spot_imgspot_img
spot_img

Divat lett az exgyalázás

-

Article Top Ad (AdSense)

Shakira. Miley Cyrus. Mi a közös bennük? Hogy összetörték a szívüket. Valamint, a legújabb exgyalázós számaik toplistásak lettek.

A sztárok is csak emberek

Mindenki átélte már a szakítás fájdalmat. Kicsit vagy nagyon – körülményektől és érzésektől függően – odaveri az embert a padlóhoz. Nincs ez másképp a sztároknál sem. Ugyanolyan emberek, mint bárki más, az ő szívük sem damaszkuszi acélból van, így ugyanúgy összetörik. Néhány sztár – főleg énekesek -, kiénekelik magukból, épp úgy, ahogy egy író mondjuk kiírja. Az esetek többségében finoman érzékeltétik a dalokban a szakítást, leginkább az okozott fájdalomról mesélnek, és az elvesztett bizalomról, hiszen senki sem szereti megosztani ország-világgal a részleteket. Néhány kivételtől eltekintve.

Miley Cyrus legújabb dala, a Flowers óriási sikernek örved, egy hét alatt 96 millió streameléssel megdöntötte a Spotify egyhetes streamelési rekordját, és világszerte a toplisták élére került, többek között az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában és Kínában, ahogy azt a The Guardian is megírta.

Feminista himnusz

A dalban Cyrus arról énekel, hogy a szívfájdalom után megtanulta szeretni önmagát. A USA Today szerint a 2012-es Bruno Mars „When I Was Your Man” című slágerét vette alapul, és úgy tűnik, Cyrus Mars híres dalszövegére reflektál. Mars verziója nagyjából így szól: „Vennem kellett volna neked virágot, és fogni kellett volna a kezed, minden órámat neked kellett volna adnom, amikor lehetőségem volt rá, el kellett volna vigyelek minden buliba, mert csak táncolni akartál”.

Cyrus üzenete pedig kb. a következő: „Vehetek magamnak virágot, beszélgethetek magammal órákig, mondhatok dolgokat, amiket úgysem értenél, el tudom vinni magamat táncolni, és meg tudom fogni a saját kezemet. Igen, jobban tudok szeretni, mint te.”

Vagyis a Flowers nem egy pocskondiázós dal, inkább egy feminista himnusz, ami azt mutatja: a szakítás nem összetörte a dívát, hanem megerősítette. A dalt ráadásul Cyrus volt férje, Liam Hemsworth 33. születésnapján adta ki, amiről a rajongói úgy gondolják: nem volt véletlen.

A bosszú dívája

De nem Cyrus az egyetlen sztár, akinek szakítódala sikert aratott a slágerlistákon a közelmúltban. A kolumbiai énekesnő, Shakira a Spotify top 50-es toplistájának élére került egy „diss track”-tel, ami az exéről, a Barcelona egykori labdarúgójáról, Gerard Piquéről szól. A legjobb dal volt a spanyol nyelvű területeken, köztük Argentínában, Kolumbiában, Chilében és Mexikóban.

A dalszöveg egyik legmegkapóbb része az „Elcseréltél egy Ferrarit egy [Renault] Twingóra, egy Rolexet cseréltél egy Casióra”. Azt is többször kijelenti: „Túl jó vagyok hozzád, és ezért vagy olyannal, mint te.”

Ahogy arról mi is írtunk, egyre durvábbra sikeredik Shakira és Piqué szakítás-botránya, ami még mindig tart. Ugyanakkor Cyrushoz képest, náluk azért is kezd elmérgesedni a helyzet, mert a labdarúgó új, 23 éves barátnőjét, Clara Chía Marti-t kórházba kellett szállítani, miután az utóbbi időben akaratán kívül is a média, valamint az emberek céltáblája lett, és pánikrohamot kapott.

A szakítós dalok koronázatlan királynője

Kijárna egy korona Taylor Swiftnek, aki aztán messzemenően legendás lett a szakítós dalairól. Ő tényleg előszeretettel szidja az exeit a dalaiban. A „múzsái” között van többek között: Drew Hardwick, Stephen Barker Liles, Joe Jonas, Jake Gyllenhaal és Harry Styles.

Régóta tudjuk, hogy a bosszú sajnos jó érzéssel töltheti el az ember, legalábbis egy ideig biztos. A bölcsek persze azt mondják, valójában nem segít, és az ember csak a jellemét rombolja vele, de a jelek szerint egyesekre pont olyan hatással van, mintha bevertek volna egy tábla csokit, és még csak el sem híznak tőle.

