Több nagy szerelem létezik, vagy csak a nagy Ő

-

Elsőnek azt kell tisztázni valahogy, hogy egyáltalán mi az a szerelem. A mai napig viták és egyébként kutatások is folynak ebben a témában. Azért nehéz megfogalmazni, mert mentális és fizikai változásokat is egyaránt okoz az embereknél. A XIX. század elejéig valójában senki nem foglalkozott vele, legalább is tudományos megközelítésből. Csak a művészek privilégiuma volt a szerelem boncolgatása, irodalmi alkotásokban, festményeken, szobrokban jelenítették meg- amivel nincs is probléma- csakhogy elég szubjektív megközelítés. De hogyan is lehetne másképp? Hiszen a szerelem bár hasonló mindenkinél, mégis más. Máshogy érzünk, mást gondolunk róla és ha bárkit megkérdeznénk az utcán, kétséget kizárhatóan nem tudna kapásból válaszolni rá. Az is lehet, ha csak annyit mondunk „eltalált Ámor nyila”-na ezt tessék megfogalmazni.

Fotó: Pixabay

Mi a szerelem

A szerelem mély és erős társas érzelem, amely által szorosan kötődik az ember valakihez. A szerelem fogalmát a különböző kultúrákban és társadalmi közegekben eltérő módokon határozzák meg. Nem csak a meghatározásában, hanem annak külső jeleiben is teljesen változatos.
Ha egyszerűen fogalmazunk, akkor egy erős vonzódás- alapvetően férfi és nő között, de ennek mára szélesebb spektruma van. Magába foglal nemi vonzalmat és testi vonzalmat, amely főleg a szeretett személy iránti vágyakozásban, a hozzá való ragaszkodásban, az ő eszményítésében és az érte való odaadásban nyilvánul meg.
Akkor vagy szerelmes, ha szüntelenül a másikra gondolsz. Valójában semmi nem is érdekel azon kívül és a hétköznapi tevékenységek csak felesleges időtöltéssé redukálódnak. Se a tanulás, se a munka, se a karrier, se a táplálkozás nem érdekel. Az alvás nehezen megy, mert folyamatosan rá gondolsz és alig várod, hogy megérintsd. Akkor vagy szerelmes, amikor meglátod és a pulzusod megemelkedik, a környezeted elhomályosul és csak őt látod. Mikor megöleled, óriásit dobban a szíved és nem akarod elengedni. Ha megcsókolod- egy teljesen más univerzumba kerülsz. Nem tudsz betelni vele, egyfolytában a szemébe nézel, hangja számodra a legszebb dallam és bármit is mond- órákig hallgatnád.

Fotó: Pixabay

Tudományosan

Stephanie Ortigue, az amerikai Syracuse Egyetem professzora tanulmányozta a szerelmet és 2010-ben, arra a megállapításra jutott, hogy az agy intellektuális részét befolyásolja és olyan eufórikus érzéseket kelt, mint bizonyos kábítószerek fogyasztása. Tulajdonképpen az agyban lejátszódó kémiai folyamat, mely során 12 különböző anyag (például dopamin, adrenalin és oxitocin) szabadul fel az agyunkban.

Fotó: Pixabay

A szerelem kapcsán számos tévút lehetséges

Szexuális vágy: Elsősorban a szerelem nem összekeverendő az erőteljes és kirobbanó szexuális vággyal, kapcsolódással. A szexuális vágy sokszor olyan erős két ember között, hogy elvesznek egymásban és jól érzik magukat. De ez a vágy az idő múlásával elcsitul, és lassan el is múlik, pontosan úgy, mikor éhesek vagyunk, de már jól laktunk.

