spot_imgspot_img
spot_img

Norvégiában található a világ legzöldebb fővárosa

-

Article Top Ad (AdSense)

Skandinávia az utóbbi években a világ legkörnyezetbarátabb régiójává vált. Míg Svédországban a szemét 99%-át újrahasznosítják, Finnországban sóakkumlátorok segítségével fűtenek. Norvégia pedig az első zéró káros anyag kibocsátású tömegközlekedési hálózatával járul hozzá a globális felmelegedés megfékezéséhez.

A tervek szerint 2023-ra Oslo a világ első olyan fővárosa lesz, amely teljesen elektromos tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik majd.

Elektromos busz Oslo belvárosában (Fotó: Reuters)

Az újonnan elfogadott közlekedési szabály értelmében a korábban dízelüzemelésű buszokat 450 elektromos buszra cserélik, egy körülbelül 500 millió koronás program keretében, amely Sirin Stav alpolgármester szerint hosszú távon pénzt takarít meg a városnak.

Mind a buszok karbantartása, mind pedig az üzemeltetésük is lényegesen olcsóbb.” – nyilatkozta az alpolgármester. – „Hosszú távon ez egy mindenki számára előnyös megoldás.”

Dízel helyett elektromos megoldás

Ingvild Roerholt, a ZERO norvég környezetvédelmi csoport közlekedési kérdésekkel foglalkozó tanácsadója szerint a buszok kiépítése fontos előrelépést jelent a város számára.

Modern villamos belső (Fotó: Reuters)

A programmal szeretnék ösztönzi a többi várost is, hogy kövessék Oslo példáját. A 700 000 lakosú város már a legtöbb kompot, – amely a fjordokon közlekedik – átalakította dízel üzemelésből elektromossá.

A jövő még kérdéses

Fontos azonban, hogy Oslo a jövőben gondoskodjon arról, hogy átlátható legyen, mekkora károsanyag-kibocsátás kapcsolódik ezeknek a kompoknak és járműveknek a gyártásához.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!