spot_imgspot_img
spot_img

Covid- emelkedik a fertőzöttek száma

-

Article Top Ad (AdSense)

A Covid vírus- és az általa kialakult világválság- egyre több kérdéssel jár. A harmadik hullám, a mutációk és hazánkban a harmadik oltás. Senki nem tudja meddig tart, viszont a következmények a mindennapjaink részévé váltak.

Müller Cecília- „már most kopogtat a negyedik hullám”

Müller Cecília- országos tisztifőorvos- kijelentette, nyakunkon a negyedik hullám. Lehet bárhogy nevezni: a járványgörbék emelkedésének, a világjárvány felerősödésének, vagy a régiókon belüli emelkedő tendenciának. A köztudatban, mint hullám emlegetik. Kiemelte, hogy Európában általánosan emelkedik a vírusfertőzések száma. Hazánkban ugyan eddig enyhe emelkedést tapasztalhatunk, de ez előre jelzi a következő tendenciákat. Ez a tendencia leginkább a markánsan terjedő delta variáns miatt történik, mely jelenleg meghatározója a világ „covidenciájának”.

Fotó: Pixabay Közeledik a negyedik hullám

Hozzáfűzte, hogy a deltával fertőzöttek sokkal keményebben fertőznek és a terjedés nehezebben lokalizálható. Ezért veszélyesebb is mint az eddigi variánsok terjedése. Véleménye szerint ezért sokkal fontosabbá váltak a higiéniai szabályok, -amiket már megtanultunk-, de nem szabad elfelejteni fontosságukat.

Müller Cecília kiemelte, hogy túl sok azon információk megjelenése, melyek nem a valóságot tükrözik, ezért nehéz eligazodni mi a hamis és mi az igaz ezek közül. Ennek okán rendkívül fontos megérteni azt, hogy senki nem lehet teljesen tudatában azoknak a biológiai szabályoknak, amik mozgatják a vírus jelenlétét.

A vírus megállításának fontos részei a fiatalok- közölte Szlávik János

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa elmondta, a fiatalokra sokkal veszélyesebb a delta variáns, mivel jobban terjed és sokkal erőteljesebb is- mint az eddigiek. Ezért most még inkább fontosabb a fiatal korosztály oltottsága! Kiemelte, hogy a delta variáns már a tünetek megjelenése elött is fertőző, ezért sokkal veszélyesebb, mint az eddigi kovid vírusok. A főorvos hozzátette, hogy a fiatalok körében egyre inkább terjed az oltási kedv, sőt kifejezetten trendivé vált az oltás.

Covid cikhez hasznos linkeke

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Fotó: Pixabay A fiatalok beoltása rendkívül fontos!

Emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Tíz nagyvárosban emelkedett a szennyvíz koronavírus-koncentrációja. Mivel ezek az adatok előrejelzésként is szolgálnak a szakemberek számára, az is biztosan kijelenthető, hogy a fertőzöttségi számok is növekedő tendenciát fognak mutatni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint: Budapest környékén, Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin, Százhalombattán, ezenkívül Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szombathelyen mérsékelten van jelen. A harmadik hullámnál is tapasztalhatóak voltak ezek a jelek, mely után gyorsan begyűrűzött a vírus és robbanásszerűen emelkedett a megbetegedések száma. Szlávik János szerint- amennyiben ez a tendencia marad -nem lesz elkerülhető, hogy szigorításokat hozzon a kormány, mint például a maszk viselése.

„A szennyvízeredmények azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma továbbra is emelkedni fog”

C.1.2 Ahogy a szakemberek elmondták, jönnek az újabb variánsok

C.1.2 a Dél-Afrikában felfedezett vírustörzs megint veszélyes lehet. A megjelenése nem volt meglepő, de ettől függetlenül egyre jobban terjed ez a variáns is. Ami kétségtelenül fontos lehet, hogy a delta variánsban található mutációk is benne vannak. Ettől függetlenül a WHO nem vette fel azon variánsok listájára, ami aggodalomra adhat okot. Ez csak azokra a variánsokra vonatkozik, amelyek fokozottan fertőznek, és közegészségügyi szempontból veszélyesek lehetnek.

A C.1.2 mégis felkeltette a virológusok figyelmét. Megan Steain virológus, a Sydney-i Egyetem Központi Klinikai Iskolájának immunológia- és fertőző betegségek oktatójának véleménye, hogy a mutáns törzs egyedi változásoknak, illetve különleges mutálódásnak az eredménye. Steain elmondta, alapvetően a félelemre semmi ok, hiszen a mutációk- mondjuk úgy -jönnek mennek és egyáltalán nem lehetünk biztosak abban melyik lehet veszélyes. Azt viszont kijelentette, hogy  az eddigi variánsok ellen is hatékonynak bizonyultak az oltások.

Fotó: Pixabay Mindenki küzd a világjárvány ellen.

