spot_imgspot_img
spot_img

A rózsaszínű felső viseletének világnapja

-

Article Top Ad (AdSense)

Van, aki imádja, más pedig könyökből elutasítja ezt népszerű színt. Napjainkban egyet jelent a nőiességgel, a finomsággal és a gyengédséggel. Éppen ezért a társadalom nagy részéből visszatetszést vált ki, ha az erősebbik nem képviselői öltik magukra a rózsaszínt. De valóban kisajátítható egy szín? Sztereotíp szín-e a rózsaszín?

Valóban a nők színe?

Naiv dolog lenne azt hinni, hogy a kezdetektől fogva csak és kizárólag a nők viselhették ezt az érdekes színt. Nyugat-Európában először az 1700-as évek közepén vált divatossá a rózsaszín árnyalat, amikor az európai arisztokraták – férfiak és nők egyaránt – halvány, púderes változatokat kezdtek viselni a luxus és az adott társadalmi osztály szimbólumaként. Madame de Pompadour, XV. Lajos főúrnője annyira megszerette a színt, hogy 1757-ben a francia Sèvres porcelángyártó róla nevezte el gyönyörű új rózsaszín árnyalatát, a Rose Pompadourt. A rózsaszínt akkoriban nem tekintették „lányos színnek” – mindkét nemhez tartozó csecsemőket fehérbe öltöztették. Az árnyalatot valójában gyakran alkalmasabbnak tartották a kisfiúk számára, mert halványabb árnyalatú volt, mint a vörös színek, amelynek „férfias” katonai jelentése volt.

Rózsaszín férfi kabát az 1700-as évekből. (Fotó: Wikipédia)

Divattörténelem a 20. században

Ez a nézet egészen a ’20-as évek végéig élt. A Time Magazin egyik 1927-es számában megjelent egy felmérés a nemnek megfelelő színekről. Az eredmények szerint a válaszadók 60 százaléka a rózsaszínt a fiúknak tulajdonította. Egyesek a rózsaszínt a vörös árnyalataként írták le, és azzal érveltek, hogy alapvetően férfias, ezért a legjobban alkalmas kisfiúk számára – különösen, ha az egyetlen másik lehetőség a kék, amely gyengéd szín és a szüzesség szimbóluma. Más kiadványok azt javasolták, hogy a kék szemű csecsemőket kékbe pólyázzák, mert ez hízelgő, mások szerint pedig a barnák rózsaszínben néznek ki a legjobban.

Fotó: iStockphoto

A rózsaszínre, mint a lányok szexuálisan megkülönböztető színére való áttérés fokozatosan, a piac szelektív folyamata révén történt. A ’30-as években az üzletek azt tapasztalták, hogy az emberek egyre gyakrabban választották a rózsaszínt a lányoknak és a kéket a fiúknak, és ez a tendencia az 1940-es évekre már elfogadott normává vált.

Miért köthető a homoszexualitáshoz a rózsaszínű férfi ing?

A holokauszt idején a nácik létrehoztak egy jelölési rendszert, hogy azonosítsák azokat a különböző populációkat, amelyeket végül koncentrációs táborokba vittek. A rózsaszín háromszöget azokhoz rendelték hozzá, akiket „szexuális bűnözőknek” tartottak. Ez magában foglalta a homoszexuális férfiakat, a biszexuális férfiakat és a transznemű nőket.

A történészek úgy vélik, hogy szín feminizálása a második világháború utáni, a hagyományos, nyugati nemi szerepek visszaállítására irányuló erőfeszítés részeként kezdődött. Ahogy a nőket kiszorították a munkaerőből, és visszatértek az otthonukba, a hirdetők arra törekedtek, hogy újra nőiesítsék a gyengébbik nemet. Az ideális háziasszonyt most fodros, színes ruhákba öltözve ábrázolták, míg a férfidivat egyszerűvé és semlegessé vált, tükrözve közelmúltbeli katonai szolgálatuk egyenruháját.

Indiában a fiúk is bátran hordanak rózsaszínű inget (Fotó: iStockphoto)

Ezzel pedig elkezdődött egy olyan fajta sztereotipizálása a színnek a nyugati kultúrkörben, amely igencsak rombolóan hat. Hiszen gondoljunk csak bele, Ázsiában vagy épp Dél-Amerikában nagyon sok sötét színű hajjal rendelkező ember él, akiknek ráadásul bőrének árnyalata is tökéletesen passzol a rózsaszínhez. Divatszakértők szerint például a fekete a rózsaszín árnyalattal ötvözve kimondottan erős szexuális kisugárzást kölcsönöz viselőjének. Legyen szó férfiról vagy épp nőről.

Miért viselünk rózsaszínű felsőt február 22-én?

2007-ben a kanadai Nova Scotia nevű településen egy elsős gimnazista fiút zaklattak iskolatársai, amiért a srác az első napon rózsaszínű ingben jelent meg. De a két osztálytársa nem hagyta, hogy a zaklatók nyerjenek. Úgy döntöttek, hogy kiállnak és támogatják a diákot, állást foglalnak a zaklatás ellen azzal, hogy az iskolájukban mindenki rózsaszínű inget viseljen másnap. Valójában ez a két fiú annyira elhivatott volt, hogy elmentek egy diszkont boltba, és vettek egy csomó rózsaszínű inget, hogy mindenkinek adjanak, akinek még nem volt. Ezzel pedig létre jött a Rózsaszínű felső viseletének világnapja elnevezésű kezdeményezés azért, hogy az emberek kifejezhessék támogatásukat a gondoskodó, tisztelettudó, biztonságos és befogadó iskolai közösségek iránt. Ez egy olyan nap, amely arra ösztönöz mindenkit, hogy lépjen fel a zaklatás ellen, amikor ezt észre veszi az iskolákban, közösségekben, munkahelyeken, otthon vagy akár az Interneten.

Fotó: Flickr
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!