spot_imgspot_img
spot_img

5 tévhit a professzionális kávégépekkel kapcsolatban

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy professzionális kávéfőzővel bátran kísérletezhetnek otthon a kávézás szerelmesei. Néhány dolgot azonban célszerű szem előtt tartani annak érdekében, hogy biztosra menjen az ember. A Sage összegyűjtötte az 5 leggyakoribb tévhitet a professzionális kávéfőzőkkel kapcsolatban. Ezek leküzdésével biztosan közelebb kerülhetünk a tökéletes, ideális ízvilágú kávék elkészítéséhez.

1. Nem csinálnak automatikusan jó kávét

Sokan azért döntenek a karos kávéfőzők mellett, mert szeretnének kávéházi minőségű kávékölteményeket fogyasztani otthon. Az igazság az, hogy ezeken a gépeken számtalan paraméter állítható, éppen ezért valóban ismerni kell a kávékészítés minden lépését. „Egy kávéházban általában képzett baristák dolgoznak, akik sok időt töltöttek el a kávékészítés fortélyainak elsajátításával. A kávéházakat idéző kávéköltemények elkészítéséhez érdemes először megtanulni az alapokat, éppen ezért a Sage a Kávétársasággal közösen home barista képzést indított” – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.

2. Nem csak a megfelelő kávébab kiválasztásán múlik minden

Elterjedt tévhit, hogy az ízletes kávé elkészítése csak a megfelelő kávéfajta kiválasztásán múlik. Kétség nem fér hozzá, valóban fontos, hogy a kiválasztott kávébab ne legyen szemetes és hogy megfelelően meg legyen pörkölve. De legalább ugyanilyen lényeges, hogy a leforrázás előtt mennyire egyenletes, illetve, hogy mennyire finom vagy durva a felhasználni kívánt kávéőrlemény.

Éppen ezért érteni kell a kávéőrlőhöz is, ami legalább 30 féle őrlési finomságban képes őrölni a kávészemeket. Egy különálló, tehát nem a karos kávéfőzőhöz tartozó Sage kávéőrlő akár ennek a duplájára is képes lehet. A kúpos rendszerű kávéőrlő legfontosabb előnye a kávédarálóval szemben, hogy működés közben nem keletkezik hő benne, azaz nem károsodik a kávé őrlés közben.

3. Nem mindegy milyen forró vízzel készítjük

Még tartja magát a tévhit, hogy mindegy milyen forró vízzel készül a kávé, csak meleg legyen. Ha ez igaz lenne, akkor a professzionális karos kávéfőzőknél nem lehetne beállítani a víz hőmérsékletet. „A kávé egészen más ízű lesz akkor, ha 93, vagy akkor, ha csak 91 Celsius fokos vízzel készítjük el. Éppen ezért a vízhőfokkal is rengeteg a kísérletezési lehetőség, egyenesen öröm vele játszani. Aki pedig megtalálja a kedvenc beállítását, az otthon rendszeresen elő tudja állítani ugyanazt a megszokott minőséget” – jegyezte meg a Sage termékmenedzsere. Hozzátette: az automata kávéfőzőkkel szemben a karos készülékeknél be lehet állítani az előáztatás és főzés optimális idejét.

4. Nem mindegy milyen erősen tömörítünk

Sokan azt gondolják, hogy nem igazán van jelentősége annak, hogy mennyire erősen tömörítjük össze a kávéőrleményt. Ez sajnos nem állja meg a helyét, ugyanis a legtöbb kávéfajta elkészítésénél pontosan megadják, hogy milyen erővel kell elvégezni a tömörítést, vagyis a tamperálást. Ha valaki bizonytalan ebben, akkor érdemes olyan karos kávégépet választania, amely beépített félautomata tamperrel van ellátva. Tömörítés után ugyanakkor a felesleges kávét célszerű eltávolítani, majd újra lemérni a kávémennyiséget főzés előtt.

5. Rendszeresen kell tisztítani

Sajnos a karos kávéfőzőkről sokszor azt gondolják, hogy nem szükséges őket gyakran tisztítani. Ezzel szemben már az sem mindegy, hogy milyen vizet teszünk bele. Általánosságban elmondható, hogy ásványvízzel szigorúan tilos feltölteni őket. Ha szeretnénk őket megkímélni a vízkőtől, akkor érdemes inkább szűrt vizet használni a kávéfőzéshez. A rendszeres vízkőtelenítésnek kiemelt jelentősége van, emellett nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk a kávéfőzőt, hiszen ez alapvetően befolyásolhatja az elkészíteni kívánt kávék ízét.

„Egy professzionális kávéfőző valójában egy lehetőség arra, hogy otthon páratlan ízvilággal rendelkező kávékat készítsünk. Érdemes kísérletezgetni vele, kipróbálni a gép határait, illetve tesztelni a saját ízlésünket. Egy automata kávéfőzőnél számtalan paraméter nem állítható, a karos kávéfőzők tehát megadják nekünk a kísérletezgetés szabadságát” – hangsúlyozta Simon László.

Kávézz úgy, mint egy francia

A kávékapszulák új élete

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!