Dr. Zacher Gábor : „Az online világ most nagyon jó kapaszkodót jelent az embereknek”

-

Dr. Zacher Gábor lett a hét COOL embere. A toxikológus mostanában napi kórházi  feladatai  után még mentőautóba ül  és Covidos betegekkel foglalkozik. Áldozatos munkájáért  minden elismerésünk az övé, a többi mentősé, és egészségügyi dolgozóé.

 -Egy ideje már hallatta a hangját a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban, úgy tűnik, hogy a  gondolatai és tapasztalatai nyitott fülekre találtak. Elégedett a szigorításokkal?

-Nagyon örülök a szigorításoknak, hogy meghallgatásra találtak a szavaim, a gondolataim a védekezéssel és a járvány terjedésével kapcsolatban, amit a médián keresztül egy ideje mondogatok. Nagyon fontos lépéshez értünk, hogy kordában lehessen tartani a járványt. Nagyon pozitívak azok a rendelkezések, amik szerda éjféltől bevezetésre kerülnek. Olyan döntést hozni ma Magyarországon, ami 9, 7 millió embernek megfelel, olyat nem lehet. Mindig lesznek, mint ahogy most is vannak, vírustagadók, akiknek a gondolatai rosszat tesznek a társadalomnak. De vallom azt, hogy el kell dönteni, melyik ujjamat harapjam meg, és választani kell a gazdaság és az egészség között. Meg kellett hozni az egészségünk védelmében azokat  a szigorításokat, amik életbe  léptek.

-Mostanában mentőzik is az állandó munkahelye mellett. Erre vágyott?

-Valóban, 10×24 órát a hatvani Kórház Sürgősségi és COVID osztályán töltök, és utána még mentőzöm is.  Most számoltam, hogy novemberben 320 órás szolgálatban leszek, decemberben meg kicsivel többet is. Úgy gondolom, ez a szokatlan helyzet arról szól, hogy az egészségügyi dolgozóknak dolgozni kell, és sokat.  Jelenthetné azt is, hogy a röghöz kötési törvényt egy ideig hatályok kívül helyeznék, amikor az egészségügyre amúgy is nagyon komoly feladatok hárulnak. Majd a járvány után lehetne erről újratárgyalást nyitni. Ez nem a pofázás időszaka, hanem a munkáé!

Fotó:FB -Zacher Gábor tisztelői

-Az utca embere azt kérdezi, hogy mire jó az esti kijárási tilalom. Este 8- ig nem terjed a vírus, csak utána?

Ezzel az intézkedéssel azt akarják megakadályozni, hogy ne legyenek olyan esti összejövetelek, rendezvények, éttermek, ahol sokan gyűlnek össze. Tegnap jó idő volt, a körúton lévő össze söröző utcai kiülős része tele volt. Az emberek ki akarták használni az utolsó pillanatokat, hisz egy jó ideig nem lesz ilyenre lehetőségük.  Kedden még mindenki próbált kompenzálni, egyes sörözők 40%-al olcsóbban adták a csapolt sört, mert be kell zárniuk, és inkább eladják, minthogy rájuk maradjon.

– A vásárlással nem lesznek gondok úgy, hogy nem vezetik be az idősebbeknek való idősávot?

– Biztos lesznek látványjelenetek a bevásárlóközpontokban, hisz pánikba esnek az emberek és igyekeznek mindent összevásárolni, De azt mondom, ne essünk, pánikba, tartsuk be korlátozásokat, amik saját magunk és a környezetünk védelméről szólnak, beleértve a családot.

-A fiatalok közül már így sokan internetfüggők, ők ki sem bújnak az otthonukból. Még jobban be fognak gubózni?

Az online világ most nagyon jó kapaszkodót jelent az embereknek kapcsolattartás szempontjából. Ez most így lesz még egy darabig. Az alkoholfogyasztás viszont a karantén alatt nőni  fog, úgy, mint  a nyugtatószeré is, viszont a kábítószer függőség  az nem, az visszaesőben van.  Pontosabban nem is a függőség, hisz az nem változik, hanem a szer használata, mert nehezebb lesz a hozzáférés, felmentek az árak. Ez az egyedüli pozitív kicsengése a koronavírusnak. Az új szerek, mint a Bika, esetében elő szokott fordulni, hogy többen meghalnak, de sok mindent nem tudunk ellene tenni. Beszélni kell róla, talán ez egy kicsit azt is jelentheti, hogy meggondolják az emberek, hogy hozzányúlnak-e. Drágultak a szerek, és nehezebb lett az elérhetőségük, hisz az országok lezártak, és a csempészés is komplikáltabbá vált.

Fotó:FB -Zacher Gábor tisztelői

 – Ha már függőségről beszélünk, az internet generál testképzavart? Ebből is alakulhat ki függőség?

-Igen, évek óta jelen lévő probléma a snapchat-diszmorfia, a testképzavar új fajtája, aminek a kialakulásához elég az óriásplakátok világára gondolni.

Mostanában az egyik óriásplakáton egy izmos, ápolt, csinos amerikai lány reklámoz fehérjekoncentrátumot nők számára. Mindenki olyan szeretne lenni, mint ő!  Ő az etalon, vagyis az etanol, ami kábít. Mert aki nem olyan magas és izmos, mint a plakátlány, az mikor lesz ugyanilyen testű? Bármennyit is edz, soha nem lesz ilyen hosszú comja és kerek popsija, ezt a tökéletes összképet nem fogja elérni. Benne lesz a gyerekben a kisebbségi érzés, ami idővel patológiás is lehet…..

De jó példát is láttam már. Nyáron fehérnemű és fürdőruha plakátokat szoktak feltenni a házak homlokzatára. Emlékszem egy ilyenre az Andrássy út és a Bajcsy Zsilinszky út sarkán. Hatalmas plakát volt, öt hús-vér csajjal, nem azok a szokásos botsáska lányok szerepeltek rajta. Volt rendesen cici, husi, combi. Érdemes volt pár percet álldogálni a zebránál és nézni az autósokat, akik meredten bámulták a plakátot, miközben csendesen folyt a nyáluk a szájuk sarkából.

 – Nemrég nősült, a felesége mellett is megnézi a plakátlányokat?

-A feleségem 180 cm magas, 65 kg, ápolt. 45 éves elmúlt, rendszeresen sportol fut, odafigyel magára és ezért jól néz ki. És okos! Nincsnek önértékelési problémái! Büszke vagyok rá!

 

Polesz Anita

Korábban készítettünk egy jó összefoglalót arról, hogyan tudsz segíteni a függőségben szenvedőn.

Így segíthet a szenvedélybetegen a család- a függőség kezelésének lehetőségei

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!