A Magyar Tudományos Akadémia a kovid ellen

Freund Tamás Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke állást foglalt a harmadik oltás kapcsán. Véleménye szerint a kötelező regisztrációt el kéne törölni, viszont az időseknél az antitest méréseket támogatásban kéne részesíteni. Azt is fontosnak tartja, hogy aki eddig még nem oltatta be magát, mielőbb tegye meg a megfelelő lépéseket, hiszen az általános átoltottság közös érdek. Állásfoglalásában azt is közölte, miszerint a delta varián hazánkban is markáns terjedésnek indult- és rendkívül fontos felkészülni a negyedik hullám érkezésére.

Freund Tamás leszögezte: „a védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszköze „

Ez azokból az adatokból is kiderül, miszerint a vírus által kórházi kezelésre szorulók között többnyire az oltatlanok szerepelnek. A védőoltás fontossága egyértelmű, hiszen a koronavírus megbetegedések és azok hatásai károsítják a szervezetet, hosszú távon is. Érrendszeri-, idegrendszeri elváltozásokat okozhat. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, az egészségügyi dolgozók és a lecsökkent immunrendszerrel rendelkezők. Számukra kifejezetten ajánlott a harmadik oltás felvétele. Különösen fontosnak tartja a 12-18 évesek oltását a szervezet ellenállóképessége és a vírus közvetlen terjedése kapcsán. Illetve a fiatalabbak körében is előfordulnak súlyos, hosszú távú károsodást okozó Covid-19-kórképek.

Megemlítette azt is, hogy érdemes lenne felmérni milyen kapcsolat van a szegényebb települések és a vakcina visszautasítása között és támogatási lehetőségeket kidolgozni az általános átoltottság növelésének érdekében.

Továbbá az is közölte, hogy az akadémia megbízást kapott a miniszterelnöktől „egy poszt-Covid-stratégia” kidolgozására, melyre 2022-től jelentős forrást biztosítanak.

A Harmadik covid oltás az Izraeli adatok alapján

A Pfizer vakcinájáról újabb adatok jelentek meg a harmadik oltás kapcsán. Ezek alapján elmondható, hogy növeli a védelmet. Ezek szerint ami roppant fontos- az idősebb korosztály számára a szervezet védekező képessége négyszeresére emelkedik a harmadik oltás után. Az első kettő úgymond alapimmunizáláshoz képest a súlyos betegségektől való védelem és a kórházi kezelések szükségessége legalább négyszeresére csökken. Egyértelmű tény, hogy a vírus lefolyását illetően is sokkal enyhébb tüneteket produkálnak a háromszor oltottak és a vírust is sokkal kevésbé veszi fel a szervezet.

Rossz hír a COVID-19 kapcsán.

A kutatók megállapították, hogy a koronavírus (covid) kutatásának alapvetése- a vírus eredetének megállapítása- egyre szűkebb lehetőségeket kínál. Az a pandémia kezdete óta eltelt idő egyenesen arányos a vírus keletkezésének és kutatásának lehetőségeivel. Ahogy az idő halad úgy szűkülnek a lehetőségek arra vonatkozólag, miként került a világba.

A WHO a vírus eredetének felkutatására létrehozott kutatócsoportja szerint az időablak, melyen belül még van esélyünk kideríteni hogyan indult a pandémia- lassan be fog zárulni. Ez azért is kétségbeejtő, mert a megvizsgálható személyek tekintetében- lassan lehetetlenné válik az eredetkutatás. Az adatok hiányában lehetetlenné válik a kutatás, mivel az együttműködések terén eléggé zötyög a szekér. A Kínából származó adatok esetlegesek és politikai vonatkozásuk révén egyáltalán nem kielégítőek.

Fotó: Pixabay Tovább folynak a WHO kutatásai.

A WHO az év elején küldött kutatócsoportot a kínai Vuhanba, ahol 2019 decemberében az első koronavírusos betegekkel kapcsolatban adtak adatokat. Az eddigi megállapítások alapján azt feltételezik, hogy állatokról került át a vírus az emberi populációra, de semmi biztosat nem tudnak. Az antitestek szintje egyre elenyészőbb és csak a 2019 előtt megfertőződött emberek vizsgálati eredményei mérvadóak a kutatások kapcsán

A vélemények eltérőek ezen a területen is, hiszen a kutatások több szálon futnak. A denevérek és a megjelenést követő vuhani adatok mérvadóak, viszont a további kutatások lehetetlen mivoltja miatt egyre elenyészőbb fontossággal bírnak.

A WHO szakemberei által eddig tudomásunkra jutott adatok konklúzióját és a levonható következtetéseket figyelembe kell venni, hiszen a vírus evolúciójának alapköveiről beszélünk. A vírus eredete több szálon is fut. Lehetett a denevértől, vagy laboratóriumi kísérletek szökevényeként, viszont bizonyítékot ezeddig egyikre sem találtak.

 

Fotó: Pixabay

Forrás: infostart, MTI

Olvass tovább

48 ezer diákot regisztráltak a szülők iskolai oltásra

Rekordszámú fertőzöttet regisztráltak Izraelben

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!