Johnny Depp és Amber Heard a mérgező kapcsolat mintapéldái

-

Pont annyira elnyúlt Johnny Depp és Amber Heard hangos, drámával és ármánnyal teli pereskedése, mint egy soha véget nem érőnek tűnő szappanopera. Nem csoda, ha felmerül a kérdés: tényleg vége van vagy lesz még folytatás?

Tiszta sor, hogy a sztárok élete (többnyire) nyitott könyv. Bár személy szerint nem érzem ezt helyénvalónak, ugyanúgy járna nekik is a magánszféra. De a mostani az persze egy külön sztori, mert a szóban forgó sztárok önként és dalolva vonultak a bíróságra, hogy kiteregessék a szennyesüket. Voltak már botrányos válások – jusson eszünkbe Pitt és Jolie esete -, de Depp és Heard pere egészen kirívóra, már-már történelmire sikeredet.

Április 11-től kezdve, milliók nézhették végig a pert, amit online is közvetítettek. Éppúgy lekötötte az embereket, mint a délutáni Vad Angyal vagy az esti Szulejmán. Ha esetleg elvesztél volna az információáradatban, akkor összefoglalom, miről is volt szó:

Rágalomhadjárat indult

2015-től és 2017-ig voltak együtt, mivel az egész házasságuk – ahogy a válásuk is – viharosra sikeredett, ugyanis Heard, már a valókeresetében is erőszakkal vádolta Deppet, amit sebekkel az arcán nyújtott be. Állítása szerint a színész többször bántalmazta, leginkább drog, de főleg alkohol hatása alatt. Depp tudatos lejáratása már ekkor megkezdődött, pláne azután, hogy bukott egy pert a The Sun bulvárlappal szemben, amely „feleségverőnek” nevezte.

Aztán 2018-ban Heard a véleménycikkében azt állította: családon belüli erőszak áldozata. Ugyan nem szerepelt ott férje neve, de lássuk be, nem volt nehéz kitalálni, kiről is van szó. Erre Depp begőzölt és rágalmazásért beperelte egykori feleségét 50 millió dollár kártérítést kérve, aki pedig visszaperelte 100 millió dollár reményében. Hozzá kell tenni, Depp sosem tagadta a szokásait, hogy iszik és drogozik, de azt igen, hogy valaha is bántotta volna a nejét vagy bármely más nőt a világon.

A tárgyalás lényegében nem állt másból, mint sárdobálásból, és folyamatosan próbáltak egymásra licitálni, ki követett el nagyobb vétséget. Nagyjából ugyanazzal vádolták egymást: erőszakos magatartással. Tanúk garmadát (barátok, családtagok, testőrök), fényképes bizonyítékokat (de konkrét bántalmazásra utaló felvételeket sosem) sorakoztattak fel, hogy igazolják a másik fél erőszakosságát. A többi már csak hab a tortán, mivel igyekeztek kiszínezni a sztorijaikat.

Szexuális erőszak, ujjlevágás, fekália az ágyban

A Depp és Heard páros igazán nem fogta vissza magát, tényleg mindent letettek a bíróság asztalára a siker reményében. Az Aquaman sztárjának egyik állítása az volt, hogy a bedrogozott férje megverte majd egy italos üveggel szexuális erőszakot követett el rajta. Egy másik alkalommal Depp megvádolta a drogja eltűnésével, ezért letépte a ruháit és “testüreg-vizsgálatot” végzett rajta. Majd jött a „ki vágta le Depp ujját” epizód, ugyanis a színész szerint felesége vágott hozzá egy vodkásüveget, amit a középső ujjának a hegye bánt, de Heard szerint férje tette magával, amikor összetört egy telefont. Azt se hagyjuk ki, hogy Heard elnyomott egy égő cigarettát férje arcán. És akkor még nem esett szó a fekáliáról, ami Deppet várta az ágyukban egyik alkalommal. Heard szerint a kutyáik a bűnösök, de láthatóan nem kutyától származott a csomag.

