vegyszert kell beszerezni ahhoz, hogy csillogjon a lakás, viszont egyre többen próbálnak otthonaikban is környezettudatosabban élni.

Fotó: Pixabay

A természetes tisztítószerek egészségesek

Sokan keresik az alternatív megoldásokat a takarításra. A legkézenfekvőbb, ha nagyszüleinket kérdezzük meg erről, hiszen ők – számunkra – furcsa dolgokat használtak a lakás vagy ház megszépítésére. Vannak olyan egyszerű megoldások a boltokban kapható tisztítószereken kívül, melyek legalább olyan, vagy még jobb hatásfokkal tudnak működni, mint a vegyszerek. Ezekkel a megoldásokkal megóvhatjuk közvetlen környezetünket, sőt még egészségünket is. Manapság már nem csak a higiénia került előtérbe, hanem az is, hogy lehetőség szerint kevesebb vegyi anyagot használjuk. A piaci tendenciák is ebbe az irányba változtak, mivel az üzletek polcain egyre több vegyszermentes tisztítószert fedezhetünk fel.

Fotó: Pixabay

Felismertük az alternatív takarítás fontosságát

Természetesen az üzletekben kapható tisztítószerek szigorú ellenőrző folyamatok után kerülhetnek a polcokra, de érdemes figyelmesen elolvasni a használati utasítást. Sokan gondolkodnak már úgy, hogy a lehetőségekhez mérten próbálják kiszorítani otthonaikból ezeket a termékeket, hiszen hosszú távú használatuk nem tesz jót az egészségünknek. A tavaszi nagytakarítást érdemes előre megtervezni, és felvértezni magunkat olyan tudással, trükkökkel, ami által hatékonyabban, gyorsabban elvégezhetjük a feladatainkat.

Fotó: Pixabay

Az ecet mindent visz

Az egyik nélkülözhetetlen tisztítószer a háztartásban. Kis túlzással szinte mindenre kiterjeszthetjük a használatát. Általánosan ismert a vízkőoldó tulajdonsága. Csapok, csempék, csetreszek, megszabadulhatnak általa a makacs vízkőtől. Ugyancsak a különféle berendezések, kávéfőző, vízforraló, mosógép, vasaló hasznára válhat. Használható fertőtlenítésre, penészgombák eltávolítására, remek szagtalanító, és folttisztító. Ecetes vízzel érdemes áttörölni azokat a felületeket, ahol zsíros szennyeződés akad, bútorokat, és akár még a hűtőszekrényt is. Bár sokan ismerik az ecetes ablakpucolást újságpapírral, hiszen régen mindenki így csinálta, de a lényeg az, hogy foltmentesen száradnak az ecetes felületek.

Alkalmas a bútorok, szőnyegek tisztítására. A segítségével elbánhatunk a csúnya foltokkal, elboldogul még a vörösboros foltokkal is. Érdekes tulajdonsága, hogy ha öblítővízbe használjuk, fel tudja frissíteni a ruhák színét.

Használhatjuk „légfrissítésre”, mégpedig úgy, hogy ahol erős szagok terjengenek, egy tál ecetes vizet tegyünk ki. Képes megszüntetni még a cigarettaszagot is.

nem csak az ételbe! Sikáld a tűzhelyet, mosogatót sóval! Roppant egyszerű megoldás, ha só és víz keverékéből sűrű súrolószert készítünk. El lehet távolítani vele az odaégett maradékot, nem beszélve arról, hogy a só szagtalanító.

Fotó: Pixabay

Kóla

A kóla csodát tehet a háztartásban. A foszforsav és szénsav kitűnően alkalmas arra, hogy takarítsunk vele. Csatornatisztításra, wc takarítására kiválóan alkalmas. Csak öntsük a lefolyóba, és hagyjuk néhány órát benne, öblítsük le vízzel és kész! Ugyanazt a hatást érhetjük el edényeink takarításánál, vagy az odaégett szennyeződések eltávolítás után. A kóla a mosáshoz is alkalmazható. Folttisztító, még a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolíthatjuk vele.

Rozsdás felületek, fémek fényesítése, a kólának nem okoz gondot. Öntsük edénybe, tegyük bele a megtisztítani kívánt dolgokat, vagy törölgessük át kólába merített ronggyal, és meglátjuk mennyire hatásos. Ugyancsak alkalmas üvegfelületek, tükrök, ablakok takarítására. Arra kell csak ügyelni, hogy a kólás takarítás után mossuk le vízzel is. A kóla azért „ragaszkodó” természetű.

Lenolaj a bútorápolás mestere. Fa felületekre, és bőr felületekre tökéletesen alkalmas takarítószer. Nem csak tisztít, hanem csillogóvá is teszi azokat.

Sütőpor nem csak sütikhez. Alkalmas súrolószernek, szagtalanító hatású ezért csapok alá, hűtőbe téve egy kis edényben, csodákra képes. Lefolyóba öntve megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól. Mivel könnyedén magába szívja a levegőben lévő páratartalmat, penészedésre hajlamos helyekre is érdemes belőle tenni.

Kávézacc segíthet, mint súrolószer, lefolyótisztító, sőt kiválóan alkalmas szagtalanításra.

Fotó: Pixabay

Szódabikarbóna

A természetes zsíroldó. Alkalmazhatjuk a konyha, a fürdőszoba, és a vécé takarítására. Csak annyi a dolgunk, hogy vizes oldatot készítünk belőle, és azzal súroljuk át a megtisztítandó felületet. Csodákat tesz a ragacsos tűzhellyel, lerakódásmentes, foltmentes lesz tőle a mosdó, a kád és a csempe. A szidolozás természetes helyettesítője, mivel minden fémtárgyat, akár az ezüstöt is kifényesíthetjük vele. Ugyancsak alkalmas folttisztításra.

Fotó: Pixabay

Citrom

Háztartási használata nem kérdéses! A citrom illata frissíti a levegőt, tegyük a radiátorra, még akkor is, ha már ki van facsarva. Egy fél citrommal elkaphatjuk a szúnyogokat. A citrom az ecethez hasonlóan tökéletes tisztítószer, és fertőtlenítő hatású. Érdemes az egész lakásban használni a felületek, a tárgyak tisztítására. Konyha, fürdőszoba, wc takarítás, hűtő, konyhai berendezések takarítása. Vízkőmentesítés, rozsdátlanítás, evőeszközök, vágódeszkák tisztítása. A citrom univerzális segédeszköz a természetes takarításban. A legegyszerűbb, ha oldatot készítünk belőle, szórófejes flakonba tesszük és azzal szórjuk rá a tisztítandó felületre, amit utána ronggyal takarítsunk.

Klímahiszti a teremtésvédelem?

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!