spot_imgspot_img
spot_img

A sokoldalú vlogger, Viszkok Fruzsi önfejlesztő könyvet írt

-

Article Top Ad (AdSense)

Viszkok Fruzsi nagyon népszerű vlogger, aki nemrégiben egy önfejlesztő, életvezetési könyvet is írt Tedd rendbe az életed! címmel.  YouTube csatornájának majdnem 400.000 feliratkozója van, Instagram oldalát pedig közel 420.000-en követik. Vele beszélgettünk blogolásról, YouTube csatornájának indulásáról, könyvírásról, harmonikus életről, digitális rendrakásról.

 

– Hogy indult az életedben a blogírás? Miért kezdtél el az internetre írni?

– Gimiben, 17 évesen kezdtem el a blogomat. Egy amerikai Youtuber lány személyisége, kisugárzása, pozitivitása, magabiztossága tetszett meg, ő inspirált. Neki először a csatornáját néztem, és felfedeztem, hogy van blogja is. Megtetszett, amivel ő foglalkozik. Így cseppentem bele ebbe a világba én is. A blogírás hobbiszinten indult, nem volt benne tudatosság. Kezdetben a saját szórakoztatásomra írtam, nem is kifejezetten akartam, hogy sokan megtalálják. Majd elkezdtem más magyar blogokat nézni. A kezdeti időben egymást olvastuk, egymáshoz kommenteltünk. Aztán egyre tudatosabban foglalkozni azzal, hogy milyen témáim lesznek, milyen posztot időzítek be. Az, hogy ebből meg lehessen élni, meg sem fordult a fejemben. Itthon akkor erre nem is volt még példa.

Viszkok Fruzsi interjú
kép:Viszkok Fruzsi

Fruzsi blogját itt tudod olvasni: https://www.viszkokfruzsi.hu

– A YouTube csatornádnak jelenleg majdnem 400.000 feliratkozója van. Hogy kaptál kedvet a vlogoláshoz?

– Alapvetően sosem szerettem szerepelni. A blog elkezdése után 3 évvel töltöttem fel az első videómat teljesen kísérleti jelleggel. A laptopom webkamerájával vettem fel azt a videót és annyira pozitív volt a fogadtatása, hogy az ösztönzött, hogy folytassam. Eleinte 1-2000-en nézték meg a videóimat, ez akkor óriási számnak tűnt a szememben.

– Mostanra nagyon színes lett a repertoárod. Könyvajánlóktól a szépségápoláson át a budapesti kávéházakig, századfordulós divatvilág bemutatásáig tarka a kínálat. Hogyan jönnek a témáid?

– A témák bővítése belülről jön. Az én érdeklődésem is folyamatosan változik. Folyton beemelek más témákat is. A Budapest Anno sorozatommal mondhatni szembe is mentem azzal, amire a nagyközönség kíváncsi, hiszen ez nagyon rétegtéma, de engem nagyon foglalkoztat. Tudtam, hogy nem ez lesz a legnépszerűbb tartalmam, de ettől függetlenül nagyon értékesnek tartom. Kevesebben nézik, de akik megnézik ezt a fajta tartalmat, azok  tényleg nagyon érdeklődőek. Ha valaki a videóim miatt elkezd érdeklődni a történelem iránt és kicsit jobban utánajárni Budapest várostörténetének, már megérte.

Fruzsi YouTube csatornáját itt tudod megnézni: https://www.youtube.com/viszkokfruzsina

– Az Instagramon jelenleg majdnem 420.000 követőd van. Ez egy más jellegű platform, megjelenési felület. Más közönséget szólítasz itt meg?

– Míg a blogomat inkább utazós tematikára szeretném átfordítani, addig az Instagram oldalam teljes egészében a YouTube csatornám kiegészítője. Egyszer főzés, egyszer olvasás a téma, próbálok minél változatosabb lenni. Közönség szempontjából lehet, hogy hátrány is, mert nem kifejezetten egy témával foglalkozom. Itt a téma önmagam vagyok, és minden, ami érdekel.

Fruzsi Instagram oldalát itt tudod megnézni: https://www.instagram.com/vfruzsi/

– Az írás nem áll tőled távol, ez egyértelmű, de honnan jött a könyvírás ötlete?