Aztán előkerültek Depp SMS-ei, amelyekben felesége elleni erőszakra utalt. Például Paul Bettany-nak – akivel barátok – azt írta, hogy el kellene égetniük Heardöt, de Bettany szerint, viszont egy alámerítéses teszt hatékonyabb módszer lenne, amiből megtudhatnák, “boszorkány-e” vagy sem. Depp állítólag csak szórakozott ezzel, és Gyalog galopp filmet idézték. De egy másik ismerősének, Isaiah Baruchnak azt írta, reméli, hogy a felesége holtteste egy Honda Civic csomagtartójában fog elrohadni.

Mi a szakértők véleménye?

Természetesen szakértőket is bevontak a vizsgálatba, amely esetben megállapításra került, hogy igen, mindketten lelki sérültek, miután estek már át bántalmazáson. Shannon Curry bűnügyi pszichológus szerint Heard túloz, és valójában nincs is poszttraumás stressz-szindrómája (habár ez is kérdéses, mert egy másik szakértő szerint igenis van neki), és szerinte inkább borderline személyiségzavarban szenved.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MetGala2023🔵 (@metgala_2023news) által megosztott bejegyzés

A per nyertese: Johnny Depp

Végül megszületett az ítélet június elsején: Depp nyerte a becsületsértési pert, és az ítélet szerint több, mint 10 dollár kártérítést kap. De mit is nyert ő igazából? Egy halom pénzt? Felmerül a kérdés: a pénz valóban boldogít, és minden sebet begyógyít? Elfeledteti majd a levágott ujjat, a matériát az ágyban, a többéves poklot, amin keresztül ment? Valószínűleg Depp esetében ez nem is a pénzről szólt az egész hercehurca. Ő csak a nevét akarhatta tisztázni, mivel szerinte az évekkel korábban megkezdődött lejárató hadjárat miatt esett el több munkától, és a családjával együtt inkább bujkáltak, mert rossz véleménnyel volt róluk a közvélemény.

„Visszakaptam az életemet.” – mondta Depp a per után. Igen, talán most tényleg ez történt és sikeresen tisztára mosta a nevét. De milyen áron? Vajon most még felkapottabb lesz vagy az ex-feleségével együtt végleg leírták magukat a szakmában és az emberek szemében? Kétség sem fér ahhoz, hogy mindketten profi színészek. Elég lesz ennyi a jövőben, hogy még szerepet kapjanak? El lehet választani a sokak számára csalódást keltő embert a tehetséges színésztől? Vagy a személyiségük – ami jelenleg egyesek szemében visszataszító, mások szerint csodálatraméltó –, megbélyegezte őket?

Mérgező kapcsolat tökéletes példái

Ami az elmúlt hetekben napvilágot látott, bizony tökéletes példája a mérgező kapcsolatnak. A kezdeti nagy, szenvedélyes szerelmet felváltották a viharos összecsapások, ami egy se veled – se nélküled kapcsolatot szült. Mivel mindketten szenvedtek már korábban lelki sérülést, felismerhették a korábbi bántalmazójukat, hiszen Johnny Depp is meglátta feleségében az anyját. Kiabáltak egymással, ócsárolták a másikat, veszekedtek, amelyek többsége elől Depp menekülni próbált, ám Heard követte, és tovább provokálta, ahogy az kiderült a tárgyalásokon. Közben persze hang- meg videófelvételeket készítettek egymásról, hogy legyen bizonyítékuk később egymás ellen.

Arra is fény derült: Heard is megütötte Deppet vagy éppen üvegpoharat vágott az arcába. A Karib-tenger kalózainak színésze – aki időközben megpróbált lejönni a szerekről – saját bevallása szerint felesége miatt nyúlt megint az alkoholhoz és a drogokhoz. Ami itt áll, az sokaknak ismerős lehet, elvégre tucatszámra hallani, olvasni ilyen történetekről. Rengeteg pár éli így az életét, ebben a mérgező, bántalmazó légkörben.

