spot_imgspot_img
spot_img

Beköltözhet az életünkbe Alíz, a robotkutya

-

Article Top Ad (AdSense)

Nemrégiben Magyarországra érkezett a Boston Dynamics 22 millió forint értékű robotkutyája, Alíz. A látványos robottechnikai fejlesztéseket folytató cég első kereskedelmi forgalomban kapható termékének legelső hazánkba jött példánya egy futurisztikus eb.  A négylábú, arc nélküli robotkutya rengeteg dologban a segítségünkre lehet. Sci-fi filmekbe illő videót is mutatunk cikkünkben. 

 

A robotkutya képességei, tulajdonságai

A jövő szó szerint az ajtónkon kopogtat. Itthon elsőként Magyarországon az Alza.hu teszteli és mutatja meg a nagyközönségnek a Boston Dynamics fejlesztését, Spotot, amit a nagyközönség Alíznak nevezett el.

A bámulatos találmány, ami nemcsak megjelenésével és képességeivel hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy akár forradalmasíthatja az ipari és katasztrófavédelmi munkákat, ugyanis automatizált feladatokat is képes ellátni és olyan körülményeket is kibír, amiket az emberek nem.

Az egy méter hosszú, és több mint 30 kg tömegű robotkutya képes különböző minőségű felületen járni akár 6 km/h-ás sebességgel is. Kamerákkal érzékeli 360 fokban a környezetét, és maximum 14 kg terhet tud szállítani. A cserélhető akkumulátor 90 percig képes működésben tartani a vízálló eszközt akár esőben is, vagy mérgező gázzal, radioaktív sugárzással szennyezett légkörben.

A fejetlen kutya cserélhető akkumulátorával tehát másfél óráig képes működni zavartalanul, ezután pedig mintha lefeküdne aludni, a hasára fekszik. Ha kikapcsoljuk Alízt, vagy egyszerűen csak lemerül az akkumulátora, akkor  a földre ereszkedve kutyásan nyugovóra tér.

robotkuyta alza
kép: alza.hu

Az Alza teszteli Alízt, aki négy lába segítségével könnyedén megbirkózik a lépcsővel, képes az akadályokat kikerülni, de akár az ajtók kinyitására is alkalmas. Ami az egyik legértékesebb és legkihasználhatóbb képessége, hogy be tud menni olyan helyekre, ahova az ember nem. Olyan épületbe is, ahol megmérheti a mérges gáz szintjét, ami rá nem veszélyes.

robotkutya
kép: bostondynamics.com

A webáruház oldalán ez a szöveg áll a nem éppen házi kedvencnek kitalált robot képe mellett:

„Hogyha Téged is vonzanak a legérdekesebb technológiák, akkor ne maradj le a Boston Dynamics Spot robot értékesítésének kezdetéről. Ez egy csúcs-modern házőrző robot, amelyet eddig talán csak a sci-fi filmekben láthattál.”

A szapora mozgású, farok és fej nélküli csodakutya ára még nem elérhető.

Táncoló humanoid droidok és egyéb cyber-lények

A Boston Dynamics-nél nem csak robotkutyák kivitelezésével foglalkoznak, ők fejlesztik az Atlas típusú humanoid droidokat is, akiket ámulattal nézhetünk sok videóban. (Lentebb mi is mutatunk egyet.) Ezek az emberi mozgásokat is imitáló doridok zenére táncolnak és egyéb, emberekre jellemző tevékenységet próbálnak meg véghez vinni. Ezek az emberszerű cyber-lények másfél méter nagyságúak és 80 kilogrammot nyomnak. Kialakításuk lehetővé teszi, hogy bukfencezzenek vagy éppen leguggoljanak, hogyha arra programozzák be őket.

Ha láttad Will Smith főszereplésével az Én a robot című filmet, kicsit úgy érezheted, hogy megérkeztünk az abban vizionált jövőbe…

táncoló robotok
Táncoló cyber-lények    kép: Bostondynamics videójából

A robotika nagyágyújáról, a cégről

A céget Marc Raibert alapította az Egyesült Államokbeli Massachusetts államban, 1992-ben. Eredetileg az MIT intézet égisze alatt működő társaságként indult, amely fokozatosan került át, például, a Google, majd a japán SoftBank Group tulajdonába, 2020 decemberéig pedig főleg a Hyundai autógyártó vállalat alatt bontogatta szárnyait. Az évek során a vállalat vezető innovátorrá vált a „mobil” robotika területén.

 

Ezeket a videókat nézd meg!

Hihetetlen, hogy hol tart napjainkban a robotfejlesztés. Az arc nélküli kutyáról már több mint 11 millióan látták ezt a videót:

Ezt a videót se hagyd ki, ebben pedig a Boston Dynamics más robotfejlesztései táncolnak az elképesztő mozgást produkáló kutyával:

Cikkeink hasonló témában:

Az űrhotel belátható időn belül valóság lesz

Így néznek ki a sofőr nélküli önvezető áruszállítók

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!