A kávé mindig jó ötlet, és kevés dolog finom napindító van, mint egy jó kávé, legyen az espresso, cappuccino vagy latte. A Nespresso 1986-ban robbant be a nemzetközi kávépiacra, a kávékapszulákkal végleg megváltoztatva az otthoni kávézást. De vajon mi történik a kapszulákkal, miután felhasználtuk őket?
Kevesen tudják, de hazánkban is egyre többet fektetnek be az újrahasznosításba, és ahogy a BCOOL Magazin, úgy a Nespresso is elkötelezett amellett, hogy tudatosabbá váljon a bolygóra gyakorolt hatásával, és gyakorlatban is fenntarthatóbbá váljon. Ezért is örültünk nagyon, amikor a Nespresso minket is meginvitált, hogy megnézzük, mi lesz az aluminium kávékapszulák sorsa, miután a szemetesbe kerültek.
A Nespresso büszke kávéja egyedi ízére és magas minőségére. Azt mondják, sok múlik azon, hogy a mibe csomagolják a kávét. Az alumínium egy ideális anyag, mert megvédi a kávé minőségét és frissességét az olyan káros tényezőktől, mint az oxigén, a fény és a páratartalom.
A jó hír az, hogy az alumínium korlátlanul újrahasznosítható.
Az alumínium a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga. Olyannyira, hogy a világon valaha előállított alumínium 75%-a ma is körforgásban van, és fellelhető például a mindennapokban használatban lévő alumíniumcsomagolások anyagában. Ráadásul, ha egy termék nem újonnan előállított, hanem újrahasznosított alumíniumból készül, az lényegesen kevesebb energia felhasználását jelenti a gyártási folyamat során.
2020-ban — a világon elsőként — bemutatták a 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kávékapszulákat, és céljuk, hogy hamarosan az összes otthoni fogyasztásra szánt Nespresso kávét (Original és Vertuo egyaránt) újrahasznosított alumínium felhasználásával készült kapszulákba csomagolják.
A világ több országában folyik a Nespresso kapszulák újrahasznosítása, így Magyarországon is már 2012 óta gyűjtik a használt kapszulákat. Akkor még csak a Boutique-okban, 2017-től viszont már a megrendeléseik kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetjük használt kapszuláinkat, illetve leadhatjuk őket az átvételi pontokon is.
2021 végén a Nespresso globális becsült újrahasznosítási aránya a visszagyűjtési rendszerekben 28% volt. Magyarországon a kapszulák újrahasznosítási aránya több, mint 40%, és egyre növekvő tendenciát mutat.
Élet a kávé után
A Magyarországon visszagyűjtött kapszulák a debreceni feldolgozópartnerhez kerülnek. A telepre beérkezéskor lemérik a használt kapszulák súlyát, ezután egy helyre gyűjtik őket. A kapszulákat kiöntik a gyűjtőzacskókból, és a kézi válogatás következik, mely során eltávolítják az idegen anyagokat. A kapszulák kiszárítás után egy speciális gépbe kerülnek, amely kisebb darabokra vágja a kapszulákat. Innen egy rázódobba érkeznek, amely szétválasztja az alumíniumot és a kávézaccot. Utóbbi tárolókba kerül, míg az alumíniumot összepréselik vagy zsákokba gyűjtik, és alumíniumkohóba szállítják, ahol beolvasztásra kerülnek. Az alumínium különböző használati tárgyak formájában születik újjá, toll, szemüveg, kerékpár formájában, a kávézaccot pedig komposztálás során hasznosítják.
A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból származó kávézacc egy részéből speciális termőközeget fejlesztett a Nespresso, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőinek talajjavítására használnak fel. A kezdeményezés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozásuk — az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind a termőközeggyártás is Magyarországon történik. A kávézacc többi része Debrecen környékén, komposztálás során kerül újrafelhasználásra. Az egész folyamatról egy videó is elérhető itt…
Az újrahasznosítás azonban nem elég
Az újrahasznosítás fontos része a körforgásos szemléletnek, azonban nem csupán ezt kell figyelembe venni, egy termék környezetre gyakorolt hatása nem csupán ebből áll.
Megtudtuk, hogy egy csésze Nespresso kávénak hasonló karbonlábnyoma van, mint a csepegtetős, a kotyogós és a filterkávénak, valamint az is kiderült, hogy a Nespresso rendszer karbonlábnyoma 24%-kal kisebb, mint a szemeskávéval működő őrlős kávégépeké.
Az egy csésze Nespresso kávéra számított környezeti hatás 41 százalékát a felhasználási szakasz teszi ki, ezt követi a zöldkávé-ellátás 32 százalékkal, és a csomagolás csupán a harmadik helyen áll a maga 13 százalékával. Annak érdekében, hogy a zöldkávé-ellátás környezetre gyakorolt hatásait is csökkentse, a Nespresso erőfeszítéseit erőteljesen a regeneratív mezőgazdaságra összpontosítja az újrahasznosítás, a környezettudatos termékfejlesztés és -tervezés, a megújuló energiaforrások használata, valamint a logisztika optimalizálása mellett.