4 millió adag egyadagos vakcinát rendelt az ország

-

Négy millió olyan vakcinát rendeltünk, amiből csak 1 adagot kell beadni – mondta a miniszterelnök vasárnap reggel.

A Johnson & Johnson február 16-án nyújtott be forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet az EMA-hoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken engedélyezte a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását.

Az amerikai óriásvállalat oltóanyaga a negyedik vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcinái után.

 “Minden egyes új, biztonságos és hatékony eszköz a Covid-19-cel szemben újabb lépést jelent a járvány ellenőrzése felé” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A vakcina mintegy 85 százalékban hatékony.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.
Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget – közölték.
Az oltóanyag nem igényel mélyhűtést, egyszerű hűtőszekrényben tárolható.

MTI

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!