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy belássuk: semmi egészséges nem volt a kapcsolatukban. Nyilvánvalóan hiányzott a kölcsönös bizalom, tiszteletet, megbecsülés, de talán még a nyílt, őszinte, kommunikáció is. Ha ezekből bármelyik is lett volna, most valószínűleg nem lenne ez a cikk. Elegendő érzelmi intelligenciával, talán meg tudták volna menteni a házasságukat, de minimum kulturáltan elváltak volna. Ámde esetükben megjelenik a bántalmazás is, ami értelemszerűen igazságszolgáltatásért kiáltott. De kért bármelyik is segítséget a házasságuk idején?

Hát… induljunk ki abból, az átlagember nem meri bevallani, hogy családon belüli erőszak áldozata, nemhogy egy világhírű sztár! Végül Heard mégis a világ elé tárta. Az igazság keresése rendjén van, mindegy, hogy nő vagy férfi a bántalmazó, nem mehetünk el mellette. Nem lenne szabad. És ilyenkor azt sem mérvadó, milyen státuszú valaki, senkit se vezessen meg a tény, hogy az illető sztár vagy bármilyen köztiszteletben álló személy. Ugyanúgy lehet bűnös, mint bárki más. Csupán azt nem értem, miért kaphatott ez ekkora médiavisszhangot, miért volt ez jó? Két ember magánélete és jelleme teljes megaláztatásra, kiszolgáltatásra került. Mindegy, melyikük a bűnös, de nem lehetett volna ezt a bíróság falai között visszafogottan intézni? Miért kellett reality műsort csinálni belőle? Nem méltó az, ahogy viselkedtek egymással, és ahogy a helyzetet kezelték, így nem lenne meglepő, ha végül mindketten lehúzhatnák a rolót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BollywoodMDB (@bollywoodmdb.official) által megosztott bejegyzés

Mit jelent a per kimenetele? A nők vereségét, a férfiak felemelkedését?

Heard úgy érzi, az ítélettel leáldozott a szólásszabadság ideje (sokak szerint a #metoo-val együtt), és már azt sem tudja, mit mondhat és mit nem, mert fél, hogy volt férje újra bepereli. Egyúttal felmerült az, hogy ismét visszazuhantunk a múlt századokba, mikor a nőnek nem voltak jogaik. Ezzel ellentétben Depp most a reménysugarat jelenti a hasonló helyzetben lévő nőknek vagy férfiaknak, akinek igazságot szolgáltathatnak, hiszen mint az kiderült, sokáig azért nem lépett fel hivatalosan Heard ellen, mert aggódott: mégis ki hinné el, hogy bántalmazza a felesége?

Vannak tanulságos momentumai ennek a pernek. Például igen, férfiakat is bántalmazhatnak. Lehetnek fizikai és lelki bántalmazás áldozatai. És rettentően elszomorító, hogy az emberek még mindig nem mernek segítséget kérni ilyen esetben, legyen az nő vagy férfi. Még mindig jobbnak érzik a csendben tűrést, mert félnek a következményektől. Vagy egyszerűen olyan függőség alakult ki közöttük, ami miatt nem mernek kilépni a kapcsolatból. Ez a helyzet bárkit sújthat a világon, legyen az sztár vagy átlagember. Ha van bármiféle tanulság, amit le lehetne szűrni azaz, hogy fontos lenne a segítségnyújtás, a bátorítás: legyél nő, akár férfi, nyugodtan kérj segítséget (amit diszkréten, de hatásosan meg is kellene kapnia). Illetve még mindig lenne mit tanítani a kapcsolatokról, és szorgalmazni a lelki sebek tudatos gyógyítását, ugyanis mint az látható: két sérült nem tud segíteni egymáson, legfeljebb tovább rombolják egymást.

Ez lehetne a vége ennek a szövevényes pernek, ám Amber Heard legújabb kijelentése, miszerint még mindig szereti Johnny Deppet, nem engedi lezárni a hosszúra nyúlt szappanoperát. Szinte biztos, hogy nem ezek voltak az utolsó szavai egykori férjével kapcsolatban.

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!