spot_imgspot_img
spot_img

7 fontos tanács, hogy jól működjön a házasságod

-

Article Top Ad (AdSense)

Az esküvő mámorító pillanatai után elkerülhetetlenül jönnek a szürke és dolgos hétköznapok, majd az évek alatt sok mindent megtanulunk önmagukról és társunkról is. A házasság egy szép, bár sokszor nem könnyű utazás, amely alatt sokat változunk és fejlődünk, ahogyan a házasságunk is. Magától viszont egyik házasság sem működik jól. Ha azt szeretnénk, hogy sokáig tartson és boldogok legyünk, azért mindennap dolgozni kell, amelyhez most adunk néhány jó tanácsot.

Ne akard megváltoztatni a másikat!

A házasság a szeretetről szól és nem arról, hogy olyanná formáljuk a másikat, amilyennek látni szeretnénk. Senki nem tökéletes és soha nem is lesz. A házasság első néhány évében kiderül a másik minden tökéletlensége és rejtett hibája, de hibái mindenkinek vannak. Nem érdemes olyan ötletek után kutatni, hogyan tudnánk megváltoztatni a másikat, mert ez egyrészt nem fair a másikkal szemben, másrészt úgysem fog sikerülni. Ezért inkább szeresd a másik feledet úgy ahogy van, és fogadd el a hibáival és minden tökéletlenségével együtt. Hidd el, neked is vannak…

Szükség van kompromisszumokra.

A házasság nem egy hatalmi játszma, nem arról szól, hogy kinek van igaza és kinek nincs. Néha az egyiknek, néha a másiknak kell engednie, amely azt jelenti, hogy meghallgatjuk egymás véleményét, ötleteit és nyitott szívvel állunk hozzá. Végig kell gondolni és értékelni egymás nézőpontját, és igen, van, hogy ezek után valakinek vissza kell lépnie, és helyet adni a másik szempontjainak. Ez nem jelenti azt, hogy aki enged, az a gyengébb! Épp ellenkezőleg, a kompromisszumok szorosabbá teszik a kapcsolatot. Mert ahogy minden emberi kapcsolatot, úgy a házasságot is az adok-kapok határoz meg, és a benne élőknek mindig valahol középen kell találkozniuk, hogy a házasság fejlődni tudjon és mindenki jól érezze magát benne.

Legyen idő a beszélgetésekre!

Abban mindenki egyetért, hogy a kommunikáció alapvető az emberi kapcsolatokban, így a házasságban is. Ennek ellenére sokan elfelejtik, hogy a házasság első éveiben nem mindenki van birtokában a kommunikációs készségeknek, de szerencsére ezek tanulhatók és fejleszthetők. Rá kell szánni minden nap az időt a beszélgetésre mindegy, hogy épp csak az aznapi tervekről van szó, vagy a másik legújabb világmegváltó ötletéről. Mindenkinek szüksége van arra, hogy meghallgassák és odafigyeljenek rá, hogy azt érezze, fontos a másiknak és minden érdekli vele kapcsolatban. Ahogy telnek az évek sokszor túl elfoglaltak vagyunk a munka, a gyerekek, a háztartás mellett, és szinte egész nap két mondatot nem tudunk váltani egymással, de a beszélgetésre meg kell találni az időt. Már csak azért is, hogy tíz vagy tizenöt év múlva ne két idegen éljen egymás mellett, akiket a papíron kívül már semmi nem tart össze.

manuel meurisse/unsplash.com

Tisztelni kell egymást!

Ha azt szeretnénk, hogy a társunk tiszteljen, akkor nekünk is tisztelni kell őt. Ami azt jelenti, hogy arra törekszünk, hogy a másik érzelmi biztonságban érezze magát: szépen bánunk vele, mindig pozitívak és nyitottak vagyunk irányába. A tisztelet egyik fontos eleme a figyelem, vagyis igazán érdeklődést mutatunk iránta és közben hagyjuk kibontakozni, szárnyalni. Ha tiszteljük a társunkat, magabiztosabb lesz a szerepében, amely erősíti a kapcsolatot.

Férj és feleség: egy csapat.

A házasság egy szövetség. A férjnek és a feleségnek úgy kell tekintenie egymásra, mint egy csapatra, amely közösen dolgozik a kitűzött célokért. Persze ugyanígy közös a felelősség és a feladatok is: a gyereknevelés, a házimunka és a pénzügyek… Hosszútávon nem működik az a kapcsolat, amelyen csak az egyik fél visz a hátán, senki nem tudja egyedül csinálni és ez nem is várható el. Meg kell osztani a munkát, hogy minden gördülékenyen menjen és elegendő idő jusson egymásra is.

Ne hagyjuk elmúlni a gyengédséget!

Amikor két ember már hosszú évek óta együtt él, nem árt időnként felidézni, hogy milyen is volt régen. Amikor, ha csak lehetett összebújtunk és minden percben legalább egy puszit kellett nyomni a másik szájára. Ezt az állapotot is tudatosan kell fenntartani, nem engedhetjük el egymás kezét, ölelni és simogatni kell a másikat, amikor csak eszünkbe jut. És csókolózni. Minden nap. Mindenkinek szüksége van a szerető érintésre és a gyengédségre, ne hagyjuk elmúlni.

Ha úgy adódik, a házasságért harcolni kell!

Minden házasságban vannak mélypontok. Minden házasságban vannak veszekedések, viták, félreértések és csalódások (és itt most nem a bántalmazó kapcsolatokról beszélünk). Sokszor olyan könnyű lenne csak úgy hátra hagyni mindent és kilépni az egészből. Egy házasságban természetes, hogy néha eltávolodunk egymástól, és úgy érezzük, hogy szinte fényévekre vagyunk a másiktól. De ilyenkor is mindig van több lehetőségünk arra, hogy újra kapcsolódni tudjunk és helyreállítsuk a kibillent egyensúlyt. Dolgozni kell rajta közösen, harcolni egymásért és a családért és a házasságunkért.

Ha tetszett ez a cikk, akkor olvasd még el ezt is

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!