A meleg nyári napokon jobban esnek a nem túl masszív, könnyedebb ételek. Receptjeink közt olyan egészséges finomságokat találsz, amelyeket viszonylag gyorsan el lehet készíteni.
1. Édeskömény-krémleves
Ez a recept azért is került a kedvenceink közé, mert nagyon gyomorkímélő, sőt olyannyira az, hogy Rubin Eszter Hisztaminintolerancia szakácskönyvében szerepel.
A zellerfélék családjába tartozó édeskömény görcsoldó, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, puffadásgátló. Jó megjegyezni tehát, hogy az édeskömény, így ez a leves is, jótékony hatással van a bélrendszerre.
Roppant egyszerű elkészíteni belőle a krémlevest, csak krumpli és olívaolaj szükséges mellé.
Hozzávalók:
- 2 db édeskömény
- 2 db krumpli
- olívaolaj
- só
Elkészítése:
A krumplit megpucolva, kis kockákra vágva megfőzzük annyi sós vízben, amennyi pont ellepi. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a vastag szeletekre vágott édesköményt, és még pár percig főzzük.
Botmixerrel pürésítjük, majd olívaolajjal meglocsolva, és az édeskömény kaporszerű zöldjével megszórva tálaljuk.
Ha további hasonló receptek érdekelnek, a Jaffa Kiadó honlapján megnézheted a Hisztaminintolerancia szakácskönyvet: www.jaffa.hu/hisztaminintolerancia-szakacskonyv

2. Mentával és feta sajttal töltött cukkini
Előételnek, de nagy melegben akár főételnek is jó választás a töltött cukkini. A húsmentes ételt a menta bolondítja meg.
Hozzávalók:
- 1 db cukkini
- 6 mentalevél
- 100 g feta sajt
- 2-3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A megmosott, megtörölgetett cukkinit hosszában vágjuk ketté. Óvatosan kaparjuk ki a belsejéből a magos részt, hogy legyen helye a sajtos töltelékünknek. Mossuk és szárítsuk meg a mentaleveleket, majd vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy tálba a fetát, a mentát, az olajat. Villával törjük át a sajtot és nyomkodjuk össze ezeket a hozzávalókat. Ezzel a töltelékkel megtöltve mehetnek is a cukkinik a sütőbe. 30 percig süljenek az előmelegített (180 fokos) sütőben

Bónusz: ez egy cukkinipalacsinta, amit az olajon finoma megpirított paradicsom tesz még ízletesebbé.
3. Egészséges, csokikiváltó nasi
Ezzel az ízletes csokikiváltóval, desszertpótlóval, chipsleváltóval nem lehet mellélőni. Elég felszeletelni elegáns kis darabokra az alábbiakat és megszórni a finomra darabolt dióval:
- alma
- sárgadinnye
- cukkini
Nyakon önthetjük egy kis sárgadinnyelével is.

4. Mangós-csirkés saláta
A cookpad.com oldalán találtunk rá Margaréta receptjére, s a mangó miatt akadt meg rajta a szemünk.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- 1 ek olívaolaj
- 1 db narancs leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 fej saláta
- 1 db mangó
- 5 dkg sótlan mogyoró
- 3 ek mogyoróolaj
- 3 ek balzsamecet
- 1 tk méz
Elkészítése:
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Összekeverjük az olívaolajjal és a narancs levével. Forró serpenyőben aranyszínűre sütjük.

5. Nyári zenergia Pokorny Lia konyhájából
Nem elírás a vitaminbomba neve, sokkal inkább egy szójáték. Az energia és a zen szavak mixelődnek össze Pokorny Lia zöldséges-gyümölcsös finomságának fantázianevében. Mi nagyon szeretjük az energikus színésznő Holnapra is marad című receptgyűjteményét, ez az egészséges turmix is onnan van.
A benne lévő sok víz miatt a zöld ital a hőségben remekül hidratál is.
Hozzávalók:
- 110 dkg uborka
- 15 dkg brokkoli
- 12 dkg leveles zöld (spenót és fodros kel)
- 10 dkg cukkini
- 20 dkg körte
- 75 dkg alma
- 1 db citrom
Elkészítés:
Mossuk meg az alapanyagokat, a citromot hámozzuk meg. A dzsúzolást az uborkával kezdjük, majd jöhetnek a leveles zöldek. A brokkoli és cukkini kövese őket, majd utolsónak következzen a citrom.
Pokorny Lia különleges receptjeiről ebben a cikkünkben is olvashatsz: https://bcoolmagazin.hu/pokorny-lia-kulonleges-receptjei/
