spot_imgspot_img
spot_img

Három tavaszi kirándulás komoly túrázóknak

-

Article Top Ad (AdSense)

Magyarország tele van lenyűgöző tájakkal és jól jelzett túraútvonalakkal. Vannak könnyebb terepek, míg mások nagyobb kihívást jelentenek, és inkább tapasztaltabb túrázóknak való. 

Ami biztos, hogy ezeken a túrákon változatos tereppel és festői látnivalókkal találkozhatunk, ráadásul izgalmas kalandokkal leszünk gazdagabbak. Ja igen, és lehet, hogy másnap lesz egy kis izomlázunk is…

Ördög-árok – 14km

ördög árok-tavaszi kiránsulás
Fotó: Hermán György/flickr.com

Aki kedveli a sziklákat, annak kiváló választás e túra. És nem csak  sziklás terep miatt különösen izgalmas, hanem azért is, mert úton-útfélen több barlangra is bukkanthatunk. A Csesznekről induló túra egy rövidebb erdei sétával indul, majd jönnek a gigászi látványosságok: egyre szűkülő völgyek és sziklahasadékok. Aki elég bátor, az bemászhat felderíteni a Sűrű-hegyi Ördöglikat, ami valójában egy barlang. Kicsit kúszós, kicsit szűkös, ezért akinek klausztróbiája van, az jobb, ha kint marad pihenni valamelyik mohás sziklán. Az út további részén újabb sziklafalak, és még több barlang vár, a vége fele pedig a romos Cseszneki vár.

Kevély-kör – 22 km

tavaszi kirándulások-Kevély
Fotó: a szerző sajátja

A Kevély-hegyek az egyik legsokoldalúbb túrával várnak. A magas sziklákon több kilátópont, látványos szakaszok, függőhíd és még az Egri csillagok című film forgatásához felépített vár másolatát is meglátogathatjuk. Csillaghegyről indulva a kirándulás első néhány kilométere remek bemelegítő szakasz, miközben a fővárosra nyíló panorámát is megcsodálhatjuk. Aztán két barlang kerül az utunkba: a Rókahegyi, majd valamivel később az Ezüst-kevélynél megbújó Papp Ferenc-barlang. Az Ezüst-Kevélyt elhagyva felkaptatunk előbb a Nagy-Kevély sziklaormára, majd a Kis-Kevély fehér szikláira. Az „Egri vár” romjaitól pedig már csak alig néhány kilométer a híres Teve-szikla, ahol még egyet szusszanhatunk, mielőtt visszakanyarodnánk a Csillaghegy felé vezető útra.

Börzsöny-túra – 17km

tavaszi kirándulás-börzsöny
Fotó: Horváth Zsolt/flickr.com

A Csóványos megmászása talán a három közül a legkomolyabb feladat, nem kezdő túrázóknak való. Ellenben, aki erre vállalkozik egy mesébe illő vidéket fedezhet fel. Talán a beszédes nevek, mint a Nagy Hideg-hegy vagy a Vasfazék-völgy teszik, de a lassan csordogáló patakon és hatalmas sziklákon keresztül haladó úton nekünk mindig olyan érzésünk van, mintha valahol boszorkányok és erdei manók leselkednének ránk valamelyik fa mögül. A túra csúcspontja (szó szerint) a 938 méteren lévő csóványosi kilátó, ahonnan lélegzetelállító 360 fokos panoráma tárul elénk, a Dunakanyarra, a Pilisi hegyekre, de tiszta időben elláthatunk akár egészen a Magas-Tátráig is.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!