Életműdíjat kapott Anthony Hopkins

-

Anthony Hopkins mindig is Hollywood egyik legkarakteresebb és legnépszerűbb színésze volt. A színészként eltöltött hat évtizede alatt olyan mesteri és emlékezetes alakításokat láthattunk tőle, mint Hannibal Lecter, Richard Nixon, Alfred Hitchcock, Pablo Picasso, és XVI. Benedek pápa.

Egy életre beírta a nevét a filmtörténelembe

Két legikonikusabb szerepe, Hannibal Lecter A bárányok hallgatnak c. filmben, és a kötelességtudó komornyik a Napok romjaiban, amelyek örökre a filmtörténet központi alakjává tette. A 84 éves Sir Anthony Hopkins korábban már megkapta saját csillagát a hollywoodi Hírességek sétányán, és Erzsébet királynő is lovaggá ütötte a művészetek terén végzett szolgálataiért.

Életműdíjjal jutalmazzák

Az idei év elismerése pedig nem más, mint a stockholmi életműdíj, amit a walesi színész a következő jellemzéssel kapptt:

„Kannibál, bíboros vagy inas szerepében; ez a színészi titán minden jelenetet feldob a képernyőn megjelenő mágnesességével, élénk jelenlétével és páratlan karizmájával. Ő egy természeti erő a képernyőn, akinek ikonikus alakításai örökre rányomták bélyegüket a filmtörténelemre és kollektív emlékezetünkre. A 2022-es Stockholmi Filmfesztiválon a díjat, korunk egyik legkiemelkedőbb színésze, Sir Anthony Hopkins kapja.”

fotó: flickr

A Stockholmi Életműdíjat olyan filmszakmában dolgozó személynek ítélik oda, akinek életműve átlagon felüli, és hatással van a világra. A díjat korábban a filmiparban olyan nagyszerű tehetségek kapták, oda, mint Lauren Bacall, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Susan Sarandon és Paul Schrader, hogy csak néhányat említsünk.  A díj maga egy 7,3 kilogramm súlyú bronzló, ami a világ legnehezebb filmdíjának számít.

Az idei filmfesztiválon Hopkins Florian Zeller The Son (A fiú) című filmjében játszik főszerepet, egy másik apafigurát alakítva, akárcsak a nem kevésbé dicséretes, 2020-as Az apa című filmben, amelyért Hopkins megkapta második Oscar-díját. Az első arany szobrocskáját természetesen Hannibal Lecternek köszönheti.

A The Son premierje november 12-én várható, utána remélhetőleg hazánkba is eljut rövid időn belül.

forrás: mynewsdesk.com

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!