Fotó: Pixabay

Társas kötődés: Neurológiai kötődés is, hasonlóan összetéveszthető a szerelemmel. Két személy között kialakult erős szimpátia, barátság, kötődés is hasonlatos lehet a szerelem érzéséhez. A társas kötődés létrejön az állatvilágban is, ezért a szerelem neurobiológiai meghatározásánál a tudományban hozzá teszik a „romantikus” szót! A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az érzelmek hátterében egyértelműen idegi- és neurokémiai okok és változások húzódnak meg. Mivel az emberi agy feltérképezése, kutatása, még mindig gyerekcipőben jár, nem tudnak egyértelmű magyarázatokat.
A lélekkapcsolat: Ez már kicsit távol áll a fizikai, földhözragadt, materialista gondolkodásmódtól. De létezik egy teljesen más megközelítés, ami inkább ezoterikus. A lényege, hogy nem csak fizikai vonzódás jöhet létre személyek között, hanem lelki vonzódás is. Ennek ugyancsak vannak fokozatai, amit más-más kultúrában, vallásban, hitvilágban másként fognak fel és másként magyaráznak. Egy viszont biztos, hogy aki „szerelmes” -ezt a vonzást is érzi, mely sok esetben lélekkapcsolat.

Fotó: Pixabay

Az ember befolyásolni tudja a szerelem érzetet

Az ember a személyiségén keresztül hozhatja magát szerelmet befogadó, vagy a szerelem lehetőségét kizáró állapotba. Függ a lelkiállapotunktól, fizikai állapotunktól és mentális befogadóképességünktől. Aki teljesen el akarja utasítani, mondjuk úgy kikerülni, az meg is tudja valósítani. Persze az esetek nagy többségében a szerelem- csak úgy megtörténik. Lehet elsöprő, minden gátat túlszárnyaló, hirtelen robbanás, mely egy pillanat alatt sodor bele minket. De a szerelem lehet egy lassú felismerés, mely szépen lépésről lépésre épül, megállíthatatlan és elemi.

A nagy Ő vagy több szerelem

Attól függ! Amivel a szerelem több fogalom köré csoportosítható vonzalom, törődés, bizalom, valószínűleg ahány ember – annyi válasz. Biológiai vágyak és kulturális folyamatok kombinációja, ami függ magától az embertől, kulturális környezetétől, életkorától és még számtalan tényezőtől.

Fotó: Pixabay

Az első nagy szerelem

Az biztos, hogy mindenki életében volt/van/lesz egy első nagy szerelem. Ez az, amit soha senki nem felejt el és örökre bennünk marad. Egyszerűen azért, mert amikor valaki először tapasztalja meg a szerelemmel járó összetett fizikai és mentális érzéseket, annyira magával sodorja, hogy szinte nem is érdekli más. Nem véletlen a kifejezés „vak, mint egy szerelmes”. A másik, hogy a szerelem elmúltával, ami általában egyoldalú- az egyik fél sérül, és olyan mély érzések törnek fel, amit ugyancsak nem tapasztalt. Az elhagyatottság, a magány, a reményvesztettség és a már nem szeretve vagyok érzés.
A nagy Ő: Vannak olyan szerencsés emberek, akik egy életre megtalálják párjukat. A nagy Ő-t a szerelem akkor, ha vigyáznak rá és táplálják, óvják és megtesznek érte mindent- akkor nagyon hosszú ideig, sőt akár egy egész életen át eltarthat. Ebben az esetben csak egy szerelem van.

Fotó: Pixabay

Egy élet, több szerelem: A szerelem a fentiekben megfogalmazottak szerint, egy bonyolult dolog. Minden ember életében máskor és máshogy jön létre, és máshogy is szakad el. Ennek okán valójában igen! Lehetünk többször is szerelmesek! Minden individuum a maga szintjén, értékrendje szerint, de megéli a szerelmet akár több alkalommal is. Az érzéseket, érzelmeket, fizika és szellemi vonzódásokat, koordinálni, keretek közé szorítani nem lehet, legalább is nagyon nehéz. Így a szerelem bármikor bekövetkezhet, mikor minden adott hozzá!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Mi kell a jó szexhez? 4. Kapunyitási öröm

A szerelemhez ismerni kell a másikat

Szerelem és kiteljesedés – Michelangelo-hatás a kapcsolatban

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!