Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

-

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Az Európai Friss Csapat most olyan nassolnivalókat ajánl az olimpiai szurkoláshoz, amelyeket bűntudat nélkül fogyaszthatunk: finomak, egészségesek – és még a gyomrot sem terhelik.

Egészséges nassolnivalók? Igen, léteznek ilyenek, és az elkészítésük nem bonyolult, nem időigényes. A nyár a hazai termesztésű friss zöldségek és gyümölcsök igazi szezonja, ezért érdemes most elsősorban ezekkel próbálkozni. Egy jó ötlettel és némi fantáziával olyan nasik készíthetők, amiket az egész család, még a gyerekek is szívesen fogyasztanak.

Sárgarépa, paprika, uborka, zeller mártogatós 

mártogatós
Fotó: depositphotos.com

Paprikából, uborkából, zellerszárból és előre megpucolt sárgarépából 7-8 cm hosszú, kb. 0,5-1 cm széles hasábokat vágunk. A színekkel játszva egy magasfalú pohárba vagy épp egy lapos tányéron kreatívan elrendezve tálaljuk. Készíthetünk hozzá házi mártogatóst is, például fokhagymás vagy zöldfűszeres tejfölt.

Paradicsomos falatkák 

paradicsom-mozzarella
Fotó: depositphoto.com

Az igazi, zamatos koktélparadicsomot akár magában is fogyaszthatjuk, de fogvájóra tűzve friss bazsalikomlevéllel és egy kis mozzarellával ellenálhatatlan falatkákat kapunk!

Nyers zöldségnyársak  

A nyársak készítése nagyon egyszerű és gyors, mégis kitűnő nasik lehetnek minden korosztálynak! Az alap, hogy elő kell készíteni minden finomságot, amit a nyársra szeretnénk tenni. Darabolhatunk fel paprikát, paradicsomot, uborkát, de karalábévájóval friss karalábégömböket is készíthetünk, sőt, apró fürtös- vagy koktélparadicsomokat is vághatunk félbe. A vékony fanyársakra tetszőleges sorrendben tűzzük fel a zöldségeket, kombinálva a színeket és a formákat. Mártogatós szószok – igény szerint – a zöldségnyársakhoz is készíthetők, hiszen a fokhagymás és zöldfűszeres tejföl ezekhez is remekül passzol.

Gyümölcsnyársak 

Ha szurkolás közben inkább valami édeset ennénk, az egyik legjobb választás a gyümölcsnyárs. Szinte minden hazai friss gyümölcsből elkészthető: sárgabarack, körte, alma, szeder, szőlő, és persze nem hagyhatjuk ki a klasszikus nyári kedvencet, a dinnyét sem! A gyümölcsöket alaposan megmossuk, de nem pucoljuk! Körülbelül azonos méretű darabokra aprózzuk őket, kivéve a szedret és a szőlőt, amelyek szemenként is felkerülhetnek a nyársra. A dinnyét kimagozzuk, és vagy felkockázzuk vagy dinnyegolyó-faragóval gömböket készítünk belőle. Ezután ízlés szerint, ismét a színeket és a formákat variálva, feltűzzük őket a fanyársakra. Mézzel meglocsolva, vagy olvasztott csokoládéba mártva biztos, hogy a gyerekek sem tudnak majd ellenállni!

+1 tipp  

A görögdinnyéből kiszedett fekete magokat nem kell kidobni, mert isteni sós ropogtatnivalót lehet készíteni belőlük, kiváltva például a sós mogyorót! A dinnyemag kifejezetten egészséges, mert magas növényi fehérje-, és relatív alacsony szénhidráttartalom jellemzi, de a folsav-, magnézium- és növényi vastartalma is jelentős. Fontos, hogy csak a fekete dinnyemagokat használjuk fel! Először is alaposan megmossuk a dinnyemagokat, majd egy papírtörlőn megszárítjuk őket. Aztán egy felhevített serpenyőben, folyamatos kevergetés közben pirítani kezdjük a magokat. Ha a kis szemek elkezdenek kipattogni a serpenyőből, akkor egy csésze vízben feloldunk egy kávéskanálnyi sót, és a magokra öntjük. Közepes lángon addig kevergetjük, amíg az összes víz elpárolog. Kihűtjük, és már tálalhatjuk is.

dinnye-kislány
Fotó: pixabay.com

Egy családi közös szurkolás, meccsnézés alkalmával is fontos, hogy mit eszünk, milyen példát mutatunk a gyerekeknek. Nem lemondani kell a családi nassolásról, csak egy kicsit átalakítani a szokásokat, tudatosan változtatni a bevált rutinon. Az Európai Friss Csapat program ebben nyújt segítséget a gyermekes családoknak és az épp saját táplálkozási szokásaikat kialakító fiataloknak. Az Európai Friss Csapat program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara európai uniós edukációs kampánya a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése érdekében, amely idén második hároméves periódusát kezdte meg.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!