A sokoldalú vlogger, Viszkok Fruzsi önfejlesztő könyvet írt

-

Viszkok Fruzsi nagyon népszerű vlogger, aki nemrégiben egy önfejlesztő, életvezetési könyvet is írt Tedd rendbe az életed! címmel.  YouTube csatornájának majdnem 400.000 feliratkozója van, Instagram oldalát pedig közel 420.000-en követik. Vele beszélgettünk blogolásról, YouTube csatornájának indulásáról, könyvírásról, harmonikus életről, digitális rendrakásról.

 

– Hogy indult az életedben a blogírás? Miért kezdtél el az internetre írni?

– Gimiben, 17 évesen kezdtem el a blogomat. Egy amerikai Youtuber lány személyisége, kisugárzása, pozitivitása, magabiztossága tetszett meg, ő inspirált. Neki először a csatornáját néztem, és felfedeztem, hogy van blogja is. Megtetszett, amivel ő foglalkozik. Így cseppentem bele ebbe a világba én is. A blogírás hobbiszinten indult, nem volt benne tudatosság. Kezdetben a saját szórakoztatásomra írtam, nem is kifejezetten akartam, hogy sokan megtalálják. Majd elkezdtem más magyar blogokat nézni. A kezdeti időben egymást olvastuk, egymáshoz kommenteltünk. Aztán egyre tudatosabban foglalkozni azzal, hogy milyen témáim lesznek, milyen posztot időzítek be. Az, hogy ebből meg lehessen élni, meg sem fordult a fejemben. Itthon akkor erre nem is volt még példa.

Viszkok Fruzsi interjú
kép:Viszkok Fruzsi

Fruzsi blogját itt tudod olvasni: https://www.viszkokfruzsi.hu

– A YouTube csatornádnak jelenleg majdnem 400.000 feliratkozója van. Hogy kaptál kedvet a vlogoláshoz?

– Alapvetően sosem szerettem szerepelni. A blog elkezdése után 3 évvel töltöttem fel az első videómat teljesen kísérleti jelleggel. A laptopom webkamerájával vettem fel azt a videót és annyira pozitív volt a fogadtatása, hogy az ösztönzött, hogy folytassam. Eleinte 1-2000-en nézték meg a videóimat, ez akkor óriási számnak tűnt a szememben.

– Mostanra nagyon színes lett a repertoárod. Könyvajánlóktól a szépségápoláson át a budapesti kávéházakig, századfordulós divatvilág bemutatásáig tarka a kínálat. Hogyan jönnek a témáid?

– A témák bővítése belülről jön. Az én érdeklődésem is folyamatosan változik. Folyton beemelek más témákat is. A Budapest Anno sorozatommal mondhatni szembe is mentem azzal, amire a nagyközönség kíváncsi, hiszen ez nagyon rétegtéma, de engem nagyon foglalkoztat. Tudtam, hogy nem ez lesz a legnépszerűbb tartalmam, de ettől függetlenül nagyon értékesnek tartom. Kevesebben nézik, de akik megnézik ezt a fajta tartalmat, azok  tényleg nagyon érdeklődőek. Ha valaki a videóim miatt elkezd érdeklődni a történelem iránt és kicsit jobban utánajárni Budapest várostörténetének, már megérte.

Fruzsi YouTube csatornáját itt tudod megnézni: https://www.youtube.com/viszkokfruzsina

– Az Instagramon jelenleg majdnem 420.000 követőd van. Ez egy más jellegű platform, megjelenési felület. Más közönséget szólítasz itt meg?

– Míg a blogomat inkább utazós tematikára szeretném átfordítani, addig az Instagram oldalam teljes egészében a YouTube csatornám kiegészítője. Egyszer főzés, egyszer olvasás a téma, próbálok minél változatosabb lenni. Közönség szempontjából lehet, hogy hátrány is, mert nem kifejezetten egy témával foglalkozom. Itt a téma önmagam vagyok, és minden, ami érdekel.

Fruzsi Instagram oldalát itt tudod megnézni: https://www.instagram.com/vfruzsi/

– Az írás nem áll tőled távol, ez egyértelmű, de honnan jött a könyvírás ötlete?

