spot_imgspot_img
spot_img

7 érdekesség, amit talán nem tudtál Ennio Morriconéről

-

Article Top Ad (AdSense)

2020-ban hunyt el a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Nevéhez olyan nagy sikerű filmes produkciók köthetők, mint a Jó, a rossz és a csúf, a Volt egyszer egy vadnyugat vagy a Profi című filmek, melyeknek mind ő szerezte páratlan zenéjét. Születésének évfordulóján összeszedtünk néhány érdekességet, amit nem biztos, hogy sokan tudnak róla.

1. Már alig 6 évesen elkezdett komponálni. Igazi zseni gyerekként sokszor helyettesítette apját annak fellépésein.

2. Zeneszerzőként nem zongorajátékot osztott szét különféle hangszerekre, hanem egyből partitúrát írt. Zenéinek magvát a film első nézése során érzett hatás alapján írta meg, majd a többi zenei részletet e köré építette.

Részlet a Maléna című filmből (Fotó: Mafab)

3. Három olyan filmmel is büszkélkedhet, amely egyaránt kapott Oscar és Golden Globe díjat a legjobb eredeti filmzene kategóriájában. Ez a három film: Aki legyőzte Al Caponét, Maléna és a Misszió.

Kocsik és parfümök világa

4. Nem csak tv – és mozifilmekhez komponált. 1995 óta ő szerezte a zenét a Dolce & Gabbana több reklámkampányához is.

5. Morricone 2008-ban az egyik legrégebbi olasz autómárkának, a Lancia Delta típusához készült videokliphez írt zenét. A videóban Richard Gere a megbízható autóval egészen Tibetig gurul, ahol helyi gyerekekkel élvezi a világ tetejéről elé táruló látványt.

A magyar szál

6. Ennio Morricone három alkalommal dolgozott közösen az ismert magyar rendezővel, Koltai Lajossal, közöttük kiemelkedő a Sorstalanság című film, melynek zenéjét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vettek fel.

Sakktábla (Fotó: Flickr)

7. Mielőtt zenei karrierje beindult, az 1950-es évek közepén római sakk klubversenyeken játszott. Az évek során Morricone számos nagy névvel sakkozott, köztük például Polgár Judittal és Lékó Péterrel.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!