spot_imgspot_img
spot_img

5 tipp, hogyan védekezzünk a kullancscsípés ellen

-

Article Top Ad (AdSense)

Lassan virágba borulnak a fák, a növények zöldellnek, ez pedig egyúttal egy régi ismerős felbukkanását is magával hozza. A kullancs azonban koránt sem veszélytelen jószág. Az általuk terjesztett fertőzés a Lyme-kór kockázata egész évben fennáll, de a legmagasabb kockázati időszak késő tavasztól kora nyárig tart. Hogyan védekezhetünk ellenük úgy, hogy ne kelljen búcsút mondanunk a természetben való kirándulásokról?

1. Hozzunk létre egy kullancsmentes zónát a házunk körül 

A kullancs nem csak az erdőben, hanem a saját kertünkben is előfordulhat, így sem gyermekeink sem pedig házi kedvenceink nincsenek teljes egészében biztonságban. A kullancsmentes zóna kialakításának első alapelve az, hogy a belső terület jól ápolt legyen. A megfelelően nyírt pázsit és fű távol tartja otthonunktól a kullancsokat. Fontos tudni, hogy a kullancsok egerektől kapják el a Lyme-kórt, ezért próbáljuk megszüntetni az egerek élőhelyeit is az udvaron. Távolítsuk el a facölöpöket, kőrakásokat, mely kiváló helyek arra, hogy az egerek szaporodjanak.

Fotó: unsplash

2. Érezzük biztonságban magunkat a szabadban

Túrázás, kirándulás közben kerüljük a magas füves, valamint az erdő talajának letisztítatlan  területeit. Maradjunk az ösvények közepén, távol a magas fűtől és a túraút szélein található bozótostól. Az ápolt napos füves területekkel ellátott sport- és atlétikai pályák biztonságosabbak.

3. Használjunk védőruházatot és kullancsirtó szert

Bár a nagy melegben senkinek nem jutna eszébe talpig beöltözni, a zokni, hosszú nadrág és és a cipő komoly védelmet nyújthat a túrázás során a kullancsok ellen. Mindenképp érdemes kerülni a mezítláb járást vagy a nyitott szandál/cipő viselését. Használjunk rovarriasztót a ruhán és a szabadon hagyott testrészeinken. Gyerekeknél és kutyáknál azonban nagyon körül tekintően kell választani, hiszen ezek a vegyi anyagok másféle hatást fejthetnek ki az idő függvényében.

Fotó: Pexels

4. Tartsunk kullancsvizsgálatot miután hazaértünk

Fontos tudnunk, hogy önmagában a rovarriasztók és a védőruházat nem biztosít 100%-os biztonságot a kullancsok ellen. Ezért miután hazaérkeztünk a szabadból, lehetőleg minél előbb zuhanyozzunk le és tartsunk teljes testvizsgálatot. A kullancsok leggyakrabban a térd hajlatban, a hónaljban, a fejbőrön, a köldökben, a lágyék részen, a fenék környékén és a háton fordulhatnak elő. A kullancsok nagyon kicsik, és néha alig láthatóak, ezért ne csak szemrevételezzük a testünket, hanem fizikai értelemben is vizsgáljuk át. Ne feledjük, a Lyme-kór kialakulásának kockázata annál nagyobb, minél hosszabb ideig van a kullancs a testünkben.

Fotó: unsplash

5. A talált kullancsokat azonnal távolítsuk el

A kullancs eltávolításának leggyorsabb módja a csipesz. Fogjuk meg a kullancsot a feje és a bőr között, majd határozottan, de óvatosan húzzuk el. Néha ez kis fekete szájrészeket hagy maga után a bőrben. Nem kell aggódni, ezek a kis szájrészek nem terjesztik a Lyme-kórt, ezért békén kell hagyni őket. Soha ne próbáljuk meg semmiféle tűvel vagy pengével kivájni a kullancs szájrészét, csak hagyja a helyükön, és maguktól kilökődnek. A kullancs eltávolítása az első 24 órában jelentősen csökkenti a Lyme-kór kockázatát, és a legjobb védelmet nyújtja a betegség megelőzésében.

Három tavaszi kirándulás komoly túrázóknak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!