– A rendszerezéssel, tervezéssel kapcsolatos témában feltöltött videóim nagyon népszerűek lettek. Nem volt tudatos váltás ez sem. Legelőször a napi, heti vlogjaimban tűnt fel a téma, például az, hogy hogyan tervezek célzottan, hogyan rendszerezem a lakásomat. S azt vettem észre, hogy nagyon sok olyan dologra rácsodálkoztak a követőim, ami számomra evidens volt. Átgondoltam, ha ez nem mindenkinek ennyire magától jön, akkor érdemes a témával mélyebben foglalkoznom.

Viszkok Fruzsi interjú
kép:Viszkok Fruzsi

– Hasznos trükköket osztasz meg tehát a könyvedben velünk a külső és belső rendrakásról. Kiket szeretnél megszólítani és milyen területeket érintesz?

– Nem tudsz a fejedben, a napjaidban rendet rakni, ha rendetlenség van körülötted. Kívül is és belül is rendet kell raknunk ahhoz, hogy harmonikusan tudjunk létezni. A könyvem azt igyekszik megmutatni, hogy hogyan tehetsz rendet az otthonodban és a gondolataidban. A könyv azoknak szól, akik hasonló élethelyzetben vannak, mint én. A húszas, harmincas fiatal felnőtteket szerettem volna a könyvemmel megszólítani. Már gyermekkoromban is óriási átszellemüléssel tudtam a jegyzeteimet felírni, rendszerezni.

Személyes példáimon keresztül mutatom be a rendrakási módszereket. A naplózási és tervezési technikákat kifejezetten a könyv számára állítottam össze.

A napjaink egyik legnagyobb problémája a holmik felhalmozása. Ez sokszor nem is egy tudatos vásárlás eredménye. Sok olyan tárgy vesz minket körül, ami nem hasznos, ami nélkül tudunk élni. A selejtezéshez, szelektáláshoz és a rend megtartásához is adok tanácsokat. A Tedd rendbe az életed! tippjeivel produktívabban telhetnek a napjaink.

 

– A könyvedben külön részt szentelsz a digitális rendrakásnak is. Mit takar ez?

– Szinte mindannyiunk életének meghatározó része a digitális jelenlét. Használjuk a telefonunkat, laptopunkat mind a munkához mind a magánéletben. Rengeteg időt tudunk megspórolni azzal, hogy a virtuális térben is rendet rakunk. Könyvemben kitérek többek közt arra, hogy érdemes beszerezni egy külső merevlemezt, hogy ne vesszenek el a fontos digitális tartalmaink. Ne feledkezzünk meg a biztonsági mentésekről, töröljük a felesleges és nem használt appokat, képeket és programokat. Ha rendet rakunk a digitális terekben, jobban ki tudjuk használni az általuk nyújtott előnyöket.

A könyv a HVG Kiadó gondozásában jelent meg, itt tudod megnézni és beleolvasni: https://hvgkonyvek.hu/konyv/tedd-rendbe-az-eleted

Viszkok Fruzsi
kép.HVG Könyvek

– Kaptál a könyved kapcsán olvasói visszajelzéseket már?

– Kivétel nélkül pozitív visszajelzést kapok, ennek nagyon örülök. A könyvem változásra ösztönöz, jó látni például a sok előtte- utána képet, amit gardróbokról kapok. Azzal kapcsolatban is többen írtak, hogy a praktikáimnak köszönhetően az idejüket jobban be tudják osztani. A pomodoro technika (időgazdálkodási és hatékonyságnövelő módszer) alkalmazásával kapcsolatban is jöttek pozitív visszajelzések Nagyon jó megerősítés ez számomra.

– Készülsz más jellegű könyvvel, esetleg folytatással?

– A visszajelzéseknek is köszönhetően azt érzem, hogy ez olyan téma, amit tovább lehetne boncolgatni. Még képlékeny a dolog, de ezzel a témával akarok foglalkozni.

Készítette: R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó cikkeink:

Bűnügyi helyszínelő, aki izgalmas krimit írt – Interjú Törteli Eszterrel

Vad ízkombinációk és merész formák – Gerényi Róbert tortacsodái

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!