A Magyar Zene Háza, ahol a zene, a lélek szava szól hozzánk

-

A Magyar Zene Háza Budapesten a Vajdahunyad vára közelében, a Hősök terénél, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum közelében egy különleges, unikális épületként illeszkedik a Városliget fái közé. A Városligeti-tó szomszédságában lévő épületet Sou Fujimoto japán sztárépítész tervezte, aki természetközeli építményt álmodott és valósított meg.

A Magyar Zene Háza egy mesei világba hív, ahol a zene, azaz a lélek szava szól hozzánk.

 

Akár egy modern életfa

A Magyar Zene Háza meglepő formavilágával csalogató és izgalmas építmény. Mi a magyar kultúra napján, az épület megnyitásakor jártuk körbe Sou Fujimoto kortárs építészeti remekművét. A Városliget fái közé simulva a Magyar Zene Háza olyan, mint egy hipermodern életfa. Mintha egy sci-fi film díszlettervezője és egy szecessziós művész együtt találták volna ki ezt a szinte lélegző, karcsú oszlopos, aranyszín tetejű épületet. Sou Fujimoto  japán építész fantáziáját dicséri a megkapó zeneház.

Magyar Zene Háza
Magyar Zene Háza kép: bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

Magyar Zene Háza
Magyar Zene Háza kép: bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

 

Organikus tető alá rejtett zenevilág

Az organikus tetőszerkezet olyan, mintha egy hatalmas gombakalap lenne, ami lyukacsos felületén átengedi a fákat.  Az épület bámulatos lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hanghullám ihlette. Érdekes, hogy a tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden elem mintha légiesen könnyed volna, akár egy-egy zenemű.  A fénykutak segítik a belső terek természetes megvilágítását. A Magyar Zene Házába érkezve olyan, mintha egy külön világba csöppentünk volna, ahol minden roppant elegáns, a legkisebb részletekig átgondolt és egyedi.

A földszinti üvegből készült átlátszó koncertteremben olyan, mintha kinn lennénk a fák, a Városliget miliőjében. A parádés megoldásokkal teli épületnél a tervező nagy hangsúlyt fektetett a természet és az épített környezet kapcsolatára.

A gombakalapszerű tető megannyi izgalmas teret rejt. A zene szerelmeseit összetett és folyton megújuló zenei- és programkínálatát várja.  A Magyar Zene Háza olyan unikális külsejű és elrendezésű ismeretterjesztő központ, ahol megismerhetjük a magyar zenekincsünket az egyetemes zenetörténet részeként is. A honlapról csemegézhetünk az aktuális programokból. Állandó kiállításként a Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben tekinthető meg.

Magyar Zene Háza
Magyar Zene Háza kép: bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

 

Zenei témájú könyvek, ajándéktárgyak

A shopban pedig mindenféle különleges, zenével kapcsolatos könyvre, tárgyra lelhetünk.  A térszint alatt is vannak területek, ahol állandó és időszaki kiállításokat kapnak helyet, valamint az egyedülálló hangdóm is.  Felfele haladva a park szintje az előadóművészeté, ahol a természet és a zene összeszövődik, az üvegfallal határolt koncertteremnek és a szabadtéri színpadnak köszönhetően. Az épület emeleti szintje az oktatásnak ad helyet.

Magyar Zene Háza cikk
Zenei témájú tárgyak kép: bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

 

Zenés játszótér

A Magyar Zene Házához tartozik egy interaktív Zenés Játszótér is. Itt többek közt zenélő burkolat, marimba, sípoló párna és szélpipa is várja a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.

Ilyen remek dolgokra számíthatsz, számíthattok:

Magyar zene Háza bemutatás
Interaktív játszótér kép: bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

Magyar Zene Háza
Interaktív játszótér kép: bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

 

Egy „zöld” épület a zöldben

Üdvözlendő, hogy fenntartható és klímabarát megoldásokat is alkalmaztak a tervezés során. Az extravagáns ház energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik, 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a geotermikus energiát szolgáltatják. Az épület így nem csak megjelenésével kapcsolódik a parkhoz.

Ha belenéznél az épület elkészülésének kulisszatitkaiba, itt megteheted:

A közönség számára nemrég megnyílt mutatós épületet különleges formavilága, természetközeli hangulata miatt a Guardian, a Mail Online és a My Modern Met oldalakon is az év legjobban várt építészeti vagy művészeti attrakciói között tartják számon.

Aktuális programokért, részletekért érdemes meglátogatni a Magyar Zene Háza honlapját:

https://magyarzenehaza.com

Neked ajánljuk:

Palágyi Ildikó: „Merek stílusokon kívül gondolkodni”

10 őrült megoldás – tárgyak hangszerekből

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!