– A rendszerezéssel, tervezéssel kapcsolatos témában feltöltött videóim nagyon népszerűek lettek. Nem volt tudatos váltás ez sem. Legelőször a napi, heti vlogjaimban tűnt fel a téma, például az, hogy hogyan tervezek célzottan, hogyan rendszerezem a lakásomat. S azt vettem észre, hogy nagyon sok olyan dologra rácsodálkoztak a követőim, ami számomra evidens volt. Átgondoltam, ha ez nem mindenkinek ennyire magától jön, akkor érdemes a témával mélyebben foglalkoznom.

Viszkok Fruzsi interjú
kép:Viszkok Fruzsi

– Hasznos trükköket osztasz meg tehát a könyvedben velünk a külső és belső rendrakásról. Kiket szeretnél megszólítani és milyen területeket érintesz?

– Nem tudsz a fejedben, a napjaidban rendet rakni, ha rendetlenség van körülötted. Kívül is és belül is rendet kell raknunk ahhoz, hogy harmonikusan tudjunk létezni. A könyvem azt igyekszik megmutatni, hogy hogyan tehetsz rendet az otthonodban és a gondolataidban. A könyv azoknak szól, akik hasonló élethelyzetben vannak, mint én. A húszas, harmincas fiatal felnőtteket szerettem volna a könyvemmel megszólítani. Már gyermekkoromban is óriási átszellemüléssel tudtam a jegyzeteimet felírni, rendszerezni.

Személyes példáimon keresztül mutatom be a rendrakási módszereket. A naplózási és tervezési technikákat kifejezetten a könyv számára állítottam össze.

A napjaink egyik legnagyobb problémája a holmik felhalmozása. Ez sokszor nem is egy tudatos vásárlás eredménye. Sok olyan tárgy vesz minket körül, ami nem hasznos, ami nélkül tudunk élni. A selejtezéshez, szelektáláshoz és a rend megtartásához is adok tanácsokat. A Tedd rendbe az életed! tippjeivel produktívabban telhetnek a napjaink.

 

– A könyvedben külön részt szentelsz a digitális rendrakásnak is. Mit takar ez?

– Szinte mindannyiunk életének meghatározó része a digitális jelenlét. Használjuk a telefonunkat, laptopunkat mind a munkához mind a magánéletben. Rengeteg időt tudunk megspórolni azzal, hogy a virtuális térben is rendet rakunk. Könyvemben kitérek többek közt arra, hogy érdemes beszerezni egy külső merevlemezt, hogy ne vesszenek el a fontos digitális tartalmaink. Ne feledkezzünk meg a biztonsági mentésekről, töröljük a felesleges és nem használt appokat, képeket és programokat. Ha rendet rakunk a digitális terekben, jobban ki tudjuk használni az általuk nyújtott előnyöket.

A könyv a HVG Kiadó gondozásában jelent meg, itt tudod megnézni és beleolvasni: https://hvgkonyvek.hu/konyv/tedd-rendbe-az-eleted

Viszkok Fruzsi
kép.HVG Könyvek

– Kaptál a könyved kapcsán olvasói visszajelzéseket már?

– Kivétel nélkül pozitív visszajelzést kapok, ennek nagyon örülök. A könyvem változásra ösztönöz, jó látni például a sok előtte- utána képet, amit gardróbokról kapok. Azzal kapcsolatban is többen írtak, hogy a praktikáimnak köszönhetően az idejüket jobban be tudják osztani. A pomodoro technika (időgazdálkodási és hatékonyságnövelő módszer) alkalmazásával kapcsolatban is jöttek pozitív visszajelzések Nagyon jó megerősítés ez számomra.

– Készülsz más jellegű könyvvel, esetleg folytatással?

– A visszajelzéseknek is köszönhetően azt érzem, hogy ez olyan téma, amit tovább lehetne boncolgatni. Még képlékeny a dolog, de ezzel a témával akarok foglalkozni.

Készítette: R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó cikkeink:

Bűnügyi helyszínelő, aki izgalmas krimit írt – Interjú Törteli Eszterrel

Vad ízkombinációk és merész formák – Gerényi Róbert tortacsodái

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!