A listaelemző, James Masterton szerint a szakítódalok „a popzene történelem hajnaláig nyúlnak vissza”. Anno a brit slágerlisták élére került az 1953-as Outside of Heaven Eddie Fishertől, 1957 egyik legnagyobb slágere pedig a Singing the Blues volt Guy Mitchell és Tommy Steele előadásában – mindkettő egy kapcsolat végéről szól. „A legmegindítóbb és legszívszorítóbb Abba-dal a The Winner Takes It All, pedig szintén az egymástól való elszakadásról szól.” – mondta Masterton.

Imádjuk a szakítós dalokat

Való igaz, a szakítós daloknak kultusza van, Paul Thagard a Psychologytoday szakértője szerint: „A szakítódalok vonzerejének több forrása van. A dalszövegeik és a dallamok miatt érzelmileg lebilincselőek… Sőt, a szakítós dalok egyfajta fordított empátiát is nyújthatnak, amit egy másik személy iránt érzel, aki átélte azt, amit te is. Ez az érzés segíthet felismerni az érzéseidet, és eltereli a figyelmedet a nehéz helyzetedről.”

Ugyanezt erősítette meg Alice Gray, idegtudós és tudományos műsorvezető a HuffPost-nak: „A zene, beleértve a szomorú zenét vagy a szakítós dalokat is, aktiválja az empátiát és az együttérzést az agyunkban, és felkelti a vágyat, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal” – mondja Gray. – „Az emberekkel való kapcsolattartás, a barátaink felkutatása vagy új barátságok kialakítása fontos része a szakításnak. Tehát a zene segíthet abban, hogy újra szociálisabbá váljunk, és túllépjünk egy exünkön.”

Mennyire méltó az ex lehúzása egy világ előtt?

A sztárok kiénekelik, kiírják magukból, az átlagember is kiteheti a sztoriját egy csoportba, vagy telibe kiposztolhatja a(z) (közös) ismerőseiknek a történteket. Méltónak nem méltó, senki sem érdemli meg a nyilvános népgyűlöletet, kivéve, ha ő a Tinder-csaló, mert akkor így elkerülhető, hogy más nők is az áldozatául essenek. De egy olyan fájdalmas és intim dolog, mint a szakítás, annak csak két emberre kellene tartoznia. Nem arról van szó, hogy ne adja ki magából. Adja ki, nyugodtan.

Csak nem mindegy, miként teszi. Énekelje, írja le a fájdalmát, amit érez, ossza meg tapasztalatait, de hogy ne írjak cifrábbat, nem kellene büdös bunkónak nevezni (még akkor sem, ha mondjuk tényleg az.) Ámde sokan vannak, akik azt mondják, ha valaki tényleg ocsmányul viselkedett, az fizessen meg a bűneiért, jár neki a megalázás.

A sztárok felelősséggel tartoznak

Jó példa erre a közelmúltban történt  Amber Heard és Johnny Depp nyilvános válása, ami valljuk be: nagyon gázosra sikeredett. Két ember porig alázta egymást, és szépen lerombolták a róluk kialakított képet. Nem az a gond, hogy perre vitték a dolgot, hanem, hogy nyilvános cirkuszt csináltak belőle. Egy ideig úgy nézett ki, Depptől fordul el a világ, ahelyett végül Heard előtt zárult be minden ajtó. Akár egy átlagembert alázunk meg, akár egy sztártársunkat, fontolóra kellene venni a lehetséges következményeket, hogy mennyit ér a sértettségünk, az okozott fájdalom, mivel nem biztos, hogy az issza meg a levét, akinek kellene, lásd Piqué barátnőjét.

Zárt ajtók mögött nyugodtan küldjék el egymást a búzsba, de nyilvánosan sokkal diplomatikusabban kellene ezt kezelni, főleg sztárok esetén, ahol egy egész világ haragja fordulhat egy ember ellen. Elvégre egy celeb felelősséggel tartozik, épp azért, mert milliók követik. Mégis, mit üzennek a nyilvános sárdobálással vagy a másik fél imázsának földig rombolásával? Lehet azt kulturáltan is üzenni, hogy álljunk ki magunkért, az igazságért, és ne függjünk másoktól.

De természetesen ettől függetlenül mindenki úgy éli meg a szakítását, ahogy akarja, úgy osztja meg a világgal, ahogy jól esik. Nem szabad ítélkeznünk mások felett.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!