spot_imgspot_img
spot_img

Budapesti életképek, jelenetek

-

Article Top Ad (AdSense)

A Kiscelli Múzeumban „Itt van a város, vagyunk lakói” – Budapest Fotófesztivál 2023 című anyagban a főváros sok arcát láthatjuk. A kiállító fotográfusok munkáiban Budapest lakói, épületei, múlja és elképzelt jövője is megjelenik. A Kiscelli tárlatán járva összeszedtem pár kedvenc képemet. 

 

Komplex múzeumi élmény

A Kiscelli Múzeum komplex múzeumi élményt ígér, hiszen több stílusú és témájú kiállítás is várja itt az érdeklődőket. Két izgalmas  időszaki kiállítását is ajánlottam már nemrégiben, mindkettő nagy érdeklődésre tartott és tart számot. A száz éve született Mácsai István Elmozdul a fal anyaga már csak ezen a hétvégén (április 23-ig) látható. Erről itt olvashatsz: Pesti fiatalok

Mácsai István képei
Mácsai István képei a Kiscelli Múzeumban, bcoolmagazin/ R.Szabó Zsuzsa

A VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténetét bemutatót kiállítás azonban még május végéig megtekinthető. Ez a hatalmas és sokszínű anyag pedig a múzeum Sziklapincéjében kapott helyet. Erről pedig ebben az cikkben olvashatsz: Kutyás kiállítás 

kutyás kiállítás
kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

„Itt van a város, vagyunk lakói”

A fotókiállítás projektje  Budapest 150 emlékév részeként valósult meg. A képek a 150 éves város múltját és jelenét, hangulatát a városban élő embereket mutatják be fotográfusok szemén, azaz fényképezőgépén keresztül.

A képek arra keresik a választ:

  • hogyan viszonyulunk mindahhoz a művészeti örökséghez, mely körülvesz
  • miképp körvonalazódik a város jövője
  • milyen ma Budapesten élni és milyen urbanisztikai törekvések formálják a város képét
  • az életmódbeli, kulturális vagy éppen fogyasztási szokások hogyan nyomják rá bélyegüket a városra
  • hogyan viszonyulnak a város különböző időszakban és stílusban épült részei egymáshoz

A tárlat alkotói autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóriporterek, akik különböző irányból reflektálnak arra a komplex településformára, amelyet  Budapestnek nevezünk. a képek melletti leírásokban a készítő motivációjáról, céljáról is olvashatunk.

Íme néhány munka a tárlatról:

Budapest kezei

Dobos Flóra Budapest kezei alkotásához az alábbiakat írta: „Mindig nagyon szerettem az apró részleteket felfedezni a körülöttem lévő világban. Kiskoromban és még sokszor most is szeretek történeteket kitalálni az emberekhez, akiket pár másodpercre látok a buszon vagy a metrón. Korábban is néha fényképezte, eberek kezeit a városban, ha szépnek vagy izgalmasnak találtam, de igazán 2020-ban kezdtem el. Azóta az utazásaimnak szerves része a kezek megfigyelése és megörökítése. Nagyon sok kezet fotóztam már így le, szinte jegyzetszerűen, mintha leskiccelném őket, így ezek az emberek megmaradnak éppen azzal a cselekvéssel, amit akkor végeztek, amikor elkaptam őket.”

Budapesti életképek
Dobos Flóra:Budapest kezei, bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

Egy eltűnt világ emlékére – a MOM múltjából egy darab

Ezt a képet azért választottam a cikkhez, mert roppant érdekes, hogy egy most bevásárlóközpontként ismert hely micsoda emlékek helyén épült fel! Mészáros László a Magyar Optikai Műveknek állított emléket fotóival. A MOM a huszadik század elején indult és 1998-ban az épület lebontásával végleg eltűnt. Mészáros László képei mellé írt szövegéből idézek:”A bontást úgy éltem meg, mint egy temetést, és ehhez méltón 9×12-es fekete-fehér síkfilmre rögzítettem ezt a visszafordíthatatlan pillanatot örök emléket állítva ennek az igazán fontos épületnek.”

Budapesti életképek
Mészáros László:MOM-sorozatából, fotó. bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

A szocializmus tömegcikkei

Kerekes Emőke BOX-Maradványok képei a 60-as, 70-es évek Magyarországáról üzennek.  Az állami építővállalatok, a házgyárak ontották magukból a panellakótelepek építéséhez szükséges betonelemeket. A sok maradékot pedig fel kellett használni. Olyan mennyiségben állítottak elő betonból virágládákat, hogy még napjainkban is a közterek látványához tartoznak.

Budapesti életképek
kerekes Emőke: BOX-Maradványok fotó:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

Felülnézetből

Vörös Nikolett a nagy bérházak udvarait és gangjait örökítette meg, mivel megannyi történetet rejtenek ezek a helyek. Mintha vele hajolnánk ki a korláton és néznénk le.

Budapesti életképek
Vörös Nikolett: Múlt, Jelen és Jövő Kiscelli Múzeum kiállítása

Ha érdekel a”Itt van a város, vagyunk lakói” – Budapest Fotófesztivál 2023 kiállítás, akkor itt nézheted meg a részleteket: Kiállítás

Ezeket is nézd meg:

Itt egykor a csillárról is táncoslányok lógtak

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!