1,4 millió ember maradt víz nélkül Kelet-Ukrajnában

-

Hat héttel a háború kitörése után egyre súlyosabbá válik az ivóvízhiány Ukrajnában – figyelmeztet sajtóközleményében az UNICEF. A heves harcok több helyen komoly károkat okoztak a vízhálózatban és az áramellátásban: Kelet-Ukrajnában közel 1,4 millióan maradtak vezetékes ivóvíz nélkül, és országszerte további 4,6 millió embert fenyeget vízhiány. 

Az ország keleti felében február 24-e óta legalább húsz olyan háborús incidensről számoltak be, amelyek súlyosan rongálták a vízgazdálkodási infrastruktúrát. Félő, hogy az egyre intenzívebbé váló összecsapások és a robbanó fegyverek lakott területeken való bevetése miatt további károk keletkeznek majd az ivóvíz-rendszerben. Az UNICEF szakemberei attól tartanak, hogy akár a térség teljes vízellátása összeomolhat.

„A víz elengedhetetlen feltétele az életnek, minden embernek joga van hozzá – jelentette ki Osnat Lubrani, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora. – A vízellátás akadozása komoly egészségügyi kockázatot jelent – különösen a gyerekekre és az idősekre nézve –, hiszen rákényszeríti az embereket arra, hogy szennyezett forrásokból szerezzék be az ivóvizet, ami kóros hasmenést és más halálos betegségeket okozhat.” 

Fotó: Envato Elements

Az áramkimaradások miatt leálló szivattyúk, és a harcokban felrobbantott vízvezetékek akut fennakadásokat okoznak az ukrajnai vízellátásban. A körbezárt Mariupolban emberek ezrei kénytelenek szennyezett forrásból származó vizet inni, de más nagyvárosokban – köztük Donyeckben és Luhanszkban – is komoly gondokat okoz a vízellátás. Az UNICEF figyelmeztetett: közel 340 ezer ember maradhat ivóvíz nélkül, ha a horlivkai víztározó is kiapad.

Szumi, Csernyihiv és Harkov lakossága már március elején vízellátási nehézségekkel küzdött – írja közleményében a világszervezet. Az UNICEF illetékesei hangsúlyozták: azonnali lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy mielőbb helyreállítsák ezeknek és más súlyos harcok sújtotta térségeknek a vízellátását, és felgyorsítsák a sürgősségi ellátás biztosítását.

Az UNICEF a közelmúltban erősítette meg: a háború kitörése óta négy vízgazdálkodási technikus sérült meg Csernyihivben és egy Harkovban. Az Oroszország és Ukrajna közötti, 2014 óta tartó konfliktus alaposan megtizedelte a vízügyi szakembereket a háború sújtotta országban: az elmúlt nyolc évben legalább 35 mérnök halt vagy sérült meg a Donyeck és Luhanszk környéki harcokban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy évvel ezelőtt egyhangúlag elfogadott 2573 számú határozatában arra szólította fel a világ háborús konfliktusaiban részt vevő feleket, hogy a nemzetközi humanitárius jognak (International Humanitarian Law, IHL) megfelelően tartsák tiszteletben a civil lakosság és az őket kiszolgáló infrastruktúra – beleértve a vízügyi létesítmények – védelmét. Sajnos, állásfoglalásuk süket fülekre talált: az ukrajnai háborúban rendszeres támadások érik a lakosságot kiszolgáló vízügyi, higiéniai és elektromos infrastruktúrát – ami nagyban megnehezíti a lakosság hozzáférését ezekhez a létfontosságú szolgáltatásokhoz.

„Elengedhetetlen, hogy a szemben álló felek tiszteletben tartsák az IHL által rájuk rótt kötelezettségeket, és folyamatos erőfeszítéseket tegyenek a polgári infrastruktúra megóvása érdekében – hangoztatta Lubrani. – Azokon a helyeken, ahol megsérült a vízügyi infrastruktúra, a vízügyi technikusoknak azonnali és biztonságos lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kijavíthassák a károkat.” 

Az UNICEF és partnerszervezetei felszólították a háborús feleket, hogy ne használjanak robbanó fegyvereket a lakott területeken, és vonják vissza hadi eszközeiket, illetve katonáikat a civil létesítmények közeléből.

Fotó: Envato Elements

„Azok a fiatal gyerekek, akik konfliktuszónák közelében élnek hússzor nagyobb valószínűséggel halnak meg a fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben, mint a háborús erőszak miatt – húzta alá Murat Sahin, az UNICEF ukrajnai képviselője. – Bárhol is vannak, nem szabad megengednünk, hogy a háború veszélybe sodorja a tiszta ivóvízhez való hozzáférésüket – ez élet-halál kérdés a számukra.” 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!