Aranyárban van egy átlagos ingatlan az idei VB házigazdájánál

-

A 2022-es FIFA VB mérkőzéseinek otthont adó Katar kilenced akkora alapterületű ország, mint Magyarország.

Az idei év első negyedévében Katarban zárult ingatlaneladások száma a hazai adatok mindössze 3%-át teszi ki Az átlagos ingatlanár az arab emírségben azonban a 422 millió forintot is felülmúlja.

fotó: unsplash

Íme a Duna House kis színese a katari ingatlanpiacról!

Múlt vasárnap, november 20-án kezdetét vette a 2022-es FIFA labdarúgó-világbajnokság, amelynek ezúttal egy közel-keleti arab emírség, Katar ad otthont. A négy évente megrendezésre kerülő, rangos sporteseményt elsőként 1930-ban, Uruguayban szervezték meg, az eddigi világbajnokságok között azonban még egyszer sem nyerte el a házigazda szerepét ilyen kicsiny alapterületű, de ennyire gazdag állam. A 22. világbajnokságot szervező Katar alapterülete mindössze a kilencede Magyarországnak, lakossága a 2017-es népszámlálás szerint 2,6 millió fő volt, míg az idei év becslése alapján már megközelíti a 3 milliót is. A világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkező országában a lakosság 80%-a (1,18 millió fő) a fővárosban, Dohában él. „A főváros népsűrűsége kiugróan magas, 2574 fő/km2, alapterülete megegyezik a Tisza-tó mellett található Abádszalókéval, ahol mindössze 31 fő osztozik egy négyzetkilométernyi területen.” – ismertette az adatokat Benedikt Károly, Duna House PR- és elemzési vezetője.

A katari ingatlanpiac sem úszta meg a járvány következményeit

Ahogy más országokban, úgy a katari ingatlanpiacon is sebet ejtett a világjárvány, azonban a COVID-19 negatív hatásait követően jelentős fellendülést tapasztaltak a szakemberek a sporteseményt megelőző időszakban. A világ egyik legnépszerűbb sportrendezvényének szervezőjeként, a befektetők és az első lakásvásárlók magabiztosabban fektették be pénzüket az ingatlanpiacon. Egy ingatlanpiaci jelentés szerint a fővárosban 23 százalékos áremelkedés jelentkezett az átlagos bérleti díjak tekintetében. 50 kilométerre Dohától, Katar egyik legnagyobb városában, Al Khorban pedig 38 százalékos volt az áremelkedés ugyanebben az időszakban – állt az arabianbusiness.com-on megjelent összefoglalóban. A 2022-es első negyedévben a helyi adatok szerint 1251 ingatlantranzakciót zártak, 4,85 milliárd QAR értékben.

fotó: unsplash

„A hazai ingatlanpiac adatait a katariakkal összehasonlítva jelentős különbség mutatkozik. A Katarban zárult tranzakciók száma a magyarországi első negyedéves adatok körülbelül 3%-át teszik ki, azonban az átlagos ingatlanérték terén labdába se rúghatnak a magyarok. Egy ingatlan átlagos eladási ára 3,876 millió katari rialra jön ki, amit, ha 108,9 forinttal szorzunk, megkapjuk, hogy az értékesített katari ingatlanok átlagos eladási ára 422,5 millió forintos összeget jelent. A Duna House kínálatából ezért az összegért például egy XII. kerületi, 1200 m2-es telken található, Széchenyi hegyre panorámás, háromszintes, 8 szobás svájci villa kapható.” – tette hozzá Benedikt Károly.

Norvégiában található a világ legzöldebb fővárosa

Világvárosok, amelyeknek becenevük van

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!