spot_imgspot_img
spot_img

Így néznek ki a sofőr nélküli önvezető áruszállítók

-

Article Top Ad (AdSense)

A világon elsőként a Nuro kapott engedélyt arra, hogy forgalomba állítsa a saját önvezető kisáruszállítóit Amerikában.

Az R2 névre keresztelt járművek a világon első sofőr nélküli áruszállítók, amelyek közúton közlekedésre is engedélyt kaphatnak.

Árukat szállít, nem embereket

Az elektromos autó teljesen önvezető, a mérete egy normál személygépkocsinak a fele. A Nuro R2 robotfutárok csak árut szállítanak, városi és külvárosi utcákra tervezték őket, a maximális sebességük 40 kilométer óránként.

Mivel az R2-t kifejezetten termékek, és nem személyek szállítására tervezték, így az a kritikus helyzetekben előbbre helyezi a többi közlekedő biztonságát a saját szállítmányáénál. Az autonóm szállítóeszköz lézeres LIDAR-technológiát használ, és felismeri például a szirénázó járműveket is.

Mivel az áruszállítóknak nincs sofőrje, többlépcsős tesztelés szükséges. A rendszer háromszintes engedélyezési folyamatában az autók először egy biztonsági sofőr mellett végzett tesztfázisban vesznek részt, ezután már humán ellenőrzés nélkül működik. A kereskedelmi üzemmód az utolsó szakaszban indulhat be. Ennek a többlépcsős folyamatnak már a végén járnak.

Ahogyan azt a Forbes oldalán is olvashatjuk, az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma tavaly áprilisban jóváhagyta a cégnek, hogy a Nuro R2 autókat  – amelyekben nincsen hagyományos pedál, szélvédő vagy tükrök – használják az utakon a Szilícium-völgyben.

A Nurót a Google két korábbi mérnöke alapította, és a japán Softbank biztosította a finanszírozást.

Önvezető autó
kép: www.nuro.ai

Az önvezető járművek vér és gyógyszerek szállításába is részt vehetnek

A tervek szerint mintegy 2 év alatt 5000 R2-est indítanak útnak Amerika szerte. A Nuro tevékenységének fókuszában kezdetben a fogyasztási cikkek szállítása, például az idősek napi szükségleteinek eljuttatása áll. Hosszabb távon a cég járművei bekapcsolódhatnak a kritikus szállítmányok, például a vér vagy a gyógyszerek sürgősségi kiszállításába is.

forrás: iotzona.hu 

Ebben a videóban megnézheted a robotfutárt:

Cikkeink hasonló témában:

Online oktatás: a digitális megosztottság ellen harcol a Bentley

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!