Nézd meg, hogy social média függő vagy-e

-

A közösségi média ugyanolyan függőséget okoz, mint a drogok, az alkohol vagy a szerencsejáték. A Facebook- és Instagram-függőség elsőre ártalmatlannak tűnhet, de ha depressziósnak, ingerlékenynek érzed magad, akkor lehet, hogy a közösségi média világa teljesen beszippantott. Íme a jelek, amelyek segítségével eldöntheted, hogy függő vagy-e?

Mi a social media függőség?

A közösségi médiában való keresés és görgetés napjaink természetes része. Bár a közösségi médiát az emberek többsége problémamentesen használja, a felhasználók kis része függővé válik és túlzottan vagy kényszeresen használja. A közösségimédia-függőség olyan viselkedési függőség, amelyet úgy jellemeznek, hogy az illető túlzottan aggódik a közösségi médiával kapcsolatban, amelyet a közösségi médiába való bejelentkezés vagy annak használatára irányuló ellenőrizhetetlen késztetés hajt, és annyi időt és erőfeszítést szentel a közösségi médiának, hogy az már élet más fontos területeit is rontja.

Az addiktív közösségimédia-használat minden más szerhasználati zavarhoz hasonlóan mutatkozik meg, és  ahogy például az alkoholizmus esetében, úgy itt is tapasztalható: hangulatváltozás, mert a közösségi médiában való részvétel az érzelmi állapotok kedvező változásához vezet, elvonási tünetek, amikor korlátozzák vagy leállítják a közösségi média használatát, konfliktusok, vagyis interperszonális problémák, amelyek a közösségi média használatából fakadnak, és természetesen visszaesés is.

A közösségi média használata akkor válik problémássá, ha valaki a közösségi oldalakat fontos megküzdési mechanizmusnak tekinti a stressz, a magány vagy a depresszió enyhítésére. A közösségi média használata folyamatos jutalmakat biztosít ezeknek az egyéneknek, amelyeket a valós életben nem kapnak meg, így a végén egyre többet vesznek részt a tevékenységben. Ez a folyamatos használat végül többszörös  problémákhoz vezet, mint például a valós életben fennálló kapcsolatok, a munkahelyi vagy iskolai kötelezettségek figyelmen kívül hagyása, vagy a fizikai egészség, ami aztán súlyosbíthatja az ember nemkívánatos hangulatát. Ez aztán arra késztet, hogy még inkább részt vegyen a közösségi hálózati viselkedésben, a rossz hangulati állapotok enyhítésére.

Felismered magadon a jeleket?

Bár sokan rendszeresen használják a közösségi médiát, kevesen vannak, akik igazán függővé válnak. Ha viszont az alábbiak közül néhány igaz rád, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy esetleg te is social media függő vagy.

Szorongató érzés, amikor nem tudsz hozzáférni a közösségi médiához.

Éreztél valaha szorító érzést a gyomrodban, amikor a Wi-Fi túl lassú volt, vagy valami más okból kifolyólag nem tudtál hozzáférni a telefonodhoz?  Ez a függőség jele, csakúgy, mint a sóvárgás érzése, amelyet a füstszünetek között érez a dohányos. Amikor ilyen erős lesz az igény a közösségi médiára, akkor itt az ideje átgondolni, hogyan lehet máshogy is tölteni az időt.

Azonnal ellenőrizni kell a telefont, ha értesítést hallasz

A telefonos értesítések kismértékű dopamin felszabadulását idézik elő az agyában. Ez az a „boldog vegyszer”, amitől agyunk úgy érzi, jutalmat kap. A dopamin a legtöbb függőség elsődleges eleme, így van ez a szerencsejáték és a dohányzás esetében is. Élvezzük az érzést, tehát többet teszünk azért, hogy megtapasztaljuk. A ciklus innentől folytatódik tovább. Ha bekapcsolódunk ebbe a folyamatba azáltal, hogy azonnal megnézzük a telefont, ahogy pittyeg az értesítést jelző hang, az fokozza a közösségi média függőséget.

közösségi média-social média függőség
Fotó: envato.elements.com

Folyamatosan figyeled, hány lájkot kapsz

Gyakran előfordul, hogy frissíted az oldalt egy bejegyzés után, hogy megnézhesd a lájkok növekedését? Mert ez ismét a közösségi média függőségre utal. Nincs abban semmi rossz, ha tetszeni akarunk, de egyensúlyt kell teremteni az önértékelés és a hozzárendelt érték között. Az önértékelésnek mindig elsőbbséget kell élveznie, mert az saját véleményünk a bejegyzésről az, ami igazán számít.

Elalvás telefonnal, ébredés telefonnal

A telefon képernyője megzavarja a szervezet pihenőképességét, ezért az optimális alvási rutin érdekében nem szerencsés elalvás előtt minimum harminc perccel a közösségi médiát pörgetni. Ha közvetlenül ébredéskor és közvetlenül lefekvés előtt ellenőrzöd a telefont, az azt jelzi, hogy a közösségi média előkelő helyet foglal el a prioritások listáján.

Állandóan posztolsz

Ha túl sok információt teszünk közzé a közösségi médiában, és ez mindennapos, az a közösségi média-függőség másik mutatója lehet. Nyilván semmilyen szabály nem mondja ki, mennyit lehet posztolni és sokan munkánk részeként használjuk, de gondolkodjunk kritikusan minden bejegyzésről, ami a nevünk alatt jelenik meg.

A család és a barátok panaszkodnak, hogy olyan „távolinak tűnsz”

Ironikus módon a közösségimédia-függőség társadalmi elszigeteltséghez vezethet. Az az igényed, hogy kapcsolatban maradj a világgal, elhúzhat a körülötted lévő világtól. A barátok és a családtagok azt mondhatják, hogy távolinak tűnsz, mert mindig a telefonodat nézed, ott éled az életedet, még akkor is, ha online emberekkel tartod a kapcsolatot.

A közösségi média kiválóan alkalmas egy kis szórakozásra, és a munkánkhoz is szükség lehet rá, de könnyen függőséggé válhat. Hihetetlen, de naponta több tucatszor nézegetjük a közösségi oldalakat anélkül, hogy belegondolnánk, mit látunk és mit olvasunk. És míg sokan gond nélkül tudják napi szinten használni a közösségi médiát, a függőségben szenvedőket felemészti a közösségi oldalak használatának, és az azokon való részvételi igény. Szerencsére az állapot kezelhető, és ki lehet gyógyulni belőle, de ha a függőség súlyos, akkor szükség lehet szakember segítségére.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!