spot_imgspot_img
spot_img

Eddig még soha nem alkalmazott szigorításokat vezet be a kormány a koronavírus miatt

-

Article Top Ad (AdSense)

Csak a mai nap – azaz november 9.-én – 5162 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. Jelenleg 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor miniszterelnök szerint csökkenteni kell a járvány terjedését, mert az egészségügyi ellátórendszer hamarosan eléri teljesitőképességének határait. Ezért szerdától kijárási tilalom lesz este 8 után, zárnak a középiskolák és az egyetemek és további drasztikus intézkedések sora lép életbe.

Ezek az új szabályok röviden

 • Este nyolc és reggel öt között kijárási tilalom lép életbe, tehát este 8-ra haza kell érni. A kijárási tilalom alól csak a munkába járás és a rendkívüli események jelentenek kivételt
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni
 • A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe
 • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak
 • Az éttermek bezárnak. Csak házhozszállítás lehetséges, de az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak
 • A szabadidős létesítményeket ( fitness terem, jóga stúdió fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek) zárva kell tartani
 • Este 19-kor bezárnak az üzletek, a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe
 • Családi összejöveteleken és magánrendezvényeket legfeljebb 10-en vehetnek részt.
 • Minden gyülekezés tilos. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek. Az egyházi és a polgári szertartáson csak a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetéseken csak 50 fő vehet részt
 • A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell
 • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell tartani
 • Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos
 • A templomok – mint a lelki feltöltődés helyei – nyitva maradhatnak de csak a kijárási korlátozás figyelembe vételével látogathatóak

Új eljárásrend az egészségügyben

Fotó: Portfolio.hu

A kormány próbálkozik felszabaditani egészségügyi kapacitásokat, hogy az orvosok és az ápolók vállára nehezedő nyomást enyhítse. Nemrég egy intézkedés által az összes halasztható műtétet törölték és az ezáltal felszabadult munkaerő szintén a járvánnyal való küzdelemben vesz majd részt. Megváltoztak a fertőzésen átesett betegek hazaengedésének szabályai is. A 24.hu írja, hogy a betegeket mostantól korábban haza lehet engedni. Ennek feltétele a tünetmentessé válás, illetve a fertőzöttnek legalább három napja nem lehet láza. Továbbá igazoltan megszűntek a légúti tünetei, tehát a radiológiai kép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által frissített protokoll értelmében nem kell 21 napot otthon tölteni a tünetmentes orvosoknak és ápolóknak, hanem egy gyorsteszt után visszatérhetnek dolgozni. Mindez annak érdekében történik, hogy több legyen a szabad ágy, illetve nagyobb létszámú szakképzett személyzet lássa el a megnövekedett betegszámot.

Az iskolások helyzete

Az első hullám idejlén bevezetett általános online oktatás rengeteg szülőt hozott nehéz helyzetbe. Sokan nem tudták a gyermekek otthoni felügyeletét megoldani munkahelyi kötelességeik miatt. Talán az érintett családok a mostani intézkedéssel könnyebb helyzetbe kerülnek, mivel a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak, csak 9. osztálytól felfelé állnak át online oktatásra. Mivel a mai rendelet még nem jelent a Magyar Közlönyben, nincsenek pontos információk arra vonatkozóan, hogy az oktatási intézményeknek mennyi idejük van az átállásra.

„Üdvözöljük a bejelentést, bár azt gondoljuk, hogy kicsit későn született meg, már sokkal korábban meg kellett volna lépni” – reagált az intézkedésekre Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

Kicsit nehezebb a helyzete a felsőoktatási kollégistáknak, akiknek a mai döntések értelmében el kell hagyniuk a kollégiumokat.  A 444.hu írja, hogy a legtöbben – ahogy az első hullám idején is – hazaköltöznek vidékre a családjukhoz, de van, aki azért nem tudja ezt megtenni, mert jelenleg az egész családja karanténban van. A hírportálnak nyilatkozó egyetemisták elmondták, hogy egyáltalán nem voltak felkészülve erre, mivel eddig azt kommunikálták feléjük, hogy egy kollégiumot csak akkor zárnak be, ha eléri az 50 fertőzött lakót.

Mikor lesz már vége?

Jó hír is érkezett a mai nap a koronavírus elleni oltással kapcsolatban. 90 százalékban hatásosnak bizonyult a Pfizer amerikai gyógyszergyár COVID elleni vakcinája a klinikai tesztek utolsó, azaz 3. fázisában. Ez remek eredmény főleg ahhoz képest, hogy az engedélyező hatóságok korábban azt jelezték, hogy már egy ötven százalékban hatékony vakcinát is engedélyeznének. Az amerikai cég még a hónap végén megkezdené az engedélyeztetést és reményeik szerint az év végére már 15-20 millió ember beoltására elég oltóanyagot állíthatnak elő.

Olvasd el ezt is!

A koronavírusból lehet, hogy endémia lesz – Ezeket jó, ha tudjuk

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!