Bizarr és lenyűgöző lények a lélek mélyéről

-

Izgalmas belső utazásra hívnak Nagy Ágnes szobrászművész különleges zoomorf figurái. A Várkert Bazárban látható Ezek nem állatok! című ingyenes kiállításon bizarr, egyedi alkotói megoldásokkal készült lényekre csodálkozhatsz rá.

Ezeket a furcsa pózokban lévő állatokat látva eszünkbe juthatnak gyermekkorunk fantáziaképei, vagy az álmaink, tudatalattink szürreális lényei. Nagy Ágnes szobrászművész célja ugyanis pont valami hasonló: előhívni érzéseket, élményeket a lelkünk rejtett dimenzióiból.

Az acél bika, a különös lábú elefánt, az aranyszínű oroszlán, a mázazott, agyagból készült varacskos disznó, és a bronz rinocérosz az alkotó szerint a képzeletünk legvadabb tájairól érkeznek. A sajátos vizuális világot teremtő Nagy Ágnes állatkaraktereken keresztül fejez ki gondolatokat, érzéseket.

Egyes zoomorf figurák erősebb utalásokkal is élnek. Az üvöltő oroszlán például társadalomkritika, a hátán fekvő unikornis pedig azt üzeni, hogy mindannyian hatással vagyunk a környezetünkre, tetteinkkel éppúgy befolyásoljuk a saját sorsunkat, mint a világét.

 

A világon senki más nem dolgozik ezzel a technikával

Nagy Ágnes samottos agyagból úgy építi fel hatalmas szobrait, oly módon, hogy azok képesek legyenek megtartani magukat. Rendkívül bonyolult ez a technika, koncentrált tervezést és előkészítést igényel, hiszen semmiféle merevítést nem alkalmaz, hanem egy összetett statikai koncepció mentén halad. Ez a megoldás a világon is egyedülálló.

Fotó: Lábady István

Férfias erő, női energiák

A férfias lendülettel és erővel megformázott masszív testek mögött női energiák húzódnak. Ekkora szobrokat megalkotni, létrehozni nemcsak szellemi kihívás, hanem kemény fizikai munka is.

A szobrászművész a hitvallásáról, alkotói életútjáról így fogalmazott: „A Dürer metszet alapján készült első szobrom a rinocérosz mindent elárul az akkori megsebzett belső világomról. Az erős páncél nem véletlenül ennyire hangsúlyos. Ettől a szobortól lettem végtére is szobrász, itt találtam rá a vizuális nyelvemre. Mindennél tisztábban és világosabban megértettem, hogy mindazok a talentumok, amikkel születünk, közvetítői szerepre késztetnek bennünket, arra, hogy szépséget hozzunk a világba.”

A kiállítás helye: Budapesten a Várkert Bazár

A kiállítás ideje: 2020. szeptember 17-20

Ha szívesen néznél ingyenes tárlatot, ezt a lenyűgöző fotókiállítást is Neked ajánljuk:

Ezeket a lenyűgöző portrékat neked is látnod kell

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!