spot_imgspot_img
spot_img

Ezeket a lenyűgöző portrékat neked is látnod kell

-

Article Top Ad (AdSense)

A Portrait of Humanity 2020 (Az emberiség portréja 2020) pályázat nyertes fotóiből nyílt ingyenes kiállítás Budapesten, a Capa Központ 8F Galériájában. A világ számos kultúrájából merítő tárlat azzal a céllal született, hogy megmutassa, több dolog köt össze bennünket, mint ami elválaszt egymástól. 

A képek erős érzelmeket váltanak ki

Amikor belépsz a kiállítótérbe, készülj fel rá, hogy pár tucat olyan képet fogsz látni, ami szíven üt, megdöbbent, könnyet csal majd ki a szemeidből. Egyrészt azért, mert van köztük olyan, ami a mi kultúránk felől tekintve teljesen idegen élethelyzeteket villant fel, másrészt azért, mert a halál és az elmúlás, az ember védtelenségének és sebezhetőségének torokszorító valósága is megjelenik bennük.

Fájdalom, önelfogadás, emberség

A British Journal of Photography kiadója, az 1854 Media hirdette meg a Portrait of Humanity 2020 nyílt fotópályázatot, amivel lehetőséget nyújtottak a fotósoknak megmutatni, ők hogyan tudnák képekkel elmesélni, mint jelent embernek lenni ezekben a zaklatott, zavaros időkben. A világ vezető intézményeiben dolgozó fotószerkesztőkből, kurátorokból és fesztiválrendezőkből álló zsűri a több ezer pályaműből mindössze harminc képet és három sorozatot választott ki győztesként, a tárlaton ezt a válogatást láthatod.

A képek az egyén fontosságát, a közösség erejét és az összefogás jelentőségét kívánják megragadni és demonstrálni. Láthatod itt a 8F Galériában Eric Demer portréját Greta Thunbergről, aki éppen Kanada történelmének legnagyobb demonstráló tömegét szólítja meg. Elidőzhetsz Marie Hald önszeretetet és önelfogadást ünneplő fotográfiája előtt, ami a pozitív testképért küzdő aktivista, Martéról készült.

Ízelítőként megmutatunk pár képet, és azok rövid háttértörténetét

A megrázó és mélyen megérintő fotókat a kiállításra hagytuk, így a könnyebben befogadhatók közül válogattunk.

Xueli- Albinizmussal élő kislány portréja

Portrait of Humanity 2020 kiállítás, Budapest, 8F Galéria

Brock Elbank képén Xueli látható, akinek örökbefogadó anyja megkereste a fotóst, hogy készítsenek egy portrésorozatot az albinizmussal élő kislányáról. Xueli Hollandiában l, eredetileg Kínából származik. Rendkívül korlátozott a látása, és a szemét zavarja az erős fény. A fotós szerint neki van a leggyönyörűbb, finomszálú haja, amit valaha látott.

Nomád élet

Portrait of Humanity 2020 kiállítás, Budapest, 8F Galéria

Naomi Goddard fotóján egy tibeti kislány áll tűzgyújtáshoz használatos gallyakkal a kezében. Nincs olyan meghatározott hely a számára, amit otthonnak nevezhet. A lány családja folyamatosan a jak csordát követi, amely friss legelőkre vezeti őket. A nomádok közül sokan tartanak a hagyományos tibeti életforma megszűnésétől, mivel a kínai kormány a sztyeppéktől távol, állandó lakóközösségekben való letelepedésre ösztönzi őket.

Akodessawa #01- Piton a vudupiacon

Portrait of Humanity 2020 kiállítás, Budapest, 8F Galéria

Francesco Merlini képén Bertin épp egy pitonnal játszik az Akodessawa Fétispiacon, a világ legnagyobb vudupiacán, ahol saját standja van. Gyakran alkalmazott módszer porított kígyófogat beadni újszülötteknek injekció formájában kígyómarás elleni védelemként.

Hanoi motorkerékpárjai- A labdás ember

Portrait of Humanity 2020 kiállítás, Budapest, 8F Galéria

Jon Enoch fotója egy motoros futárról készült, aki a Hanoi belvárosában található strandoknak és boltoknak szállít árut. A város most a motorkerékpárok kitiltását tervezi a belvárosból,  a gazdasági növekedés miatt egyre inkább kisteherautók veszik át a két keréken guruló futárok helyét.

A budapesti tárlat a Portrait of Humanity 2020 nemzetközi vándorkiállítás egyik állomása.

A 8F Galáriában október 11-ig látható tárlat anyagában van olyan megrázó fotó is, ahol egy mellrákban szenvedő nő megengedte, hogy a műtétje előtt egy utolsó, még saját melleit is ábrázoló fényképet készítsen róla a fotós. A képek végignézése után katarzisod is lehet, így egy frissítő, gondolatrendező sétára biztosan szükséged lesz.

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!