spot_imgspot_img
spot_img

A világ 7 lélegzetelállító borvidéke, amelyet egyszer az életben látni kell

-

Article Top Ad (AdSense)

A világon szinte mindenhol készítenek borokat, de vannak olyan tájak, amelyek hangulatuknál és adottságaiknál fogva nem csak fenséges borokat kínálnak, hanem ezernyi más élménnyel is rabul ejtenek. Ezek a mi kedvenc borvidékeink, ahová legalább egyszer az életben muszáj ellátogatni.

Burgundia, Franciaország

Franciaországnak száz arca van: akárhová is megyünk egy új életérzést és egy új hangulatot ismerhetünk meg, amely garantáltan rabul ejt. Ilyen az összes francia bortermő vidék is, de Burgundia különösképpen, élén Chablis édes kis városával és híres szőlőskertjeivel, ahonnan már a XV. századtól kezdve exportálják a bort. Nem is akármilyet, hanem kizárólag az elegáns ízvilággal rendelkező chardonnay-t, amely a terület egyetlen engedélyezett szőlőfajtája és a burgundiai fehérborok királynője.

Veneto, Olaszország

Ha Itália, akkor elsőre mindenkinek Toszkána jut eszébe és a lágyan zamatos Chianti borok, pedig Veneto tartomány is egy hamisítatlan bortermő vidék, amelynek specialitása az egyik kedvenc nyári borom, a Prosecco. A fehérszőlőből készült habzóbor megtestesíti mindazt, amit Itáliában imádunk: a gyönyörű lankás tájat és a laza, felszabadult olasz életstílust. Ez az észak-olasz terület egyébként az ország legnagyobb bortermelő vidéke, leghíresebb városait – Velencét és Veronát – mindenki ismeri. Azt viszont kevesen tudják, hogy szintén ebből a régióból származik a Chianti után a második leghíresebb olasz vörösbor az Amarone, amelyet Valpolicella vidékén termő szőlőből készítenek.

La Rioja, Spanyolország

A spanyol Toszkána a franciáknak köszönheti sikerét és hírnevét, ugyanis amikor Bordeaux vidékén kitört a filoxéra járvány és elpusztult szinte az összes szőlőtőke sok francia szőlősgazda és nagykereskedő költözött át ide. A régióban a vörösborok játszák a főszerepet, amelyeket legjobb az olyan régi történelmi nagybirtokon megízlelni, mint a Marques De Murrieta, ahol a spanyol vidékre jellemző izgalmasabbnál izgalmasabb fajtákat kóstolhatunk meg.

Alentejo, Portugália

Jóllehet Porto és a Duoro folyó völgye a legismertebb portugál borvidék, a délebbre található Alentejo mégis valahogy különlegesebb számomra. Itt pezseg a vidék és száz színben játszik a táj: ez a búzamezők, az olajfaligetek és szőlőtőkék birodalma; a helyiek szerint ez „Portugália kertje”. A régió Lisszabontól mindössze másfél órás autóútra fekszik, és nagyjából ugyanennyire, ha a népszerű nyaralóhely, Algarve sziklás partjaitól indulunk. A történelmi Évora városának utcáin sétálgatva nem csak számtalan múltidéző látnivalót csodálhatunk, de az Alentejo (vagyis a Tejo folyón túli) régió őshonos szőlőiből – mint az aragonez vagy az alicante bouschet – készült izgalmas fehér és vörösborokat is kóstolhatunk.

Mendoza, Argentína

A chílei határtól keletre fekszik Argentína legnagyobb bortermelő vidéke. A lankás domboldalakon elterülő szőlőültetvényeken készülő borok utaánozhatatlan ízvilágát az ültetvények mögött magasodó Andok égbe törő csúcsainál megrekedő felhőkből aláhulló csapadék adja. A tartomány fővárosa, A XVI. században alapított Mendoza városa egy igazi ékszerdoboz: ugyan a XIX. században egy földrengés romba döntötte, mégis sokszínű épületeinek és a közeli Andok hegységnek hála elbűvölő hangulata van. Az itt élők szerint a vidék a világ legnagyobb bortermelő vidékei között van, ennek megfelelően igen sokszínű a borválaszték is a sauvignon blanctól a shyrah-n át, a cabernet sauvignon-ig.

Marlborough, Új-Zéland

A szigetország egy különleges és elvarázsolt világ, amelynek nincs párja a bolygón. Égbe törő hegycsúcsok, szikrázóan kék patakok és madárcsicsergős erdők váltják egymást, amelytől tényleg úgy érezzük, mintha egy mesébe csöppentünk volna. Talán ez a békés és sok helyen értintetlen táj lehet az oka az itt termelt borok intenzív, ugyanakkor trópusi zamatának. A déli sziget északi részén található Új-Zéland legnagyobb borvidéke, amely főleg Sauvignon Blanc-járól, de újabban már Pinot Noir-járól is híres. Fekvésének és éghajlatának köszönhetően a szigetország igen nagy hátránnyal indult, amikor annak idején a XIX. században megalapították az első borászatokat, de azóta egyre nagyobb sikerekkel büszkélkedhet.

Mosel, Németország

 

Bár Németország inkább a söreiről híres, egy magamfajta borrajongónak a Mosel folyó völgye maga a paradicsom. A Franciaországban eredő és Koblenz városáig kanyargó folyó nagyon ideális feltételekkel rendelkezik a bortermeléshez. Meredek szőlőütetvényeivel és több, mint kétezer éves kultúrájával Németország legrégebbi bőrtermelő vidéke. A maga nemében egyedülálló és mesésen szép, annak ellenére, hogy nem ez a legnagyobb szőlőtermelő régió. A vidék nemzetközi hírnevét zamatos rizlingjének köszönheti, ugyanis itt teremnek azok a szőlők, amelyekből a legjobb német rizlingek és más fehér borok is készülnek.

Természetesen a kiváló magyar borvidékekről sem feledkeztünk meg, és hamarosan a leghíresebb magyar bortermő régiókról is olvashatjátok írásunkat. De addig is, itt többet megtudhattok a balatoni magyar borokról.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!