spot_imgspot_img
spot_img

5 budapesti séta, amit kár lenne kihagyni

-

Article Top Ad (AdSense)

Budapest utcái és házai számtalan csodát és lebilincselő történetet rejtenek, amelyek évszázadok óta itt élnek velünk. Egy-egy séta alkalmával régi titkok nyomába eredhetünk, és kideríthetjük, hogy mi mindent tudnak mesélni nekünk az ódon házfalak és macskaköves utcák. 

Greetings From Budapest

greetings from budapest-séta
Fotó: Greetings From Budapest

Kovács Dóra sétái mindig hihetetlenül lebilincselőek és rengeteg magával ragadó történetet ismerhetünk meg. Idén az egyik legújabb séta A királyék megint itthon vannak! címet kapta, amely egyben utalás Dóra nemrégiben megjelent könyvére, és egyben könyvbemutató séta. A kétórás barangolás során bepillanthatunk Sisi és Ferenc József mindennapjaiba, és az olykor mókás történeteken keresztül megismerhetjük, hogy milyen volt az udvari élet a budai királyi palotában. Aki a séta végén még mindig nem tudna betelni a magyar történelem megannyi történetével, az újra nekivághat a várnegyed utcáinak, és olyan nők históriáját is megismerheti, akik egykoron a főváros életének legmeghatározóbb szereplői voltak.

Sétaműhely

sétaműhely
Fotó: Sétaműhely Facebook oldala

A Sétaműhely tematikus sétái közül nem könnyű választani, ezért szép sorban mindegyiket végig kell járni, annyi az érdekes téma. A történelem, de főleg a nőtörténet iránt érdeklődőknek azonban egyszer mindenképpen érdemes elmenni a Mégis, hol a nők helye című sétára. XXI. századi nőként ritkán gondolunk bele, hogy milyen jó nekünk, hogy ma már tanulhatuk és járhatunk iskolába, mert régen egy nő bizony nem könnyen juthatott tudáshoz. A sétán Antoni Rita és Lénárd Anna azoknak a nőknek ered a nyomába, akiknek hálásak lehetünk, hogy kitaposták nekünk az utat. A budapesti utcák tele vannak erős és bátor nőkkel, akik a sorozatos küzdelem és elutasítás után sem adták fel és karriert építettek egy férfiak uralta világban. Belőlük lett az első női orvos és az első ügyvédnő, akik nevét és történetét soha nem felejtjük el, de a séta során az is kiderül, hogy ki volt az, aki száz évvel ezelőtt a női egyenjogúságért szállt harcba.

Erdőfürdő

erdő-erdőfürdőzés-séta
Fotó: Erdőfürdő Facebook oldala

A japán shirin-joku, vagyis erdőfürdőzés a legpihentetőb és legnagyobb feltöltődést nyújtó élmény, amit egy nyüzsgő város lakója kívánhat magának. Az erdőfürdőzést a régi buddhista tanok ihlették, amely Japánban már hosszú évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend és az utóbbi években Európában is egyre többen hódolnak e szenvedélynek. Most pedig itt a főváros budai kerületeiben is részt vehetünk ilyen természetes feltöltődést nyújtó erdei sétákon, amely nem csak egészségünknek tesz jót, de lelkünknek is.

Hosszúlépés

ferihegy-séta-hosszúlépés
Fotó: Hosszúlépés Facebook oldala

Az „Ablak a világra” elnevezésű séta nagyon izgalmasnak ígérkezik és nem csak azoknak, akik odavannak a repülés élményéért. A Hosszúlépés csapatával most bebarangolhatjuk egy letűnt kor emlékét, méghozzá a Ferihegy 1-es Terminált, ahol a mai napig minden ugyanúgy maradt, ahogyan az utolsó utas láthatta. Végigsétálhatunk az egész épületen, és minden olyan helyre bekukucskálhatunk, ahová régebben nem lehetett. Közben érdekes történeteket hallgathatunk az utazókról és arról, hogy kik és hogyan irányították a repülőteret.

Imagine Budapest

titkos kertek-séta-imaginebp
Fotó: Imagine Budapest Facebook oldala

Azt beszéli a városban...” címmel indul az egyik legizgalmasabb városnéző túra, amely júniusban három alkalommal is elérhető. Miközben az I. kerület utcáit rójuk, nem csak azt tudhatjuk meg, hogy miről suttogtak száz évvel ezelőtt azok, akik itt laktak vagy dolgoztak, hanem azt is, hogy melyek voltak az elmúlt néhány száz év legborzongatóbb bűnesetei. Aki viszont valami könnyedebbra vágyik, az már jelentkezhet is a mesésen szép Párisi Udvarban zajló luxussétára. Ezen mindent megtudhatunk erről a kívül-belül impozáns épületről vagy a Titkos kertek sétákra, amelynek során belvárosi házak impozáns és titokzatos kapui mögé nyerhetünk bepillantást.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

5 legendás ékszer titokzatos története

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!